D’aquesta manera es garantiria l’abastament d’aigua al municipi durant tot l’any, ja que moltes vegades “no s’arriba” a l’aigua que es necessita, explica l’alcalde del municipi, Dani Fernández (CiU).
Generalment l’aigua de consum humà de Sant Esteve és extreta de la conca del riu Tordera. Tot i això, durant els mesos de manca d’aigua i en què el riu baixa força eixut, s’utilitzen uns pous de titularitat privada per tal de compensar i arribar al nivell d’abastament que el municipi necessita. Malgrat que en aquests moments el Tordera baixa sec a l’altura de Sant Esteve, se segueix consumint més aigua del riu que d’aquests pous.
Fins ara, s’han realitzat dues prospeccions d’aigua prop del riu Tordera, i està previst de fer-ne una tercera durant les properes setmanes. La maquinària que realitza les prospeccions busca aigua a uns 15 metres sota terra, i no només hi ha de trobar la quantitat d’aigua suficient, sinó també el cabal.
Els regants del municipi expliquen que després que hagi plogut aquesta setmana, i davant la possibilitat que plogui més dies, el municipi pot utilitzar l’aigua del riu sense haver d’utilitzar la dels pous durant “molts dies”. El problema és quan “passen dos mesos sense pluges i els aqüífers queden secs”. Una de les coses que també indiquen en referència als pous és que no només són útils en moments de manca d’aigua, sinó també per evitar que l’aigua de consum sigui tèrbola en moments de pluges. En aquest sentit, “l’aigua dels pous surt més bona i neta” que la dels rius.
A diferència de Sant Maria de Palautordera, Sant Esteve no té connexió amb Aigües Ter Llobregat (ATLL), tot i que fa anys es va desenvolupar un projecte per connectar el municipi. Per l’alcalde, és un projecte que “s’ha descartat” per la gran despesa que suposaria per un poble com Sant Esteve.
{{ comment.text }}