Retiren la campana de l’ermita de Santa Susanna del Montseny per por que la robin

La parròquia de Santa Susanna del Montseny, en terme de Sant Pere de Vilamajor, ha retirat la campana d’aquesta ermita per por d’un robatori.

El 9 Nou
25/04/2014

L’acord entre l’Església i l’Ajuntament de Sant Pere ha permès l’exposició permanent de la campana al centre d’informació turística de La Mongia. La campanya de l’esglesiola de Santa Susanna –coneguda com la Roser– s’exposa al costat de la campana de l’ermita de Sant Elies, que ja es va retirar fa uns anys i, fins ara, era custodiada per una família del poble. “Són campanes amb un valor històric i estan a llocs on només s’hi va un cop l’any i on eren fàcils de desmuntar”, assegura el rector de Llinars i administrador parroquial de Santa Susanna i arxiprest del Baix Montseny, Juanjo Recasens.

Les campanes de Santa Susanna i Sant Elies ja es poden veure de forma permanent a La Mongia al costat de la campana petita de la Torre Roja –que es va jubilar l’any 1988– i del batall de l’antiga campana de migdia d’aquesta mateixa construcció a partir d’un altre acord amb la parròquia de Sant Pere. “Estan en un lloc visible”, destaca Recasens. Les campanes de Santa Susanna i Sant Elies només tornaran al seu emplaçament original per la celebració dels aplecs que s’hi fan un cop l’any: l’11 d’agost i el 25 d’abril, respectivament.

La decisió de retirar la campana de Santa Susanna no s’ha fet extensiva a altres esglésies de l’arxiprestat del Baix Montseny. Tampoc hi ha una ordre general del bisbat de Terrassa per retirar les campanes o altres elements de valor de les esglésies més isolades. I “no hi ha cap previsió en aquest sentit”, assegura mossèn Fidel Catalán, secretari general de la diòcesi. Amb tot, “sí que hi ha una atenció especial per procurar que el patrimoni es mantingui i es conservi”. Per això, admet Catalán, cal “buscar la manera” de fer-ho i l’acord entre la parròquia i l’Ajuntament és una fórmula.

Fora de Sant Pere, tampoc hi ha hagut decisions similars en altres zones de la comarca on hi ha petits temples aïllats. Consultat per EL 9 NOU, Pere Farriol, rector de l’Ametlla i arxiprest de Montbui-Puiggraciós, entén que “és temptador” retirar les campanes de les esglésies isolades pel risc d’un robatori. Amb tot, “sap greu treure les campanes perquè estan fetes per estar en una església i no en un armari”, diu.

Per Recasens, la campana de l’esglesiola de Santa Susanna estava molt exposada als robatoris perquè està en una zona aïllada sense habitatges i el campanar és accessible des de l’exterior pel desnivell que fa el terreny on està. L’accés està tancat amb una reixa però la campana era fàcil de despenjar. La Roser va ser la campana que es va instal·lar a Santa Susanna l’any 1955. L’ermita havia estat 19 anys sense campanes perquè les velles es van robar durant la Guerra Civil. La Roser pesa 40 quilos i fa 30 centímetres d’alçària i 38 centímetres de diàmetre. El batall –la peça de ferro que genera el so– té una llargada de 31 centímetres. Presenta la inscripció: “Em dic Ma. Roser, Ma. Teresa Josefina. Santa Susanna del Montseny 7-8-1955”.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 499 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't