L’estudi que va encarregar l’Ajuntament de Granollers a l’empresa PWACS sobre el servei d’aigua potable a la ciutat i el model de gestió més adient, ara que està a punt d’acabar el contracte firmat fa 50 anys amb Sorea, ha posat de relleu que dels 185 quilòmetres de canonades d’aigua que hi ha la ciutat, més del 40%, uns 75 quilòmetres, s’haurien de substituir perquè són de fibrociment.
L’estudi fa un càlcul del cost de les inversions que serien necessàries per posar al dia tota la xarxa. En les conclusions, diu que, des del punt de vista econòmic, la modalitat de gestió del servei més eficient i sostenible, continua sent la gestió indirecta a través de concessió, similar a l’actual. Diu que, així, el risc operacional recau en el concessionari, mentre que en el model de gestió directa, el risc de la direcció, estratègia i capacitat d’inversió l’assumiria el mateix Ajuntament.
La conclusió de l’estudi és que la gestió indirecta és més àgil i més flexible en paràmetres com la contractació i gestió de personal, accés a innovació i recursos tecnològics. Per contra, diu que la gestió directa és més avantatjosa en una major implicació de la ciutadania, rendició de comptes i la transparència en l’administració de recursos públics.
Malgrat això, alerta que cap dels models seria rendible amb les tarifes vigents, tenint en compte el nivell d’inversió necessari. Per això, apunta que cal plantejar diversos escenaris de pujada de tarifes o bé de reducció de les inversions.
El regidor de Transició Energètica, Activitats i Instal·lacions, Juan Manuel Segovia, ha explicat a EL 9 NOU que el càlcul de la inversió necessària s’ha fet tenint en compte les canonades que s’haurien de canviar, però també altres elements de la xarxa, com els dipòsits o els comptadors, dels quals a la ciutat n’hi ha més de 29.000, molts dels quals tenen mes de 10 anys d’antiguitat. Si es tenen en compte totes les despeses associades al servei, Segovia diu que la inversió arribaria a 27 milions.
Tot i l’antiguitat d’una part significativa de la xarxa, el regidor remarca que, segons l’estudi, el rendiment és de més del 80%. Això vol dir que, en comparació amb la mitjana de les ciutats catalanes, té poques pèrdues d’aigua.
Segovia adverteix que en l’estudi de l’empresa “s’ha anat a màxims” i que és només un punt de referència sobre el qual s’haurà de treballar per decidir quin model de gestió s’escull per als propers anys i com es plantegen les inversions. Les dades de l’estudi es basen en un termini de 25 anys i planteja diversos escenaris en funció de les diferents alternatives de gestió i d’inversió. Uns escenaris, en funció dels quals també es plantegen possibles increments de tarifes per poder fer front a les inversions.
L’estudi de PWACS analitza en profunditat diversos models de gestió directa, a través d’una entitat local, un organisme autònom, una entitat pública empresarial o una societat mercantil, i indirecta, amb un contracte de concessió de serveis amb un operador privat, com és el cas actual o a través d’una empresa mixta. “Treballem sobre diverses hipòtesis abans de prendre una decisió, però cal tenir en compte que tot alhora i barat no es pot”, ha dit Segovia.
Debat sobre el model de gestió
Pel que fa al model, Segovia reconeix que la important inversió que caldrà fer fa que no es plantegi, de moment, una gestió directa. “No tenim capacitat per invertir 21 milions”, admet. Però remarca que “la gestió sempre és pública, sigui directa o indirecta”.
També adverteix que, sigui quina sigui l’opció, la liquidació de l’actual contracte amb Sorea serà complex i que caldrà redactar un nou reglament del servei que haurà de ser molt diferent al de fa mig segle. “És un tema complex, però ho volem fer bé perquè, governi qui governi, tingui la garantia que s’ha fet bé.”
I ha assegurat que la inspecció municipal “seguirà amb detall aquesta i altres concessions”. La complexitat del procés fa preveure que, amb gairebé tota seguretat, el procés no estarà enllestit abans que acabi la concessió actual, a finals d’octubre, per la qual cosa ja es compta haver de fer una pròrroga.
Segovia s’ha compromès a portar tot el procés “amb transparència” i facilitant tota la informació als grups de l’oposició.
{{ comment.text }}