Una quarantena d’infants i joves familiars de malalts de càncer participen en unes colònies a Sant Esteve

Pels impulsors d’aquesta iniciativa, aquest any és més important que mai després dels mesos de confinament per la Covid-19

Un total de 44 nens i joves participen des d’aquest diumenge en unes colònies en plena natura als peus del Parc Natural del Montseny. Tots tenen una cosa en comú: un membre de la seva família nuclear amb càncer, ja sigui un germà o un dels pares. Es tracta d’unes colònies organitzades per l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC).

La coordinadora de la iniciativa, Teresa López-Fando, explica que enguany són més importants que mai perquè “han passat molt temps tancats a casa en una situació estressant”. De la seva banda, Maria Bulete, mare de dos nens, destaca que les colònies són importants perquè “comparteixen experiència amb altres nens que estan patint el mateix” i “agafen més seguretat en si mateixos i acaben normalitzant la malaltia”.

Tradicionalment les colònies de l’AECC se celebraven de manera separada, és a dir, hi havia una proposta per als nens amb germans malalts de càncer –que enguany arriba a la 16a edició- i una altra per als nens amb pares malalts de càncer -4a edició-. A causa del coronavirus, però, s’ha decidit de manera excepcional que les dues edicions comparteixin data i ubicació, tot i que tindran espais, monitors i activitats diferents, ja que les necessitats d’uns i altres no són les mateixes perquè “el vincle que tens amb un germà no és el mateix que tens amb el pare o la mare”, explica la coordinadora de les colònies, Teresa López-Fando.

La Covid-19 ha fet, segons López-Fando, que enguany les colònies siguin més necessàries que mai. “Els nens han passat molt temps tancats a casa en una situació estressant com és tenir el pare o la mare, o un germà malalt”, relata. A més, s’hi suma “el fet d’estar aïllats i no socialitzar-se, que en aquestes edats és molt important”.

Jugar i compartir experiències

Els campaments tenen l’objectiu que els participants gaudeixin d’un espai de diversió on poder parlar amb altres companys que viuen la mateixa situació. Mitjançant activitats terapèutiques, en forma de tallers psicoeducatius, però també activitats lúdiques com gimcanes, excursions, manualitats, jocs de nit o piscina, l’objectiu és que els nens puguin compartir i expressar la seva experiència personal.

La coordinadora de les colònies i coordinadora de Programes i Serveis de l’AECC de Barcelona, Teresa López-Fando, explica que els campaments sorgeixen “a partir de les necessitats que tenen els pares sobre com tractar la malaltia amb els nens: dubtes de com informar-los i com explicar-ho”. Alhora, explica que s’intenta “ajudar els nens a gestionar les emocions que poden sortir arran de la malaltia oncològica, però de manera indirecta perquè no els obliguem a explicar allò que passa a casa, sinó que els ajudem a identificar les emocions que es troben en el seu dia a dia”.

López-Fando explica que les colònies de l’AECC “ofereixen supervisió i seguiment emocional de la vivència amb el càncer”. “Psicòlegs professionals acompanyen als nens i joves per treballar a identificar les emocions de tenir un familiar amb càncer i els ajuden a valorar comportaments diferents”, afegeix.

“Aquí es desfoguen a nivell emocional, físic i mental”

La Maria Bulete és la mare del Pau i el Nil i fa tres anys que la van operar d’un tumor maligne. És el segon any que els seus dos fills participen a les colònies que organitza l’AECC i assegura que “aquí es desfoguen totalment a nivell emocional, físic i mental”.

Bulete creu que els monitors i professionals que treballen als campaments fan una gran feina, ja que “poden treure tot allò que els nens porten dins i els pares potser no som capaços de fer-ho exterioritzar”. A més, Bulete creu que en aquestes colònies els joves “agafen més seguretat en si mateixos i acaben normalitzant el tema de la malaltia”.

Un altre dels pares que ha acompanyat dos dels seus fills a les colònies de l’AECC és en Ramon Pinyol. Ell i la seva dona tenen un fill que va patir càncer i ja fa dos anys porten els altres dos fills que tenen a les colònies. “Al final, els germans dels nens que passen la malaltia també són víctimes perquè passen una temporada, que pot ser llarga o curta, sense un germà i, molts cops, sense un dels dos progenitors”, relata Pinyol.

Mesures de seguretat per la Covid-19

A causa de la covid-19 l’AECC ha hagut d’aplicar diversos canvis i mesures de seguretat en les colònies que organitza. Tradicionalment, els campaments amb el grup de germans se celebraven durant el mes de juliol i el grup de pares al setembre. Enguany, però, es va decidir agrupar les dues edicions de les colònies i fer-les al setembre de manera conjunta. A més, les famílies mai no anaven fins a la casa de colònies, ja que els nens i joves marxaven en autocar, però aquest any han hagut de fer el desplaçament amb els vehicles particulars. A banda, s’apliquen mesures de distanciament, la mascareta obligatòria i l’ús de gel hidroalcohòlic.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 85 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't