| 10:51
Opinió

Montse Bosch, directora de l'Institut Escola Municipal de Treball (EMT)

Cent anys dedicats a la formació

La Sala Gran del Teatre Auditori de Granollers va acollir aquest dijous passat al vespre l’acte de lliurament de les Medalles de la Ciutat 2021. Acaben de rebre el guardó Conchi Caruda i Martínez (Cuenca, 1954 – Granollers, 2020), activista de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), a títol pòstum; l’Institut Escola Municipal de Treball (EMT), i els treballadors de la sanitat i de les residències de gent gran. Publicat el Vet aquí! sobre la Conchi Caruda [vegeu EL 9 NOU del 30 d’octubre del 2020] aquesta setmana situem la mirada en l’Institut EMT. Tot i que la idea era distingir el centre pel seu centenari, la pandèmia de la covid ha obligat a posposar el reconeixement fins ara.

L’Ajuntament de Granollers detalla que es distingeix l’Institut EMT per la seva llarga trajectòria en l’activitat formativa i educativa. Des que va obrir el 1920, al carrer Conestable de Portugal, sota els auspicis de l’Escola de Segon Ensenyament i dirigida per Pere Vegué, aquella Escola d’Oficis i Indústries ha fet possible que el teixit industrial, productiu i de serveis de Granollers i comarca hagi comptat en les seves plantilles amb molts exalumnes del centre. Al llarg dels seus 102 anys, l’Emi, el seu sobrenom popular, ha comptat amb centenars de professors i milers d’alumnes.

Acabada la Guerra Civil, es va instal·lar en un edifici municipal del carrer Torras i Bages i el 1962 va estrenar el centre del carrer Roger de Flor. Fidel als seus orígens, l’Institut continua forjant joves en formació professional. En els inicis, va impartir els estudis teòrics i pràctics per a contramestres, mecànics, fusters i paletes. A hores d’ara, compta amb 128 professors i 1.685 alumnes que estudien ESO, Batxillerat (de ciències i tecnologia, d’humanitats i de ciències socials) i cicles formatius de grau mitjà, amb les especialitats de gestió administrativa, electromecànica de vehicles i instal·lacions elèctriques i automàtiques. També s’imparteixen estudis de laboratori, emergències sanitàries, cures auxiliars d’infermeria o xarxes i estacions de tractament d’aigua. I també, cicles formatius de grau superior d’Administració i Finances, Automatització i Robòtica Industrial, Disseny en Fabricació Mecànica, Programació en Fabricació Mecànica, Laboratori d’Anàlisi i Control de Qualitat o Laboratori Clínic i Biomèdic.

Sobretot els darrers 50 anys, l’Institut EMT ha esdevingut un centre ben viu i actiu socialment i políticament. Professors i estudiants han escrit pàgines locals importants, moltes de les quals de caràcter reivindicatiu, per aconseguir ser un centre de qualitat i democràtic. Graner de polítics, l’exalcalde Josep Pujadas i l’alcalde, Josep Mayoral, n’han estat professors.

L’Institut EMT ha tingut fins ara 15 directors: Pere Vegué i Matamoros (1920-1940), Ramon Valls i Fortich (1940-1954), Miquel Boix i Carreras (1954-1962), Esteve Duran i Serra (1962-1963), Esteve Sala i Cortés (1963-1976), Joan Sala i Vila (1976-1978), Juan Antonio Mañero i Sánchez (1978-1980), Josep Mayoral i Antigas (1980-1984), José Manuel López i Saludas (1984-1985), José Luis González i Núñez (1985-1989), Ramon Collell i Puig (1989-1993 i 1996-2007), Joan Traver i Costa (1993-1996), Antonio Vicente i Granado (2007-2016), Daniel Zapata i Pagador (2016-2017) i Montserrat Bosch i Lata, en el càrrec des del 2017.

Nascuda a l’Ametlla del Vallès i resident a Granollers des de fa uns anys, la directora Montse Bosch és llicenciada en Administració d’empreses i diplomada en Empresarials. Al centre des del 1996, compta amb l’ajut a l’equip directiu d’Antoni Corral, sotsdirector i cap d’estudis –amb més de 40 anys a l’Emi–, Enric Pagès, Josep Maria García, Laura Pou, Eulàlia Castells i Jordi Hernàndez. “Com a educadors, la nostra missió té com a objectiu consolidar l’orgull que sentim en comprovar que l’Escola no només participa en la formació transversal de l’alumnat granollerí, sinó que també consolida aquesta representació en el teixit industrial i de serveis de Granollers en ser un referent de l’educació a Granollers”, explica Bosch.

Molt centrada en les tasques de direcció, Bosch també fa classes d’administració. Agraïda amb el reconeixement institucional a tot el professorat que ha passat per l’EMT, diu que “l’experiència com a directora és intensa i gratificant”. Casada amb Joan Donadeu, professor de l’escola, el matrimoni té un fill: Roger, de 19 anys.