Posen la primera pedra de la planta que produirà biometà a Granollers

Les obres tenen un cost de 2,7 milions. Al juliol, ja s’ha d’estar injectant biometà a la xarxa de gas natural

El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental i el Consorci Besòs Tordera ha posat aquest dimarts al migdia la primera pedra de la planta de convertirà en biometà el biogàs produït a la planta de compostatge i a la depuradora d’aigües residuals de Granollers. A través del procediment que s’obtingui, el gas produït s’injectarà a la xarxa de gas natural i podrà ser consumit en habitatges o indústries. Les obres van iniciar-se l’1 de febrer.

En un futur, el biometà també es podrà consumir en una gasinera on podran carregar combustible vehicles que funcionin amb gas natural. En podrien fer ús les flotes de vehicles dels dos Consorcis però també empreses privades dedicades al transport o autobusos de les línies de transports urbanes i interurbanes.

Els presidents dels dos consorcis Albert Camps, regidor a Granollers (residus) i Francesc Colomé, alcalde de les Franqueses (Besòs Tordera) han posat la primera pedra amb l’alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell. L’Ajuntament ha cedit els terrenys on es fa la nova instal·lació. Han estat acompanyats d’alcaldes i regidors de diversos municipis com Bigues i Riells del Fai, Llinars, Vilanova, Canovelles, Cardedeu, Santa Maria de Palautordera o Martorelles.

La nova planta d’enriquiment de biogàs (un procés conegut com upgrading) es construeix en un terreny situat al costat de la depuradora i del centre de tractament de residus del Vallès Oriental. Les obres tenen un pressupost de 2,7 milions. D’aquests, un milió prové de fons europeus Feder rebuts a través de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi d’Energia (IDAE, en les sigles en castellà). L’execució dels treballs és ràpida i està previst que, al juliol, la planta estigui operativa.

La nova planta se situa en un solar de 620 metres quadrats. Disposarà d’un gasòmetre que rebrà el biogàs produït a les dues instal·lacions del Consorci. També hi haurà una torxa per cremar el biogàs excedent en cas de necessitat. El biogàs passarà per un procés per retirar possibles impureses a través d’uns filtres de carbó actiu. Després, farà el procés d’enriquiment amb la tecnologia de membranes per crear el biometà. La part final del procés és la injecció d’aquest gas a la xarxa de gas natural, que passa just al costat de les instal·lacions.

Una instal·lació “innovadora”

Albert Camps, president del Consorci de Residus, ha destacat que l’inic de les obres culmina un procés que “vam començar a imaginar fa cinc anys”. Ha valorat que es tracta d’una instal·lació “innovadora” a Catalunya i a l’Estat. “Serà la primera planta en producció de biometà de Catalunya”, ha valorat Camps que ha apuntat “l’aliança dels dos consorcis” per tirar endavant el projecte.

Francesc Colomé, president del Consorci Besòs Tordera, ha destacat el lideratge de l’administració local d’accions per aturar el canvi climàtic. “Ens hem posat al davant per capitanejar aquesta petita revolució que és imprescindible fer”.

Alba Barnusell, alcaldessa de Granollers, ha destacat el treball fet des de la proximitat. “És un projecte molt important que situa el Vallès Oriental al mapa”, deia. També ha recordat que la planta d’upgrading serà una peça més del pol ambiental de Can Cabanyes amb el futur parc fotovoltaic que se situarà damunt de l’antic abocador o el segon aiguamoll que es farà al nord de l’actual.

LA PREGUNTA

Creu que hi haurà pacte entre PSC i ERC per investir Salvador Illa?

En aquesta enquesta han votat 108 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't