Sant Miquel del Fai es mantindrà tancat fins a la tardor

S’ha de fer una actuació per donar seguretat a la cinglera a la zona on es va produir un despreniment d’un metre cúbic de pedres el dia 9 de març passat

L’espai monumental i natural de Sant Miquel del Fai, a cavall de Sant Quirze Safaja i Bigues i Riells del Fai, es mantindrà tancat al públic fins a la tardor. La Diputació de Barcelona ho ha confirmat aquest dimecres als alcaldes d’aquests dos municipis i de Sant Feliu de Codines en una reunió que s’ha fet a les mateixes instal·lacions de Sant Miquel del Fai.

Tot plegat, deriva del despreniment d’un metre cúbic de pedres de la cinglera que hi va haver durant les pluges del temporal del dia 9 de març. Dies després, es va decidir tancar per estudiar la zona. Al febrer, Sant Miquel del Fai ja havia tancat per fer un manteniment de les cingleres durant 15 dies. Va reobrir el primer cap de setmana de març.

Els danys observats a la cinglera van fer que es decidís fer un estudi a fons de la zona on hi havia hagut el despreniment. Aquest treball ha fixat els treballs que s’han de fer i que comportaran una inversió d’uns 250.000 euros.

La Diputació iniciarà ara la tramitació administrativa per contractar l’empresa especialitzada que haurà de fer l’actuació. Llavors, es faran els treballs. La seva execució, alerten des de la Diputació, pot estar condicionada si hi ha un risc elevat d’incendi a l’estiu, que no permeti treballar en aquest entorn natural. Per tot plegat, la data no es pot concretar. “Si pot ser a l’inici de la tardor, no serà a finals”, ha dit Lluís Martínez, director de l’espai natural. Amb tot, ha recordat la importància de fer-ho amb tota la seguretat.

En paral·lel, la Diputació també ha demanat un estudi a l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) sobre les aus que es poden localitzar a la zona on s’ha d’actuar. Per fer els treballs de millora de la cinglera, es demanarà autorització al Departament d’Acció Climàtica per assegurar que no hi ha afectació sobre l’àliga cuabarrada, una espècie protegida que cria als cingles de Bertí.

A banda, la Diputació promou altres accions per donar la màxima seguretat a la zona oberta al públic de Sant Miquel del Fai quan torni a obrir. Per exemple, un sistema de monitoratge en temps real de les cingleres per detectar possibles moviments que permetin preveu nous despreniments de pedres.

En la trobada amb els alcaldes, s’ha acordat mantenir el diàleg i el treball conjunt entre la Diputació i els tres ajuntaments. També es vol obrir a la participació de les entitats del territori.

Obrir de dilluns a diumenge

La Diputació treballa perquè, a la tardor, Sant Miquel del Fai ja pugui obrir també de dilluns a divendres i no només els dissabtes, diumenges i festius com ha passat fins ara. Ho farà pensant en grups d’estudiants d’escoles i instituts però també en altres col·lectius que puguin tenir interès a visitar el paratge. Per fer-ho possible, es contractarà una empresa que s’encarregarà de la gestió del públic aquests dies. També es treballaran unes unitats educatives per fer durant la visita adaptades a l’edat dels alumnes que passin per Sant Miquel del Fai.

LA PREGUNTA

Com serà la presidència de Donald Trump?

En aquesta enquesta han votat 164 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't