En marxa un micromecenatge per fer un documental de Dusminguet

L’Associació Cultural No Music No Life de Barcelona ha engegat un projecte de micromecenatge per finançar un documental sobre el grup de música Dusminguet, creat a la Garriga el 1995.

El 9 Nou
12/01/2014

Martí Vilardebó (bateria i veus), l’actual cantant de La Troba Kung-Fú Joan Garriga (acordió i després veu) i Dani Portabella (guitarra), tots tres de la Garriga, van ser els originaris d’aquest grup de música que va crear escola amb una música de ball i festa, amb una base catalana i amb la combinació de diversos estils.

El documental vol explicar la història de Dusminguet i l’impacte que va tenir en la música catalana i que a dia d’avui encara té. Per recórrer els 10 anys d’història –des del 1994 que es comença a gestar al 2004 que es dissol– es vol parlar amb una quarantena de persones que van tenir relació amb el grup. Això implica, entre d’altres, anar a Madrid, on van gravar el seu primer disc: Vafalungo (1998), tot i que, per exemple, han descartat anar a Xauen (Marroc), on el 2000 van enregistrar el segon disc: Postrof, per qüestions de pressupost. “Madrid té un paper important en el documental. La discogràfica –Virgin Records– els va donar corda, tot i cantar en català. Creiem pràcticament imprescindible anar a parlar amb la gent del moment i reivindicar el paper de la música més enllà de l’idioma”, diu Ferran Aromí, antic tècnic de so del grup. Per tirar endavant el projecte necessiten 10.000 euros per pagar els viatges, dietes dels entrevistats i també llogar material i sales on treballar perquè el documental tingui qualitat. L’objectiu és poder-lo presentar a festivals i també a la televisió.

El projecte té origen el 2004, quan Messidor Rodríguez, codirector del projecte, queda sorprès i capficat per la dissolució del grup. Estudiava direcció audiovisual i ràpidament va pensar que el grup es mereixia un documental que repassés la seva història. “Van ser el primer grup català que, travessant les fronteres del país, va mostrar al món tot tipus de sons mestissos entre els quals destacava la rumba, la cúmbia i el tex-mex… recuperant l’esperit de les festes i berbenes de poble més autèntiques”, diu. Realment, però, la cosa no va començar a prendre forma fins fa dos anys, quan Rodríguez va trobar-se amb Aromí. “Vam engegar la maquinària, a parlar sobre el guió, els detalls, a dissenyar el projecte amb els Dusminguet fins que ens vam trobar amb el primer handicap: el finançament. Per això vam crear aquesta associació i posteriorment, després d’estudiar-ho molt i de fer el projecte, el procés de micromecenatge”, explica Aromí.

“És un grup de música que mereix un documental. En el seu moment van ser valorats com un grup de patxanga, però amb el pas del temps t’adones de l’estela que va deixar Dusminguet. És com parlar dels Beatles d’aquí Catalunya. Deu anys després veus que els grups actuals segueixen l’estil de Dusminguet. Cal rememorar-los i posar-los al lloc que els toca”, reivindica el que va ser el tècnic de so de la banda.

L’Associació ha creat un procés de micromecenatge a través del Projeggt (www.projeggt.com) una quantitat de 10.000 euros. Faltant la meitat per complir els 40 dies que hi ha per complir l’objectiu, s’han recaptat poc més de 2.600 euros. “Hem de ser realistes, crec que hi arribarem. Si no hi arribem haurem de decidir si el fem o no, però serà difícil. És vital que tingui qualitat per poder-lo presentar a la televisió i a festivals i que agafi la dimensió que es mereixen els Dusminguet”, diu Aromí.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 889 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't