Més de 296.000 vallesans, 5.000 més que fa dos anys, tenen cita amb les urnes aquest dijous, 21 de desembre. És el cens electoral dels 39 municipis de la comarca per a unes eleccions insòlites pel context polític: enmig de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució que ha suspès l’autogovern de Catalunya, convocades pel president espanyol, Mariano Rajoy i amb candidats a la presó.
Aquest context insòlit i l’àmplia mobilització prèvia vinculada a la votació a la independència i els fets que la van envoltar -violència policial, vagues generals, declaracions de la República al Parlament, aplicació del 155, i acció judicial- donen com a resultat una elevada expectativa de participació. El grau de la participació és, precisament, una de les principals claus d’aquestes eleccions.
El clima enrarit previ a les eleccions fa difícil que hi pugui haver un traspàs de vot entre els blocs sobiranistes i els constitucionalistes. Per això serà cap a on es decantin els votants que fins ara no havien acudit a les urnes, perquè s’abstenien o perquè no tenien edat per participar, un dels elements determinants. Les anteriors eleccions, el setembre de 2015, ha havien tingut una elevada participació, propera al 79% a la comarca.
Els precedents indiquen que CiU havia estat la primera força en totes les eleccions al Parlament celebrades. L’única excepció va ser, precisament, el 2015, quan aquest partit es va presentar conjuntament amb ERC en la coalició Junts pel Sí.
En les eleccions d’aquest dijous, hi ha diversos candidats vallesans amb opcions d’accedir al Parlament. Jordi Turull ocupa el quart lloc a la llista de Junts per Catalunya, que encapçala el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Jordi Terrades figura al setè lloc de la candidatura del PSC. Josep Maria Jové és a l’onzè lloc de la llista d’Esquerra Republicana, en la qual el fins ara diputat Chakir el Homrani també té una posició destacada, la 21a. La candidatura de Ciutadans té Blanca Navarro en setzena posició.
{{ comment.text }}