El projecte de camp agrovoltaic que promou l’Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor en uns terrenys de conreu propers al polígon industrial Can Tàpies i a l’antiga bòbila de Llinars, rebrà una aportació d’1,5 milions d’euros del programa Renovables 2030 de la Diputació de Barcelona.
Aquesta injecció econòmica cobrirà al voltant del 50% de la inversió prevista, que ronda els 2,99 milions. Amb el suport de la Diputació, també s’ha fet l’estudi econòmic i de viabilitat del projecte, que ha donat resultats positius.
Es tracta d’una instal·lació fotovoltaica dissenyada per fer compatible la producció d’energia elèctrica amb l’activitat agrària en unes parcel·les d’uns 91.000 metres quadrats on s’hi cultiven cereals de producció ecològica. Són unes finques privades que l’Ajuntament arrendarà per tirar endavant la primera instal·lació agrovoltaica de promoció municipal a les comarques de Barcelona.
El projecte compta amb la implicació de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), que estudiarà com es compaginen les dues activitats. El camp agrovoltaic es construirà tenint en compte les necessitats del conreu de cereals: les plaques es col·locaran a més altura respecte al terra i, a més, entre les fileres hi haurà 11 metres de distància que permetran que a l’hora de fer les collites la maquinària recol·lectora pugui treballar sense problemes. “Tot està pensat per a l’activitat agrària”, indica Raül Valentín, alcalde de Sant Antoni.
La instal·lació fotovoltaica tindrà una potència de 2,25 megawatts/hora. Generarà 3,5 milions de kilowatts/hora l’any. Segons han detallat fonts de la Diputació, equival al 30% del consum elèctric domèstic que es fa al municipi de Sant Antoni. L’estalvi d’emissions es xifra en 1,72 milions de quilos de diòxid de carboni l’any.
{{ comment.text }}