Propietaris forestals del Montseny reclamen més pes als òrgans de gestió del parc

L’Associació de Propietaris del Montseny (APM), que aplega els amos d’unes 170 finques situades al Parc Natural, reclama una major representativitat en els òrgans de gestió del massís.

El 9 Nou
31/01/2014

L’entitat lamenta que la proposta de modificació del decret del Parc Natural del Montseny que promouen les diputacions de Barcelona i Girona limiti el pes de la propietat per sota del 10% en els organismes de presa de decisions quan el 85% de la superfície de l’espai protegit és de propietat privada.

Unes 150 persones –un centenar amb dret a vot– van participar en una assemblea extraordinària que es va fer fa uns dies a Can Ramis, a Sant Celoni. De la trobada, en va sortir una petició a les dues diputacions per obrir un procés de debat per introduir canvis a la proposta de decret. “Oferim diàleg per redactar un nou esborrany”, diu Paco Muñoz, membre de la junta.

Amb tot, l’associació no descarta recórrer a la justícia si no s’arriba a un pacte. De fet, la mateixa assemblea va acordar una derrama dels associats per cobrir les possibles despeses que se’n derivin. Tots els socis amb dret a vot van acceptar els plantejaments de la junta excepte un que es va abstenir.

Segons l’esborrany del decret de les diputacions al qual ha tingut accés l’APM, la nova junta rectora del parc estaria formada per 39 membres, 28 dels quals són representants de les diverses administracions (hi ha 18 ajuntaments dins del Parc). També hi ha tres representants de la propietat, tres d’associacions empresarials, tres d’associacions veïnals, culturals i ambientals, un del comitè científic i un del comitè consultiu. A la comissió executiva, 10 dels 14 membres són representants de l’administració. La resta són un representant dels propietaris, un d’associacions empresarials, un d’entitats veïnals, culturals o ambientals i un últim del comitè científic. Per Paco Muñoz, “hi ha un menysteniment de la propietat privada en els òrgans rectors i una absència total en els òrgans de gestió del Parc Natural”. “La majoria són representants de les administracions”, assegura Muñoz, que recorda que “moltes de les inversions que es fan al Parc les fan els particulars”. El decret fixa com a òrgan de gestió les dues diputacions –el decret antic només hi incloïa la de Barcelona– i concreta el sistema d’elecció del director del parc, que fins ara no estava definit: serà escollit per l’òrgan gestor prèvia consulta de la junta rectora.

EL 9 NOU s’ha posat en contacte amb la Diputació de Barcelona, que ha declinat, per ara, valorar la posició de l’APM sobre el decret que s’està preparant.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 879 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't