Salut deixa de comptar els casos de covid i només farà proves als vulnerables d’acord amb l’estratègia estatal

El nou protocol es comença a aplicar dilluns i les baixes es donaran amb criteris clínics i davant símptomes greus

Salut començarà a aplicar a partir de dilluns la nova estratègia estatal davant de la covid-19, que implica deixar de comptar els casos un a un i eliminar l’aïllament de les persones asimptomàtiques o símptomes lleus. El nou protocol estableix que les proves de diagnòstic davant de símptomes de la covid es facin només en persones majors de 60 anys, immunodeprimides o embarassades, en entorns sanitaris o en residències, i en casos que requereixin ingrés. Les baixes laborals només es realitzaran amb criteris clínics -a grans trets, quan els símptomes impedeixin anar a treballar-, si bé es manté un aïllament d’almenys 5 dies en els entorns vulnerables, com residències. Les proves d’autodiagnòstic no es consideraran per confirmar una infecció.

El Departament de Salut ha presentat aquest divendres en roda de premsa l’adaptació a Catalunya de la nova estratègia estatal en la pandèmia de la covid-19, acordada aquest dimarts per la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial, format pel Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes.

La secretària de Salut Pública, la doctora Carmen Cabezas, ha destacat que la nova estratègia se centra a protegir les persones i els entorns vulnerables, ara que la població es troba “molt immunitzada”, per haver passat ja la malaltia, sobretot després de les incidències desbocades de la sisena onada, i per les àmplies cobertures vacunals.

El 87,3% dels majors de 16 anys tenen la pauta completa i el 79,5% del total de la població a Catalunya. Des de l’inici de la pandèmia s’han confirmat 2.495.859 casos de coronavirus, segons les darreres dades del Departament de Salut.

Cabezas ha indicat que l’estratègia s’adapta ara que la covid-19 afecta en general d’una manera menys severa perquè el sistema sanitari pugui dedicar-se a recuperar activitat com l’atenció a pacients crònics o amb altres malalties. Fa dos anys que el sistema sanitari es troba molt condicionat per la covid-19, especialment durant les diverses onades, que han tingut un fort impacte en els centres d’atenció primària (CAP) i els hospitals.

La nova estratègia implica deixar de comptar els casos un a un i Salut actualitzarà les dades de la covid-19 els dimarts i els divendres, a diferència d’ara, quan ho fa cada dia. El Ministeri ja va reduir les actualitzacions de les dades a dos dies fa unes setmanes.

Limitació de les proves de diagnòstic

El nou protocol s’aplicarà a partir de dilluns i sempre que els indicadors assistencials es trobin a nivells baixos, va informar el ministeri. El subdirector general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, el doctor Jacobo Mendioroz, ha puntualitzat que la nova estratègia implica un canvi important i que caldrà temps per implementar-la i assumir-la.

Un dels canvis principals és que les proves de diagnòstic se centraran en les persones majors de 60 anys, embarassades o amb una immunosupressió; en els entorns vulnerables, com són centres sanitaris, sociosanitaris i residències, així com treballadors que cuiden persones vulnerables. També es faran en aquells casos de gravetat clínica, en què la persona amb un quadre d’infecció respiratòria necessiti ingressar a l’hospital. S’hi afegeix una altra casuística, que és quan una persona amb símptomes hagi estat en els últims 14 dies en un país o regió on estigui circulant una variant d’interès.

No caldran aïllaments estrictes, però sí que hi ha recomanacions

El protocol també recull que els casos positius entre la població general no hauran de realitzar aïllament estricte per motius de salut pública, tampoc els seus contactes estrets, que no seran identificats de forma activa, tot i que si que es mantindran els canals d’autodeclaració.

Això sí, Salut recomana a les persones positives que s’estiguin a casa fins que desapareguin els símptomes de la malaltia; que extremin les mesures de protecció individual; que redueixin tot el possible les interaccions socials; que utilitzin mascaretes i evitin especialment el contacte amb persones vulnerables i la participació en esdeveniments multitudinaris.

“La idea que volem transmetre és que en tots els virus respiratoris hauríem de fer el mateix. Si et trobes malament, tens tos, mal de coll, febre o altres símptomes, t’has de comportar igual, si és una covid, una grip o un altre virus: no has d’anar a veure persones vulnerables i has d’intentar-te cuidar durant els dies amb símptomes”, ha afirmat la secretària de Salut Pública.

Les proves d’autodiagnòstic no es consideraran per a la confirmació d’infecció activa ni en persones amb símptomes ni en asimptomàtiques, segons el nou protocol, que també implica que les incapacitats temporals (IT) només es realitzaran amb criteris clínics i per les indicacions d’aïllament en els àmbits vulnerables.

Es mantenen les proves i aïllaments en entorns vulnerables

En els entorns amb persones vulnerables –residències, centres sanitaris, entre altres-, els aïllaments seran de 5 dies i es faran tests d’antígens (TAR) seriats cada 24 o 48 hores fins que el resultat sigui negatiu. La durada màxima de l’aïllament serà de 10 dies. La prova per diagnosticar la infecció respiratòria (PDIA) es farà en el primer moment en què apareguin els símptomes i, en cas de negatiu, es repetirà al tercer dia.

Pel que fa als cribratges, és a dir, aquelles proves que es fan per buscar el virus entre la població sense que hagi estat en contacte o tingui el virus, es mantenen per a les persones que ingressin en un centre que sigui entorn vulnerable i en el cas de cirurgies majors ambulatòries. També es continuaran fent als treballadors de centres residencials: un TAR cada 14 dies en el cas dels vacunats i cada 7 en els no vacunats.

A les escoles

En l’àmbit educatiu, ja no s’establirà cap actuació ni aplicació de mesures específiques dirigides a la detecció de casos o dels seus contactes diferents de les definides en casos de vulnerabilitat.

Salut veu probable un possible repunt de casos

Mendioroz veu “probable” que en les properes setmanes es produeixi un “repunt” de casos de la covid-19. El coordinador de la covid-19 ha dit que un eventual repunt es produiria no tant pel canvi d’estratègia, sinó per l’augment de les incidències que s’observa en altres països europeus. Si s’acaba produint, Mendioroz espera que sigui una “petita onada” en comparació amb la sisena.

Augment dels casos de la grip

Mendioroz ha indicat que en els últims dies s’està registrant un pic epidèmic de grip. Segons dades facilitades, en els últims dies els casos de grip han superat el nivell basal, establert en els 50 casos per 100.000 habitants amb una tendència a l’alça. La temporada passada, en plena pandèmia, la corba de la grip es va mantenir pràcticament plana.

LA PREGUNTA

Com serà la presidència de Donald Trump?

En aquesta enquesta han votat 164 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't