Els capricis de la llei d’Hondt al 28-M al Vallès Oriental

El repartiment per coeficients que fa la llei d’Hndt sempre deixa partits a pocs vots de sumar o perdre regidors. Fins i tot, majories


06/06/2023
Granollers

La distribució de regidors a través de la llei d’Hondt sempre deixa curiositats que, en alguns casos, fins i tot, haurien pogut canviar el signe del proper mandat. EL 9 NOU analitza quin ha estat el darrer regidor assignat i a quants vots ha quedat el primer partit que s’han quedat sense sumar una nova cadira.

L’anàlisi es fa contemplant els partits que han obtingut més del 5% dels vots i, per tant, d’acord amb la llei han entrat al repartiment de regidors. En alguns casos, arribar-hi, també hauria comportat canvis als resultats. És el cas de Granollers on la CUP es va quedar a 80 vots del 5% que li haurien permès sumar un regidor. O, de Cardedeu, on Cardedeu en Comú Podem també es va quedar a pocs vots del 5%, que també li hauria permès sumar el primer regidor.

Altres pobles on hi va haver partits molt a prop del mínim del 5% van ser: Sant Celoni (Vox, un 4,85%), Santa Eulàlia (Valents, un 4,60%), Montornès (Junts, un 4,75%) o Montmeló (ERC, un 4,54%).

Què hauria passat si determinat partit polític hagués sumat un grapat més de vots?

Els darrers regidors assigants, poble per poble / Neus Pàez

Per un sol vot

Per un sol vot, a Montseny, l’Agrupació Municipal Democràtica, vinculada al PSC, de l’exlalcalde Alfons Planas, no va obtenir el segon regidor. A la pràctica, no hauria tingut gaire incidència perquè ERC hauria mantingut la majoria absoluta amb cinc dels set regidors. El resultat final va ser de sis regidors per ERC i només un per a AMD.

Canvi de majoria

A Gualba, set vots van decidir la majoria absoluta que es va acabar emportant ERC amb cinc regidors. Set vots més per Junts, que es va quedar amb quatre regidors, haurien invertit el resultat. El tercer en discòrdia, Sumen per Gualba, es va quedar una mica més lluny de poder tenir presència al ple.

També va anar per pocs vots…

Hi va haver altres municipis on pocs vots van decidir el darrer regidor. A Santa Maria de Palautordera, ERC es va quedar a tres vots de sumar un segon representant al consistori. Li hauria tret a Junts, que tot i això hauria mantingut la clara majoria absoluta que va revalidar l’alcalde Jordi Xena. A Vilalba Sassera, ERC va quedar a quatre vots de sumar un tercer lloc al plenari. Tampoc hauria tingut conseqüències en la majoria absoluta aconseguida per Joan Pons, de Junts, més enllà d’ajustar la distància entre els dos partits. És el mateix cas de Tagamanent, Junts es queda a sis vots d’un tercer regidor que no hauria trencat la majoria absoluta d’Assemblea de Tagamanent.ERC. A Vallromanes, vuit vots van marcar la disputa entre Ara Pacte Local i IVall. Els primers van tenir dos regidors i els segons, un. Amb vuit vots més per IVall, el resultat s’hauria invertit.

Fregant la majoria absoluta

El PSC a Mollet i Junts a Vallgorguina es van quedar a molt pocs vots de sumar un regidor més que els hauria donat la majoria absoluta. En el cas de Mollet, amb 29 vots més, els de Mireia Dionisio haurien tret un regidor a Vox i haurien aconseguit el número 13 i, per tant, la majoria absoluta al plenari. A Vallgorguina, amb 39 vots més Junts hauria sumat el sisè regidor que li hauria garantit el domini del ple. Com que li trauria a la CUP, s’hauria passat del 5-4 del resultat real a un 6-3.

Majoria absoluta pels pèls

A Figaró, en canvi, es dona el cas contrari de Mollet i Vallgorguina. Tots per Figaró suma el cinquè regidor i, per tant, la majoria absoluta pels pèls. Amb vuit vots més, ERC hauria sumat un tercer regidor i TpF s’hauria quedat amb quatre i, per tant, hauria necessitat un pacte per assegurar-se l’alcaldia o ERC i CUP haurien pogut teixir un govern alternatiu.

Entrada ajustada

Hi ha quatre municipis on el darrer regidor assignat permet entrar al ple a una força política. On és més ajustat és a Bigues i Riells del Fai, on el PP aconsegueix representació al plenari per només 25 vots. La cadira balla amb ERC, que li hauria tret el lloc als populars –i reforçaria la majoria absoluta aconseguida per Joan Galiano– amb només 25 vots més. A Sant Fost, el PSC suma el darrer regidor. A Aiguafreda, ho fa el PP. I, A Sant Feliu, Junts per Catalunya. En aquest cas, en un duel amb ERC que, finalment, va deixar fora del nou consistori l’actual alcaldessa, Mercè Serratacó, per només 49 vots.

Fora per pocs vots

A banda del cas d’ERC a Sant Feliu, el PSC també es va quedar a molt pocs vots de sumar un regidor a Santa Eulàlia de Ronçana. En concret, a 20 vots. La disputa era amb ERC i no amb Poble Unit, que tenia els seus 11 regidors consolidats. En tot cas, hauria implicat un empat a un regidor entre republicans i socialistes.

Els resultats

Les eleccions d’aquest 28-M al Vallès Oriental ha provocat tombs en municipis com la Garriga, Cardedeu o l’Ametlla però també han consolidat alguns alcaldes. En algun cas, reforçant la majoria. En d’altres, alcaldes han guanyat però han perdut el domini dels plens i hauran de pactar. El PSC guanya en vots i regidors al Vallès Oriental.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't