“Vaig veure la sèrie Gambito de dama i em va impressionar, des de petita ja jugava a escacs amb el meu avi i aquesta sèrie parla també de la vida. Això em va fer pensar. Perquè hi ha llibres que aborden el món dels escacs des del punt de vista tècnic i hi ha llibres de desenvolupament personal i vaig tenir la idea de fusionar els dos conceptes.”
Adriana Hernández Planillas, de Mollet, explica com va tenir la idea d’escriure el llibre El juego de la vida, publicat per RBA. Hernández Planillas, de 26 anys, va estudiar una doble llicenciatura de Dret a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i a la Sorbona, de París i va fer un màster de Dret Internacional Públic. Treballa com a assessora i redactora en el món editorial.
El seu llibre s’estructura en 64 capítols, el mateix nombre de caselles del tauler d’escacs, i cadascun inclou una lliçó vital. “He començat agafant totes les peces del joc i les relaciono amb alguna característica psicològica humana.
Per exemple, la reina la vinculo amb l’autoestima, el cavall, que té la capacitat de saltar per sobre d’una altra peça, seria la capacitat d’acceptar i afrontar les dificultats i el peó el relaciono amb la millora continuada, perquè només es pot moure un sol quadre en cada jugada. També em refereixo al fet que les normes dels escacs estableixen que les blanques comencen sempre i això pot donar alguna possibilitat més d’èxit, mentre que les negres tenen més dificultat.”
El llibre inclou estratègies per a l’èxit en la vida quotidiana basades en la intel·ligència i explica moltes anècdotes dels jugadors d’escacs més famosos, els campionats i les partides més mítiques. “Vaig repassar les biografies dels grans campions i vaig posar les seves virtuts en relació amb la filosofia. Per exemple, Bobby Fischer era molt audaç, mentre que Garri Kaspàrov sempre deia que el treball dur és un talent i per a Anatoli Kàrpov, la clau és la concentració.”
Els capítols del llibre són curts, tenen entre tres i cinc pàgines i inclouen una nota biogràfica i un exercici que pot fer el lector en relació amb el tema tractat. Adriana Hernández Planillas explica, a tall d’exemple, que en el capítol de Kaspàrov l’exercici es basa en el llibre La llei del mirall, de Yoshinori Noguichi, on diu que tot el que passa en la vida és el resultat del que esdevé en el nostre interior. “És el pensament de Kaspàrov portat al terreny de la filosofia.”
L’autora també inclou algunes faules. “En el capítol del cavall parlo d’un home que tenia un cavall que va caure en un forat. El seu amo hi tirava terra i el cavall, cada cop que abocava terra, feia un salt i s’hi posava a sobre, fins que va sortir.”
{{ comment.text }}