EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El restaurant L’Arumí, de Santa Eugènia, per on han passat tres generacions de la família, fa 50 anys

El restaurant va obrir el 1960 davant l’èxit de la taverna que havien muntat a la botiga de queviures que havien obert cinc anys abans. Ara els néts dels fundadors també ja participen del negoci del restaurant i de l’hotel.

El 9 Nou
17/03/2010

“Idea d’ahir. Realitat d’avui. Projecte de demà. I tot això ha estat possible gràcies a vosaltres, amics i clients, que amb el vostre suport ajudeu a mantenir viva la il·lusió per superar-nos”. És el text d’una placa que es pot llegir a l’entrada del restaurant L’Arumí, de Santa Eugènia, amb motiu del 50è aniversari de l’establiment. Mig segle i tres generacions d’una família que ha fet de l’hostaleria tot un model de vida.

El model que van començar a traçar Josep Arumí i Carme Bou, que en casar-se, l’any 1955, van decidir obrir una botiga de queviures. Ho van fer just al costat de la caseta que en Pepet, paleta de professió, s’havia anat construint –“els dissabtes i diumenges durant cinc anys”– als afores de Santa Eugènia.

Lloc de pas per excel·lència, van ser els clients qui els van animar a servir alguns cafès, refrescos, “o la barreja de bon matí”. El negoci va anar prenent volada, fins al punt que l’any 1960 van decidir obrir el restaurant. “Vam començar a tenir tanta feina que vaig haver de deixar de fer de paleta”, rememora l’avi Arumí, que ara té 87 anys.

A principis dels anys 70 es van veure obligats a incorporar un cuiner, José Luis Domínguez, que llavors treballava al Parador de Vic, i que 36 anys després continua darrere els fogons de L’Arumí. El conill amb allioli, la vedella rostida o l’ànec amb peres van aconseguir fer les delícies d’una clientela d’allò més heterogènia, en uns anys que s’arribaven a servir un centenar de menús diaris.

Als anys vuitanta es va produir l’entrada de la segona generació al capdavant de Ca L’Arumí. Els dos fills del matrimoni, en Josep i en Joan, i les dues joves, Maria Àngels Isern i Isabel Calzada, respectivament, aprofiten per ampliar el restaurant i per donar una nova empenta al negoci.

El peix passa a ser una de les grans especialitats de la casa, al costat de plats que han fet fortuna, com el filet de foie i reducció de ratafia, el carpaccio de vedella o la cua de toro al vi negre. Una cuina posada al dia per a un establiment que, de la mà de la tercera generació, està posant les bases per afrontar el futur amb garanties.

Des del mes d’octubre, les dues branques de la segona generació han assumit la seva part del negoci. En Joan i la Isabel, amb els seus fills Marina i Jordi, s’encarreguen de portar l’hotel i els apartaments que la família va obrir l’any 1992; mentre que el restaurant el regenten en Josep i la Maria Àngels, amb els seus fills Albert i Guillem. “Tenim la sort que hem pogut anar mantenint una clientela molt fidel”, reconeix l’Albert, que després d’estudiar turisme ha tornat “a casa” per portar el negoci, al costat del seu germà, que està acabant la carrera. A tots dos els havia tocat, de ben petits, donar un cop de mà als pares, “i amb 13 anys ja ens posaven el llacet per servir a les taules”, recorden.

Durant aquest any, el restaurant –que acull les reunions setmanals del Rotary Club Osona– obsequiarà els clients amb un record del cinquantenari. Aquests dies és una piruleta de xocolata. Un dolç carregat d’història.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 875 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't