Unió de Pagesos denuncia que el pla especial de Gallecs obliga a produir en ecològic

El sindicat ja es va oposar al procés de regularització de l’explotació de les terres

El 9 Nou
24/01/2025
Parets del Vallès

Unió de Pagesos ha presentat al·legacions a l’aprovació inicial del nou pla especial urbanístic de Gallecs que el Departament de Territori va aprovar al desembre i que ha estat en exposició pública fins aquesta setmana. Afecta els termes municipals de Mollet, Parets, Lliçà de Vall, al Vallès Oriental, i de SantaPerpètua de Mogoda, Palau-solità i Plegamans i Montcada i Reixac, al Vallès Occidental.

Entre els aspectes que qüestiona el sindicat agrari, hi ha el fet que el document urbanístic fixa que s’ha de produir amb criteris d’agricultura ecològica dins d’aquest espai protegit, segons denunciava Unió de Pagesos en un comunicat aquest dijous. El sindicat sosté que “la normativa del pla especial urbanístic no pot regular els paràmetres en què es desenvolupi l’activitat agrària dins del parc, ja que aquesta és una qüestió que depèn de la legislació sectorial agrària i no de la urbanística”. Per l’organització agrària, el pla no és competent a l’hora d’obligar que les activitats dins el parc siguin d’agricultura ecològica.

En les al·legacions, Unió de Pagesos recorda que les explotacions agràries “tenen dret a diversificar els seus cultius i mètodes de producció per adaptar-los a les condicions del mercat, a les ambientals i a les necessitats particulars”. “Un dret que xoca frontalment amb l’obligatorietat d’optar per un sol mètode de producció”, que, a més, “pot afectar negativament la sostenibilitat econòmica de les finques”, afegeixen.
Un altre aspecte que les al·legacions del sindicat agrari posen sobre la taula és la petició perquè es puguin instal·lar tanques perimetrals a les finques per protegir-les de fauna com ara els porcs senglars, els cabirols o el conills.

Les al·legacions d’Unió de Pagesos al nou pla especial urbanístic de Gallecs s’afegeixen al procés que el mateix sindicat va obrir en contra del concurs públic que la Generalitat, propietària dels terrenys de Gallecs, va obrir per regularitzar l’activitat agrària en aquesta zona i on es donava prioritat als agricultors que feien conreus ecològics. El sindicat va presentar un contenciós administratiu contra el plec de clàusules de l’Institut Català del Sòl (Incasol). A banda, van demanar la suspensió cautelar de la licitació dels terrenys i va posar un recurs d’alçada contra l’anunci i les condicions de lloguer de les terres.

El concurs públic, convocat a l’agost, servirà per regularitzar 382,2 hectàrees de camps de conreus de l’espai d’interès natural amb nous arrendaments a pagesos perquè menin els camps. Les parcel·les s’han dividit en 23 lots diferents que van des de les 2,28 hectàrees del lot més petit fins a les 46,90 del més gran. Els preus dels lloguers van dels 322 euros anuals de la finca més petita als 3.426 de la més gran. Els pagesos poden optar a més d’un lot però no es podran assignar més de 50 hectàrees a un mateix titular. L’espai natural suma un total de 754 hectàrees.

LA PREGUNTA

Com serà la presidència de Donald Trump?

En aquesta enquesta han votat 308 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't