Una protesta per l’horari de tancament dels bars a Sant Feliu de Codines ha acabat amb aldarulls i la intervenció d’unitats d’ordre públic dels Mossos d’Esquadra per dispersar la quarantena de persones que, des de la 1 de la matinada d’aquest dissabte, s’havien concentrat davant de l’edifici de l’Ajuntament.
La concentració ha començat poc després de la 1 de la matinada i ha aplegat unes 40 persones. En un primer moment, s’han llençat petards de gran potència per fer soroll. Al cap d’una estona, informen fonts municipals, algunes persones han començat a llançar ampolles de vidre contra les dependències de la Policia Local, als baixos de l’ajuntament.
En paral·lel, quatre o cinc persones s’han dirigit a casa de l’alcaldessa Mercè Serratacó. Han començat a tocar els timbres, primer, i a donar cops a la porta del carrer fins arribar a trecar-la. L’alcaldessa era a casa en el moment dels fets que denunciarà davant dels Mossos, ha confirmat a EL 9 NOU.
Davant dels llançaments, s’ha alertat als Mossos que han desplaçat diverses dotacions amb efectius d’ordre públic. En arribar, detallen fonts policials, han rebut llançaments d’ampolles i altres objectes als vehicles. Finalment, han intervingut per desfer la concentració. Cap a les 4 de la matinada, la situació ja s’havia calmat.
No hi ha hagut cap persona detinguda, han explicat fonts dels Mossos a EL 9 NOU. Amb tot, la policia local sí que ha identificat algunes persones. En un primer moment, els agents han rebut el suport de dotacions de policia local d’altres municipis veïns que han actuat en ajuda de la patrulla de guàrdia de Sant Feliu.
L’origen de la protesta
L’origen de la protesta està en la decisió municipal vigent des de finals d’abril de tancar tots els bars del poble a la 1 de la matinada i no a les 3 com passava fins ara els caps de setmana. “Érem l’únic poble de l’entorn on els bars tancaven a les 3. Ens havíem convetit en el tanca bars de la comarca. Venia gent d’altres pobles i ens generava molèsties per soroll als veïns, brutícia i incidents com baralles”, diu Serratacó per justificar l’avançament de l’hora de tancament.
El problema se centrava, sobretot, a tres locals de la carretera de Gallifa que eren els que aprofitaven l’opció de tancar a les 3. “Em nego a no fer res i haver de sortir a les notícies per un tema com el de Sant Hipòlit de Voltregà”, en referència a la mort a trets d’un menor de 15 anys la matinada de l’1 de maig.
Per l’alcaldessa, la decisió no agrada a uns pocs. “A la plaça hi havia 40 persones i, a Sant Feliu, som 6.600.” “Em nego a pensar que la única opció d’oci per als joves és sortir a beure fins a les 3 de la matinada”, apunta. Lamenta l’actitud violenta. ”Les coses s’han de solucionar parlant, no fent el bèstia.”
Interès de companys de consistori
Serratacó agraeix el suport que ha rebut de regidors de l’actual grup d’ERC, el PSC, socis de govern, o de Primàries Codines. També de la candidatura de Junts per Catalunya.
En un comunicat, el PSC, que havia discrepat del decret de Serratacó per l’horsri de tancament, assegura que “es pot tenir molta raó i perdre-la amb les formes”. El partit proposa abordar el tema amb el diàleg de totes les parts implicades (grups polítics, bars i cossos policials) i ampliar la plantilla de la policia local fins als 12 efectius i reclamar a la Generalitar més presència dels Mossos.
A les xarxes, l’exalcalde Pere Pladevall i cap de llista de Junts per Sant Feliu ha escrit: “lamentem i condemnem els aldarulls esdevinguts aquesta nit/matinada, al nostre poble”. “Tot i entendre els motius de fons de la protesta, no en compartim els mètodes. Creiem que és l’aposta pel diàleg i la convivència el que precisament eviten aquest tipus de situacions”, afegeixen.
Serratacó lamenta els vídeos ”sucosos” que ha fet la candidatura de Pladevall sobre la decisió d’avançar l’hora de tancament dels bars: ”Se’ls hagués pogut estalviar.”
{{ comment.text }}