EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Anellen amb un xip 150 voltors per identificar els que ataquen bestiar

Els especialistes calculen que capturant-ne entre 10 i 15 dels agressius es pot acabar amb el problema a Osona. L’anellament
no és una operació fàcil. De moment se n’han anellat 44 exemplars a Orís.

El 9 Nou
01/06/2011

La Direcció General de Medi Natural ha encarregat al Grup d’Anellament de Calldetenes anellar, en una prova pilot, uns 150 voltors. L’objectiu és identificar aquells rapinyaires agressius. Per ara se n’han anellat 44 a l’entorn de l’abocador d’Orís.

Per naturalesa, els voltors no ataquen el bestiar viu. Únicament mengen animals en descomposició. La prova vol intentar retirar aquells que s’allunyen del comportament propi de l’espècie.

Els propers dies s’anellaran la resta de voltors. Abans de l’estiu ja es podrien fer les primeres proves de camp que han de confirmar que només són determinats exemplars els que fan els atacs a bestiar viu.

La idea inicial dels promotors de la prova, que haurà de tenir també el vistiplau de l’administració, seria retirar els entre 10 i 15 exemplars, segons les estimacions, que serien els que protagonitzarien els atacs i que amb aquesta prova pilot es volen identificar.

Els animals podrien haver fet atacs en caps de bestiar viu per la manca d’aliment. La declaració del mal de les vaques bogues va fer modificar la normativa i obligava a retirar els animals morts, que anteriorment eren l’aliment dels voltors.

Jordi Baucells, del Grup d’Anellament de Calldetenes i del Grup Naturalistes d’Osona, entitat que també col·labora en la prova, deixa clar que no s’actua en contra d’aquests animals, que tenen un paper molt important en “l’equilibri de la cadena tròfica”.

Només es vol controlar aquells que han tingut aquest “canvi de comportament” i que en els darrers dos anys han atacat els exemplars d’alguns ramats. Baucells deixa clar que el ressò mediàtic dels atacs no ha estat proporcional al nombre de denúncies presentades ni a la gravetat de les baixes causades.

En tots els casos els animals atacats eren o “moribunds” o que estaven parint “amb una circumstància d’inviabilitat”. Els voltors es mengen els animals morts “sense que sigui necessària la intervenció de l’home”. Aquest fet evita que es pugui produir cap transmissió de malaltia fruit de “la càrrega o el transport de l’animal mort” en el seu trasllat ja sigui per la proximitat d’altres granges o per cap nucli susceptible de qualsevol infecció.

En els propers mesos es tornarà a produir un canvi de normativa, de manera que no serà obligatori recollir els cadàvers d’aquells animals que han mort al bosc. Aquest fet suposarà “més aliment” pels voltors i la retirada d’aquests exemplars més agressius.

Aquestes dues mesures podrien ser “la solució” al problema que havia aixecat alarma i queixes dels propietaris de ramats.
L’anellament d’aquests rapinyaires, però, no és fàcil perquè tenen una gran envergadura.

En la primera jornada de captura a la zona d’Orís hi van participar una seixantena de col·laboradors, supervisats per professionals de l’administració. Se’ls prepara una vianda atractiva que els serveix d’esquer. Allà cauen en una gàbia de captura especialitzada i se’ls posa una placa amb un xip i una anella de color.

Aquests dos elements seran determinants per quan es facin les proves: el lector de xips determinarà quins són els primers que van a l’esquer i quins tenen un comportament agressiu de cara a la seva posterior captura. L’anellament també s’aprofita per fer estudis veterinaris sobre aquests animals.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 105 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't