L’Agrupació Agroecològica de Gallecs es desmarca de la protesta contra la regularització d’Incasol

L’entitat reuneix un total de 12 pagesos de Gallecs que conreen actualment 210 hectàrees del total de 500

L’Associació Agroecològica de Gallecs i l’Associació de Veïnes i Veïns de l’Espai Rural de Gallecs han firmat un manifest en què es desmarquen de la convocatòria de mobilització que ha fet Unió de Pagesos per al dia 25 d’abril, dijous de la setmana entrant, contra el pla de regularització de les terres de conreu en què treballa l’Incasol. L’Agrupació Agroecològica reuneix un total de 12 pagesos de Gallecs que conreen actualment 210 hectàrees del total de 500 que hi ha a l’espai.

En el manifest, que també té el suport d’altres entitats, es valora positivament que, després de 50 anys –l’expropiació dels terrenys es va fer l’any 1970–, es posi en marxa un procés de regularització de conreus i cases. “Celebrem que, finalment, després de cinquanta anys tinguem l’oportunitat de regularitzar gradualment la situació de les terres i de les cases de Gallecs en les variables de cases amb terres, terres sense casa i cases sense terra. Aquesta nova situació permetrà consolidar i fer créixer el projecte per preservar Gallecs amb coherència com a espai natural protegit que és i donarà seguretat jurídica a les persones que vivim i/o treballem a Gallecs”, diu el comunicat.

El manifest continua dient que els membres dels col·lectius firmants coneixien les intencions de l’Incasol des de fa un any i mig i que estan participant en entrevistes individuals per conèixer el pla de gestió previst i exposar les seves inquietuds. Afegeix que el pla de gestió previst permetrà fer inversions a les explotacions per millorar-ne la viabilitat econòmica i facilitar el relleu generacional mitjançant la diversificació de l’activitat agrària. Segons ells, el pla de gestió previst és coherent amb un model d’agricultura ecològica que promouen des del 2005 i que fomenta “l’economia local, la biodiversitat natural i cultivada i el no-malbaratament alimentari”.

En aquest sentit, alerten que l’abocament de purins, l’aplicació d’herbicides i pesticides “no és compatible amb la naturalesa d’aquest espai protegit, en termes de salut, sostenibilitat i justícia social i ambiental”. I apunten que Gallecs “és més que un espai agroecológic”. Diuen que és un espai “de salut per a les persones de l’entorn proper”, que afavoreix i incrementa la biodiversitat, protegint els marges i no destruint-los, que es fan activitats d’educació ambiental, lleure i voluntariat i on els pagesos, de la mà de les universitats, experimenten, creen coneixement i contribueixen a la millora de les bones pràctiques agrícoles.

Entitats com la Fundació sanitària Mollet, la Universitat de Barcelona, la Plataforma en Defensa de Gallecs, l’Ateneu de Gallecs, l’Espigall, GRAMA, GRENP (Grup de Recerca de l’Escola de la Natura de Parets) o DRAG (Defensa de Rèptils i Amfibis de Gallecs), donen suport al manifest.

La convocatòria de la manifestació del dia 25 es va decidir en un assemblea de pagesos que es va fer a la Cooperativa La Perpetuenca, de Santa Perpètua de Mogoda (el Vallès Occidental) i es farà davant la seu del Consorci de Gallecs. Per Unió de Pagesos, el projecte de regularització de l’Incasol atempta contra la viabilitat de les explotacions agràries de Gallecs i pot comportar el tancament de la majoria. Diu que l’actual estat de conservació de l’espai natural és fruit del treball dels pagesos que han conreat les terres. “Han arribat en bon estat gràcies als cultius i a la cura que n’han tingut els pagesos”, diu. I lamenta que l’administració “ha estat absent” des dels anys vuitanta.

LA PREGUNTA

Creu que hi haurà noves eleccions a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 334 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't