EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La dansa transmet valors per a tota la vida

La dansa i, concretament, el ballet clàssic aporten valors que es transmeten en la vida quotidiana. És per això, que el ballet ajuda als infants a créixer amb disciplina i consciència cap als altres.


03/03/2023

Naiara Nicolás / Claudia Martín / Aina Sivila

La dansa és art, una forma d’expressió on mitjançant els moviments corporals i, amb l’ajuda de la música, s’arriben a fer composicions artístiques que segueixen un ritme. L’escola de dansa DanceStudio de Vic defineix la dansa com “un llenguatge corporal que necessita la connexió de la ment amb el cos i requereix de treball i concentració”. Actualment, podem trobar molts tipus de dansa que pertanyen a diversos gèneres com la dansa popular, la clàssica o les modernes. Aquests tres gèneres engloben aquelles danses que es basen en la cultura tradicional com les sardanes o el flamenc, les danses més antigues com el ballet o, fins i tot, les més contemporànies com el Funky o Break Dance. A part d’aquestes també n’existeixen altres com el jazz, el contemporani o l’escola bolera.

En les següents línies, ens remuntem a una de les danses amb més recorregut a la història i també és coneguda mundialment, data de temps medieval encara que durant tot aquest temps ha anat evolucionant fins a arribar a ser allò que coneixem en l’actualitat: el ballet. 

El ballet, també conegut com a dansa clàssica, és un tipus de dansa que es caracteritza pel control de cada moviment i cada part del cos. Aquest factor converteix al ballet en un dels tipus de dansa que requereix més tècnica, disciplina i concentració. La seva complexitat és deguda al fet de controlar de manera mil·limetrada els moviments simultanis del cos i la ment a la perfecció i sense cometre cap error. A part, el ballet també requereix de molta coordinació, tant de ment i cos, com també entre diferents parts del cos, com braços i cames. Una de les claus del ballet és fer veure al públic que allò que requereix tant d’esforç i treball pels ballarins, sembli molt senzill i sense complexitat.

Darrere del tradicional mallot, el tutú i les puntes s’amaga l’esforç diari tant físic com mental de les ballarines. La pràctica d’aquesta modalitat d’art millora la postura i l’equilibri encara que, d’altra banda, pot provocar un excés de pressió a les articulacions. No obstant això, el ballet és beneficiós per a la salut mental, ja que a causa del nivell de concentració i focalització, el cervell es troba en una estimulació constant. La ràpida execució i la complicitat dels passos fa que el cervell hagi de treballar molt ràpid. Mentre estàs fent un pas, el teu cap ja ha de pensar en el què farà després, ja que els passos han d’anar lligats entre ells, com les notes d’una melodia. De fet, el ballet pot ajudar a prevenir malalties futures com parkinson o demència gràcies al desenvolupament de certes habilitats mentals com la coordinació corporal o l’atenció.

Actualment, existeixen diferents mètodes per ensenyar aquest tipus d’art escènica, ja que el ballet requereix una tècnica precisa i complexa. Per conèixer l’origen de les escoles de dansa ens hem de remuntar fins a la França del segle XVII on es va crear la primera Acacémie Royale de danse, considerada així la primera escola oficial professional. Posteriorment, es va anar expandint per arreu del món i va sorgir l’Escola Danesa, l’Escola italiana de dansa, a Rússia es va crear el mètode Vagánova, al Regne Unit va néixer la Royal Academy of Dance i, en últim lloc, l’escola estatunidenca influenciada per totes les anteriors.

Amb el pas dels anys, el ballet s’ha anat popularitzant i ha arribat a tot arreu, també a Osona. En concret, a la ciutat de Vic hi ha sis escoles de dansa i a Manlleu, dues, totes elles amb estils i identitats diferents, però sempre tenint el ballet com a base. Moltes vegades s’infravalora el ballet, però la realitat és que a partir d’aquest es desenvolupen molts altres estils diferents. Per a ser un bon ballarí, amb coneixement i experiència, sempre es recomana tenir una base de clàssic al darrere. Això és perquè la nomenclatura, les posicions, els passos que s’utilitzen en altres estils, moltes vegades estan inspirats en el ballet.

A part dels coneixements sobre dansa que aporta el ballet, també s’ensenyen i es transmeten valors molt importants per la dansa i per la vida. Martina Roca, professora de l’Escola de Dansa Ma Cinta de Manlleu, diu que dels diferents valors que s’aprenen ella “destacaria la companyonia i la constància”. DanceStudio afirmen que treballen “la confiança, la seguretat en un mateix, la disciplina, la feina en equip”, entre d’altres valors. En el ballet, el treball en equip i el compromís i el respecte cap els altres és molt valuós. En una coreografia cadascuna de les parts que formen aquella composició tenen la mateixa importància, ningú és prescindible. Martina Roca ho defineix com “un puzzle, quan una peça falla, el puzzle ja no es pot tirar endavant”. El paper que té en aquest cas la companyonia és que un ballarí o ballarina ha de ser conscient que si ell falla, fa anar malament a tot el grup.

Com amb qualsevol repte que et proposis a la vida, la constància és sinònim d’èxit. Intentar millorar i aprendre dels errors ajuda a continuar endavant i a fer-ho millor. En el ballet, no tot s’aconsegueix a la primera, hi ha passos i moviments complicats que requereixen molt de temps per a poder fer-los bé. Ser constant en les classes ajuda a entendre aquests passos i a millorar aquells aspectes que no estaven bé. El ballet és un tipus de dansa que per la seva complexitat demana moltes hores de preparació i pràctica. En les companyies de dansa professionals, els ballarins poden arribar a ballar entre set i vuit hores diàries durant sis dies a la setmana. Això són moltes hores de feina, però la constància, la repetició dels passos deriven en l’èxit, referint-se a la correcta execució dels passos.

Per a moltes persones, el ballet i la dansa no són un esport sinó un estil de vida. Ballar serveix per evadir-se dels problemes de la vida quotidiana i oblidar per una estona tot allò que ens passa pel cap. Al requerir un gran nivell de concentració, fer ballet ajuda a buidar les idees que ens preocupen en aquell moment, per centrar-nos, durant una estona, exclusivament, en la dansa i en els passos. A part, ballar és un gran canal a través del qual expressar-te i  “expressar els teus sentiments, idees, sensacions…”, tal com diu la professora.

Des de les escoles de dansa, es treballa perquè els nens i nenes, des de ben petits, aprenguin sobre aquest art i també aprenguin a expressar-se i desenvolupar-se lliurement com a persones. Els valors de la disciplina, el compromís, el treball en equip, entre d’altres, no només serveixen per la dansa, sinó també per a la vida quotidiana. En moltes situacions de la vida es fan servir aquests valors i moltes vegades s’observen mancances en persones que no han fet mai dansa. És per això que el ballet en els infants no s’ha de tractar com a una simple extraescolar, sinó com un estil de vida.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 879 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't