Tallers de circ al centre de justícia juvenil Els Til·lers, de Mollet

Es pretén generar un espai de superació i fomentar habilitats i competències entre els joves que viuen al centre de justícia juvenil

El Departament de Justícia, Drets i Memòria, en col·laboració amb l’Ateneu Popular de Nou Barris, ha organitzat tres tallers de circ per treballar diverses habilitats que ajuden en la rehabilitació dels i els joves que es troben interns en el centre educatiu de justícia juvenil Els Til·lers, de Mollet i els de Can Llupià (Barcelona) i L’Alzina (Palau solità i Plegamans).

L’activitat, que es duu a terme entre el 3 de juny i el 19 d’agost, està dividida en dotze sessions d’una hora i mitja i cada sessió compta amb dues persones formadores especialitzades en circ i acrobàcies.

En aquest taller, que per primera vegada es fa en Centres educatius de Justícia Juvenil, es realitzen les tècniques pròpies de circ: acrobàcies, equilibris acrobàtics, equilibri sobre objectes, etc.

Així, es genera un espai de superació on, mitjançant les disciplines del circ, es fomenten habilitats com ara el desenvolupament de les competències socials i personals, l’esforç i la persistència, la sensibilitat i creació artística, l’expressivitat corporal o l’autoestima.

Tècniques de circ i acrobàcia

La majoria de les tècniques que es duen a terme en aquest taller comporten un cert esforç físic i, per tant, necessiten un acompanyament constant per part del professor/a. 

En aquesta línia, els formadors acompanyats dels professionals dels centres educatius, treballen en grups petits per garantir l’atenció individualitzada i de qualitat.

Cada sessió s’estructura en quatre fases: Preparació, escalfament, treball específic de la disciplina i estiraments. Tot i que l’atenció sigui individualitzada, la dinàmica d’intervenció és de caràcter grupal.

Durant les sessions, també es potencia la seguretat, en especial pel que fa a la prevenció de lesions, la cura de les persones companyes i l’ús dels estris emprats al taller.

Programes eminentment educatius

Activitats com el taller de circ s’emmarquen dins dels programes Oci, cultura i lleure i Salut i esport, que es fan als centres de justícia juvenil i que tenen per objectiu promoure la salut i incrementar la qualitat de vida i el benestar social dels menors que estan en programes d’internament.

Aquestes activitats ajuden en el procés de creixement personal dels joves: fomenten l’empatia, l’esforç, la superació, la solidaritat i el respecte, sempre des d’una visió de gènere.

L’internament: un 7,5%

A Catalunya hi ha set centres de justícia juvenil: Can Llupià (Barcelona), Montilivi (Girona), El Segre (Lleida), Folch i Torres (Granollers), L’Alzina (Palau Solità i Plegamans), Oriol Badia (Guardiola de Font-rubí) i Els Til·lers (Mollet del Vallès).

En aquests centres conviuen els joves als quals els jutges de menors han imposat la mesura d’internament pel fet d’haver comès un delicte.

Els joves amb mesures d’internament en un centre de justícia juvenil van suposar l’any 2022 un 7,5% del total de joves (5.910) que es van atendre des de la Direcció General d’Execució Penal a la Comunitat i Justícia Juvenil. 

La gran majoria de joves atesos per la justícia juvenil compleixen mesures dins del medi obert (46%), com ara la llibertat vigilada o les prestacions en benefici de comunitat. La resta segueixen programes de mediació i justícia restaurativa (31,3 %). Un 47,5% dels joves van passar també per programes d’assessorament tècnic.

LA PREGUNTA

Quina creu que serà la força més votada a les eleccions al Parlament?

En aquesta enquesta han votat 492 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't