El Vallès promociona el seu tomàquet autòcton amb una fira agrícola

El tomàquet del Vallès es promociona des d’aquest dissabte amb una fira que se celebra a Santa Eulàlia de Ronçana. És la primera edició d’una fira, que es reprendrà el dia 25, i que té com a objectiu donar a conèixer el procés de recuperació de dotze varietats considerades autòctones del Vallès.

El 9 Nou
04/09/2010

L’horta del Vallès està de festa aquest cap de setmana amb la primera fira dedicada a un dels seus productes més preuats, el tomàquet. Es tracta d’una varietat produïda a diferents municipis de les del Vallès Occidental i l’Oriental i que aquest any celebra la seva primera trobada agrícola per promocionar-la, coincidint amb l’època on més s’intensifica el seu sabor. La fira es celebra a Santa Eulàlia de Ronçana aquest dissabte, i tornarà a repetir-se el dia 25. La previsió és que una desena de productors de la zona participin en aquesta trobada que també comptarà amb conferències, sessions de cuina i tallers diversos.

Sota el lema ‘al setembre el tomàquet té olor i té gust’ la fira neix amb l’objectiu de reivindicar el valor del tomàquet d’aquest territori, a més a més de donar a conèixer el procés de recuperació i conreu de les dotze varietats que, concretament, són autòctones dels municipis de Santa Eulàlia de Ronçana, Cardedeu, la Garriga, Bigues i Riells, l’Ametlla del Vallès, Rubí, Castellar del Vallès i Vacarisses.

Segons ha explicat la responsable d’aquest projecte, Carme Garrido, el que es pretén és aconseguir que la cadena curta del productes alimentari cada vegada sigui més ampla: ‘Volem que la gent apreciï el que és el tomàquet de proximitat i les diferents varietats que hi ha al Vallès’, ha comentat Garrido que afirma que alhora pretenen ‘animar els productors a que puguin plantar aquest producte per incentivar el seu cultiu que s’estava perdent’.

Garrido ha assenyalat que una de les activitats més destacades consistirà en visites guiades a l’Hort de l’Espelt, un espai creat expressament per aquesta ocasió amb prop de 400 tomaqueres: ‘És l’hort on el cuiner vallesà Josep Sabatés, més conegut com a ‘Pep Salsetes’, ha cultivat el tomàquet del Vallès Oriental’.

A banda d’això el cuiner oferirà diversos tastets perquè els visitants puguin conèixer les diferents textures i tipologies de tomàquet que es conreen i l’Àvia Remei, una convidada de luxe especialista en el món de la cuina, donarà les claus d’algunes de les receptes més populars.

També es duran a terme tallers pràctics, tastos de tomàquets, conferències, i hi haurà parades on es podran comprar els productes. ‘Vindran una desena de productors de la zona del Vallès i el Maresme a vendre els seus productes’, comenta Garrido.

‘El tomàquet és un dels productes que més s’aprecien durant la temporada i que durant la resta de l’any perd el gust’, comenta la responsable d’aquesta fira que destaca la importància de consumir ‘els productes de temporada i també els aliments de proximitat que són de més qualitat’.

La I Fira del Tomàquet del Vallès es celebrarà aquest dissabte i el dia 25 de setembre a Santa Eulàlia de Ronçana al Centre Cívic i Cultural la Fàbrica .

El Consell Comarcal del Vallès Oriental organitza aquesta fira amb la col·laboració de l’Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana en el marc del projecte europeu Rurubal.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't