Zones de baixes emissions a Granollers i Mollet: com funcionaran?

Les ZBE a Granollers i Mollet començaran a funcionar el gener de 2024 però només s’activaran en escenari d’alta contaminació per diòxid de nitrogen

Granollers i Mollet i la resta de ciutats de l’Arc Metropolità han presentat el seu model de zones de baixes emissions que desenvoluparan de forma coordinada i en paral·lel a partir de l’1 de gener de 2024.

Què són les zones de baixes emissions?

Es tracta d’una mesura de regulació del trànsit que restringeix la circulació dels vehicles més contaminants. La normativa estatal que està vigent fixa el distintiu ambiental emès per la Direcció General de Trànsit com a criteri possible per establir a qui es limita l’accés en aquests àmbits.

Quan començarà a funcionar la zona de baixes emissions?

A partir de l’1 de gener de 2024, s’activarà la zona de baixes emissions quan hi hagi episodis de contaminació per diòxid de nitrogen (NO2). No s’activarà quan hi hagi contaminació per partícules PM10, que són els més habituals al Vallès Oriental. Els ajuntaments de l’Arc Metropolità segueixen el mateix criteri que va aplicar l’Àrea Metropolitana de Barcelona en aquest sentit. Recorden que els episodis declarats per alta contaminació de NO2 han estat molt reduïts o baixos en els darrers anys.

I de forma permanent?

Com a molt tard, a patir de l’1 de gener de 2025.

En aquest moment, també es començarà a sancionar?

No. Està previst que les sancions comencin el maig de 2025. Es donaran uns mesos d’adaptació i d’informació als conductors.

Com es reconeixerà la zona de baixes emissions?

Hi haurà senyalització específica al perímetre de la ZBE per identificar-ne l’àmbit. Els ajuntaments de l’Arc Metropolità seguiran el model de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Quins vehicles no podran accedir ni aparcar a la zona de baixes emissions?

Aquells que no tinguin distintiu ambiental. Són els turismes de benzina anteriors a la normativa Euro 3 (en general, matriculats abans de l’any 2000) i els dièsel anteriors a la normativa Euro 4 (en general, matriculats abans de 2005 o 2006); les motocicletes i ciclomotors anteriors a Euro 2 (matriculats abans del 2003); i les furgonetes, camions i autobusos sense etiqueta ambiental. Els ajuntaments, però, podran fixar-hi excepcions.

Quines hores s’aplicaran les restriccions?

La limitació serà efectiva els dies laborables de dilluns a divendres de 7 del matí a les 8 del vespre.

Com funcionarà l’estacionament dins de les zones de baixes emissions?

Es tendirà a regular totes les places d’aparcament amb àrees blaves, verdes o altres sistemes que garanteixin la rotació.

Hi ha excepcions a les mesures de restricció d’accés?

Sí. S’aplicaran a: vehicles dedicats al transport de persones amb mobilitat reduïda, vehicles de serveis d’emergències o essencials, vehicles dedicats al transport de persones amb malalties o discapacitats que els condicionen l’ús del transport públic, vehicles amb matrícula estrangera que compleixen els requisits tecnològics i d’emissions equivalents a les directrius especials.

Es podran obtenir autoritzacions per accedir, circular i estacionar a les ZBE?

Sí. Podran optar a una autorització diària i de forma esporàdica els vehicles històrics o clàssics i els vehicles estrangers que no compleixen els requisits d’emissions màximes establertes. A banda, els ajuntaments podran donar autoritzacions temporals a vehicles singulars com camions cisterna, blindats, furgonetes, llevaneus, vehicles per a fires… També vehicles que disposin d’una autorització de l’Ajuntament per prestar activitats singulars o esdeveniments extraordinaris, vehicles que transportin de forma periòdica persones per fer tractaments mèdics diagnosticats i vehicles vinculats a tallers mecànics autoritzats que facin proves.

Hi ha previstes moratòries?

Sí. Se’n preveuen diverses: per als vehicles el titular dels quals sigui una persona a qui queden menys de cinc anys per jubilar-se, a vehicles de persones que acreditin uns ingressos econòmics anuals inferiors a dues vegades l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples (IPREM) incrementat segons els membres de la unitat familiar, vehicles de persones residents dins de l’àmbit de la ZBE que, en el moment de posada en marxa de l’ordenança reguladora, tinguin al seu nom un vehicle sense etiqueta ambiental i que, per tant, no podria accedir a l’habitatge. Cal que la persona estigui empadronada i que sigui el titular del vehicle. La mesura no s’aplicarà als nous empadronaments un cop s’hagi aprovat l’ordenança.

Com es controlarà?

El control dels vehicles que accedeixin a la zona de baixes emissions es farà amb càmeres amb lectors de matrícules. No caldrà portar el dispositiu ambiental de la Direcció General de Trànsit. Tampoc hi haurà cap distintiu per als vehicles propi de Granollers, Mollet o la resta de ciutats de l’Arc Metropolità. Les càmeres poden ser fixes –situades als carrers d’accés de la ZBE– o instal·lades en vehicles que facin la funció de control.

S’estudiarà l’impacte de les ZBE en la reducció de les emissions de contaminants?

Pels municipis de l’Arc Metropolità és un element clau. Proposen un observatori de dades que “permeti avaluar els beneficis de la implantació de les ZBE”. “Serà necessari poder disposar dels mecanismes que permetin un seguiment i avaluació dels resultats obtinguts”, asseguren. Per això, creuen que les estacions automàtiques de la Generalitat haurien d’aportar més dades i caldria valorar si són suficients.

Què passa amb l’oferta de transport públic?

Granollers, Mollet i la resta de ciutats de l’Arc Metropolità insisteixen que la creació de les zones de baixes emissions ha d’anar acompanyada d’un impuls del transport públic –tant per carretera com per tren– perquè esdevingui una autèntica alternativa al vehicle privat en un àmbit territorial que té una oferta molt més reduïda que la que existeix a Barcelona i de l’AMB. Per tant, diuen, “és imprescindible que durant el període 2024-2025 es realitzin actuacions significatives en millora del transport públic interurbà”.

Hi haurà ZBE en altres municipis del Vallès Oriental?

Amb la normativa actual, les Franqueses, que té més de 20.000 habitants, haurà d’activar la seva ZBE com a molt un any més tard, al gener de 2025.

LA PREGUNTA

Creu que la literatura ha de ser obligatòria a Batxillerat?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't