L’Ajuntament de Granollers i Vallès Oriental Televisió (VOTV) han coproduït el documental Aquell any 79. Primeres eleccions municipals de la democràcia a Granollers que es presentarà dimarts 8 d’abril a 2/4 de 8 del vespre al cinema Edison de la ciutat. Les entrades per la projecció es poden reservar en línia.
El treball audiovisual recupera els fets més rellevants d’aquell període a partir del testimoni de persones que ho van viure en primera persona. El documental posa en context els fets històrics més rellavants del moment com la mort de Franco l’any 1975 i la manera com es van viure a la ciutat aquells anys d’incertesa i, a la vegada, d’il·lusió amb el creixement de moviments polítics i veïnals.
A la vegada, s’explica com van preparar els diversos partits la primera cita amb les urnes en unes eleccions municipals després de més de 40 anys de dictadura feixista i els primers reptes que va haver d’assumir el primer ajuntament democràtic.
La projecció s’acompanyarà d’una taula rodona amb persones que van viure de ple les primeres eleccions municipals. Hi participaran Rafael Ballús, cap de llista del PSC i primer alcalde democràtic de la ciutat; Josep Serratusell, en representació de CiU; i l’historiador Joan Garriga.
Documents sobre la Transició disponibles en línia
A banda de la projecció del documental sobre els primeres eleccions municipals de 1979, l’Arxiu Municipal de Granollers i Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau posen a disposició de la ciutadania la documentació sobre aquest període exisitent a l’arxiu. El web de l’Arxiu Municipal de Granollers hi ha un apartat amb diversos materials relacionats amb el període de la transició democràtica: els fons documentals de Miquel Blancher, Salvador Casanova, Jordi Saurí i Josep Verde Aldea, activistes socials, polítics i culturals amb un paper destacat durant la lluita antifranquista i els primers anys de la democràcia.
També hi ha documents de donacions i cessions de particulars relacionats amb la transició democràtica. Entre aquests, hi ha manifestos, programes i altres documents relacionats amb l’Assemblea de Catalunya o amb el Congrés de Cultura Catalana. També hi ha uns 350 fotografies, films i fonts orals i uns 400 cartells d’esdeveniments socials, culturals i electorals des de 1970 fins a 1979. A l’hemeroteca, es poden consultar capçaleres de l’època.
A banda, des de l’Arxiu i Can Jonch s’estan fent entrevistes a persones significatives d’aquest període per recollir els seus testimonis. El material generat també estarà disponible a l’arxiu.
Portes obertes a l’Ajuntament
La commemoració dels 46 anys de les primeres eleccions democràtiques també inclou dues jornades de portes obertes a l’ajuntament que es faran els dies 26 i 27 d’abril. El 26, de 10 del matí a 2 de la tarda i de 5 de la tarda a les 8 del vespre. I diumenge 27, de 10 a 2 de la tarda. A partir del 3 d’abril, es podran reservar les entrades al web del Teatre Auditori o a les taquilles.
Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't