ANATOMIA D’UN CANVI CLIMÀTIC
Juanjo Llopis, de 50 anys, és el sotsdirector general de la Caixa Enginyers. És un economista en una entitat impulsada per enginyers, una entitat que fa dècades que es pren seriosament la urgència de la sostenibilitat.
En què consisteix la petjada hídrica?
La petjada hídrica mesura els litres d’aigua que es gasten en produir un bé de consum o disposar d’un servei que s’ha comprat o contractat.
Caixa Enginyers ha incorporat una eina que permet calcular la petjada hídrica de les operacions.
Calculem la petjada hídrica i també la petjada de carboni, o sigui la quantitat de CO2 produïda. Altres entitats financeres ja estaven calculant la petjada de carboni, però en calcular la petjada hídrica estem sent pioners.
Com calculen tot plegat?
La metodologia ens la proporciona un proveïdor extern, que és la fintech sueca Doconomy, que està participada per Mastercard, que és el nostre partner en mitjans de pagament. Doconomy ha desenvolupat el que s’anomena Aland Index, que a través dels codis d’activitat comercial determina i calcula les tones de CO2 o els litres d’aigua que representa cadascuna de les compres o les domiciliacions dels comptes corrents. Aquest índex està validat per Ernst & Young. I Doconomy és qui proveeix a les Nacions Unides la calculadora de petjada de carboni de la seva web. Per tant, estem treballant amb el líder mundial d’aquesta mena de càlculs.
Els vostres clients reben alertes de la petjada ambiental que van fent?
Una petita matisació, nosaltres no tenim clients a Caixa Enginyers, tenim socis, som una banca cooperativa. Tots els nostres socis, a través de l’app, tenen un espai que es diu “Les meves finances” on poden consultar l’operativa dels seus comptes. Tenen una aplicació de finances personal –un PFM (Personal Finance Manager) com li diem nosaltres–, on s’agrupen totes les seves despeses per categories, es poden fer estimacions d’estalvi i, dins d’aquest espai, és on es troben les dades de petjades hídrica i de carboni. Per tant, no es tracta d’avisos o alertes, perquè no volem ser intrusius. Oferim mesurar-ho i posar-ho a disposició dels nostres socis perquè cadascú ho gestioni com consideri. Oferim una eina que serveix per adonar-se dels impactes ambientals de les accions quotidianes.
Entenc que no volen generar ecoansietat, però fan propostes per equilibrar els impactes ambientals?
Tot just estem començant amb els càlculs i, a partir d’ara, proposarem consells i reptes d’estalvi o de reducció de petjades i mesures de compensació. Per exemple, disposem d’una altra eina per als nostres fons d’inversió, que és la CIMS, la Calculadora d’Impacte Mediambiental i Social. O sigui, que és possible invertir en companyies que fan l’esforç real de ser sostenibles. Properament vincularem la calculadora de petjada hídrica i de petjada de carboni amb la calculadora CIMS per aconseguir compensacions de la petjada de cada soci. També estem negociant amb proveïdors que ens permetin revertir la petjada, per exemple, amb la plantació d’arbres, tot i que justament a causa de la sequera tot això s’ha aturat amb les mesures d’emergència per sequera de la Generalitat. Anirem buscant iniciatives que permetin als nostres socis reduir o compensar la seva petjada.
No és casualitat que els enginyers siguin pioners en accions com aquesta, oi?
Segurament, tenim una llarga tradició de sostenibilitat. El 2006 vam tenir el primer fons IRS registrat, o sigui el primer fons d’Inversió Socialment Responsable. Des del 2018 que formen part del Pacte Mundial de Nacions Unides per als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). I seguim en aquesta línia. El canvi climàtic està tenint una conseqüència claríssima en les sequeres, per això no podem obviar la petjada hídrica en les nostres compres del dia a dia, en el nostre consum quotidià. Cal mesurar-ho, cal vetllar-ho i cal actuar.
{{ comment.text }}