EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El govern constitueix el Circuit contra la violència masclista de la Catalunya Central

Entre altres organismes, han firmat l’acord el Consell Comarcal d’Osona, l’Ajuntament de Vic i el Col·legi d’Advocats de Vic.


El 9 Nou
16/06/2010

NOTA DE PREMSA DE LA GENERALITAT

“La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Marta Selva, i el delegat Territorial del Govern, Jordi Fàbrega, han presidit avui la constitució de la Mesa institucional del Circuit de les Comarques de la Catalunya Central per a l’abordatge de la violència masclista. El nou Circuit estableix mesures de coordinació i mecanismes d’actuació per millorar la resposta a les dones que pateixen violència masclista i facilitar la tasca dels i les professionals de referència.

El Circuit de de les comarques de la Catalunya Central és el cinquè que es constitueix a Catalunya, després que es creessin els de les comarques de Lleida, Alt Pirineu i Aran, Terres de l’Ebre i Tarragona. En aquests moments s’està treballant per constituir el de la comarca del Baix Llobregat.

En l’acte de presentació s’ha signat un acord entre tots els departaments de la Generalitat de Catalunya, els ens locals, i altres institucions i agents implicats amb l’objectiu que existeixi un treball en xarxa. Aquest treball en xarxa ha de servir per millorar la qualitat de l’atenció a les dones que viuen situacions de violència masclista i optimitzar els recursos existents.

El desplegament d’aquests circuits respon al compliment de la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista, aprovada el mes d’abril de 2008. Aquesta llei estableix les competències de les diferents administracions de Catalunya en la lluita contra aquesta problemàtica, dóna molta importància a les estratègies de prevenció, i estableix les bases d’una coordinació continuada basada en la col·laboració i la cooperació mútues.

L’acord ha estat signat pels departaments de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona; l’Audiència Provincial de Barcelona; els consells comarcals d’Osona, Bages, Anoia, Berguedà i Solsonès; els ajuntaments de Vic, Manresa i Igualada; els col·legis d’advocats de Vic, Manresa i Barcelona; el Col·legi de Periodistes de Catalunya; la divisió de Barcelona Nord i Catalunya Central de l’Institut de Medicina Legal i l’Assemblea Territorial de Dones de la Catalunya Central.

Els objectius del Circuit són:

* Contribuir decisivament a l’eradicació de la violència masclista a partir d’un model d’intervenció que situï les dones com a subjectes actius de l’atenció.

* Donar una resposta social i institucional integrada i satisfactòria a les dones afectades per violència masclista.

* Establir una xarxa territorial i coordinada que vetlli pel desplegament i la millora d’un model d’intervenció integral, tot minimitzant la victimització secundària de les dones en situació de violència masclista.

El Circuit estableix nous mecanismes d’actuació i relació entre institucions, entitats i persones professionals implicades:

* Estableix la Xarxa de Coordinació de les comarques de la Catalunya Central.
– Mesa Institucional (màxim òrgan de representació i decisió del Circuit de les comarques de la Catalunya Central per a l’abordatge de la violència masclista)
– Comissió tècnica (òrgan gestor)
– Equips Tècnics referents (comarcals)
– Plenaris (comarcals)

* Desenvolupa un Mapa de recursos de les comarques de la Catalunya Central.

* Dissenya i implementa Plans Formatius Específics per als diversos cossos professionals en relació a la lluita contra la violència masclista.

* Estableix Instruments d’Avaluació Continuada.

Els circuits territorials per a l’abordatge de la violència masclista que es creen a Catalunya, a partir del model consensuat, desenvolupen els seus propis itineraris d’atenció a les dones que pateixen violència, coordinant-se amb els nivells locals, comarcals, intercomarcals i nacional. En la seva elaboració hi participen àmpliament els ens locals, els grups de dones i les persones professionals implicades en l’abordatge de la violència masclista de cada territori.

El Protocol marc per a una intervenció coordinada contra la violència masclista elaborat per l’Institut Català de les Dones (ICD), òrgan adscrit al departament d’Acció Social i Ciutadania, amb la col·laboració dels diferents departaments de la Generalitat, configura el model a partir del qual s’estructuren els circuits territorials, tot adaptant-se a les realitats locals. Així mateix estableix noves pràctiques que caldrà introduir en els diferents nivells d’atenció a les dones afectades per violència masclista a tota Catalunya.

Xarxa d’atenció a les dones

La Llei també estableix, entre d’altres, la creació de la Xarxa d’atenció a les dones en situació de violència masclista. És dins d’aquest nou model d’atenció que s’han creat els Centres d’Intervenció Especialitzada (CIE), i que a nivell comarcal i municipal s’han desplegat els Serveis d’informació i Atenció a les Dones (SIAD).

Els Centres d’Intervenció Especialitzada ofereixen una atenció integral i recursos al procés de recuperació i reparació de les dones que han estat o estan en situació de violència, així com a llurs filles i fills. Actualment, es disposa, amb la inauguració avui del CIE de l’Anoia, d’un total de cinc centres d’aquestes característiques a Catalunya. Els CIE estan ubicats a Girona, Terres de l’Ebre, Tarragona i Baix Llobregat. El 2009 es van atendre 944 dones i 306 infants.

A partir de la col·laboració entre l’ICD i els ens locals s’ha desenvolupat una xarxa de Serveis d’Informació i Atenció a les Dones arreu de Catalunya. A la Catalunya Central aquesta col·laboració es va materialitzar l’any passat amb la signatura de 7 contractes programa amb els Consells Comarcals del Bages, l’Anoia i Solsonès i els ajuntaments de Manresa, Vic, Manlleu i Igualada. Enguany es comptarà també amb la signatura dels Consells Comarcals del Berguedà –Aj. de Berga- i Osona. Això suposa una inversió per als anys 2009 i 2010 de 442.583,33 € per reforçar l’atenció a les dones que ofereixen els SIAD d’aquestes comarques.

L’ICD ja va signar l’any passat acords per a reforçar el funcionament de 82 d’aquests serveis que s’estima van atendre l’any passat més de 24 mil dones. Enguany té previst signar-ne 20 més. Els nous serveis suposaran el desplegament del 100% de la xarxa de SIAD prevista en la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista.

Els SIAD donen informació, orientació i assessorament en tots els aspectes relacionats amb la vida de les dones: àmbit laboral, social, personal, familiar i altres. També donen compliment a la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista, que defineix els SIAD com serveis que incrementen l’eficàcia en l’actuació envers la sensibilització social, la prevenció i la detecció de les situacions de violència masclista.

Servei d’atenció a les dones en situació de violència masclista 900900120

Per altra banda, des de l’Institut Català de les Dones es recorda l’existència, entre d’altres, de serveis d’atenció a les dones en situació de violència com la Línia gratuïta 900 900 120 que atén, a més de telefònicament, a l’adreça de correu electrònic 900900120@gencat.cat , així com a través d’un xat al qual s’accedeix des de la plana web www.gencat.cat/icdones.

Aquest servei, que funciona les 24 hores del dia i els 365 dies l’any, ofereix atenció de forma gratuïta i confidencial a totes les dones que puguin patir una situació de violència masclista en qualsevol de les seves formes. Les persones que accedeixin al servei poden expressar-se en català, castellà, anglès, francès, alemany, italià, rus, àrab, romanès, croat i xinès (mandarí).

Pel que fa les Comarques de la Catalunya Central, aquest servei, va atendre 441 trucades l’any 2009, i enguany, entre els mesos de gener i maig 154.”

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 56 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't