Quinze municipis del Vallès Oriental on es considera que hi ha un mercat tens de lloguer a criteri de la Generalitat –Caldes, Canovelles, Cardedeu, les Franqueses, la Garriga, Granollers, la Llagosta, Llinars, Mollet, Montmeló, Montornès, Parets, la Roca, Sant Celoni i Sant Fost.– tindran regulats els preus màxims que es poden aplicar a través d’un índex únic fixat pel govern de l’Estat.
Afectarà els habitatges que són propietat de grans tenidors –que en tenen cinc o més– o aquells que es posen a lloguer per primera vegada o després d’estar cinc anys sense llogar-se. L’índex estarà vigent a partir del dia 13, després de la publicació al Butlletí Oficial de l’Estat.
El Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana ha assegurat que aquest indicador “permetrà limitar i pal·liar els efectes dels increments de preus excessius en nous contractes de lloguer” en poblacions on existeixi “un risc especial per una oferta insuficient d’habitatges”.
“S’obre una porta a tot allò que té a veure amb el control dels preus de lloguer a les zones tensionades i, per descomptat, que aquestes zones puguin baixar els preus de lloguer”, deia el secretari d’Estat d’Habitatge i Agenda Urbana, David Lucas, que insistia que s’ha fet “un gran esforç per homogeneïtzar el sistema amb la finalitat que serveixi per a tot el territori espanyol”. També assegurava que és un índex tècnic “i no polític”.
La consellera de Territori, Ester Capella, va denunciar que el nou índex estatal “trenca” amb el pacte que s’havia arrencat del Ministeri al gener per aplicar el model de càlcul que havia presentat la Generalitat i que la consellera defensa que és “més fiable” perquè “reconeix més les circumstàncies que afecten a les ciutats i als pobles”. “No podem estar-hi d’acord”, insistia Capella, que qualificava el model del Ministeri com a “homogeneïtzador”.
Una de les diferències és que el model català fixava només un preu de lloguer per als habitatges dels municipis considerats zones tenses. A més, prenia com a referència el preu del darrer contracte que només es podia incrementar d’acord amb els augments de l’IPC que s’haguessin produït o en casos molt excepcionals com haver fet una gran reforma a l’immoble.
El Ministeri defensa que es donin dades per a tots els municipis, també els que tenen menys demanda perquè l’índex aporta a les persones que volen llogar un pis o una casa un criteri de preu per valorar l’import que se’ls demana. “Servirà com a referència perquè tots els ciutadans podran entrar a visualitzar quin seria el rang”, ressaltava Lucas.
Just aquesta setmana, el Sindicat d’Habitatge ha fet una acció en una immobiliària del centre de Granollers per demanar un lloguer social per a tres famílies.
Quins municipis tenen un mercat tens?
Segons el criteri Del Departament de Territori són 15: Caldes, Canovelles, Cardedeu, les Franqueses, la Garriga, Granollers, la Llagosta, Llinars, Mollet, Montmeló, Montornès, Parets, la Roca, Sant Celoni i Sant Fost.
A qui afecta?
Als habitatges de zones tensionades que són propietat de grans tenidors –almenys cinc propietats– o que es posen a lloguer per primera vegada o no ho havien estat en els darrers cinc anys.
A qui no afecta?
Als lloguers signats amb petits tenidors de zones tensionades i a tots els que es facin a la resta de municipis: els 24 restants del Vallès Oriental i tots els del Moianès.
Com es calcula el rang de preus?
Es fa de forma exacta per a cada immoble a través d’una aplicació desenvolupada pel Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana. Cal posar les dades cadastrals o l’adreça de l’immoble i aportar algunes dades complementàries sobre l’estat de conservació o altres elements. A partir d’aquí, es calcula una forquilla de preus. El rang màxim limitarà l’import més car del lloguer a partir del percentil 75 (P75 a la graella) dels preus de l’àrea de referència que es correspon amb la secció electoral on és l’habitatge.
Quan serà vigent?
A partir del dia 13.
{{ comment.text }}