EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

“M’he presentat amb diverses sigles, però cap m’ha convençut prou per continuar-hi”

Entrevista a l’alcalde de Santa Maria de Besora, Camil Adam (Independents per Besora)

Després de 20 anys com a alcalde de Santa Maria de Besora, Camil Adam deixarà el càrrec el proper mes de juny i no es tornarà a presentar. En aquest extracte de l’entrevista al programa Angle obert fa balanç de tot plegat.

D’aquí a cinc mesos deixarà el càrrec. Se’n sap avenir després de tants anys?
Sí, perquè ho tenia pensat des de fa molt temps. Hem de deixar pas a gent més jove i tenia clar que tocava plegar.

De fet, fa quatre anys ens comentava que un dels principals motius per tornar-se a presentar el 2019 era que volia casar la seva filla.
Sí, era una de les coses que em feia molta gràcia fer, i ho vaig poder fer. Ara, quatre anys després, ja tinc un net.

Deixa l’alcaldia però ja tenen el relleu pensat?
En principi, del grup que érem actualment hi ha dues persones que continuen i tres que pleguen. Els que continuen hauran de decidir com queda tot plegat.

I es presentaran com a independents?
Crec que sí, però és un tema que ja no em toca decidir-ho a mi.

En aquests 20 anys com a alcalde s’ha presentat sota diverses sigles.
Sí, m’he presentat amb diversos partits polítics, però al final cap m’ha convençut prou per continuar amb ells. I crec que com a independent pots ser més neutre i no afavoreixes ni els uns ni els altres.

Com a independent és on s’ha sentit més còmode?
Sí, exacte.

Ha sigut el seu cinquè mandat, tenia un bon rodatge, però no s’havia trobat mai amb una pandèmia mundial. Com va afectar el poble?
En pobles petits com Besora la pandèmia es va viure molt diferent que a les grans ciutats. Amb una mica de responsabilitat per part de tothom tampoc va ser tan greu.


Al principi del mandat comentava que havien guanyat habitants. Amb la pandèmia es va notar més aquest fet que molta gent deixés les ciutats i anés a viure a pobles?
No, no ens ho ha fet variar gaire, tot i que és cert que els últims anys hem crescut. Això s’ha notat sobretot a l’escola.

Hi ha marge per créixer gaire més en habitants? Hi ha habitatge disponible?
No, a Besora quan hi ha un habitatge buit de seguida s’omple. I d’habitatges nous no n’hi ha. És un tema que cal mirar de cara al futur.

I urbanísticament hi ha zona on estigui permès fer nou habitatge?
Sí, hi ha un tros del municipi preparat per fer nous habitatges, però el projecte està per fer. Des d’Urbanisme són molt complicats a l’hora de tirar les coses endavant.

Un altre dels temes que va estar en risc va ser la continuïtat de l’escola. Ara, però, viu un bon moment.
Sí, ara l’escola està molt bé. Hi ha molts nens. I a més hem començat les obres per fer l’ampliació de l’edifici i poder fer el P1 i el P2, els cursos de la llar d’infants. De cara al curs que ve hauria de començar a funcionar. Hem demanat 13 places, que és el màxim, i espero que les puguem omplir.

Quina previsió fan de la matrícula?
No ho sé, però tres gairebé segur. Després dependrà dels pares. Si ho tenen més bé per portar els infants a Besora o no. Crec que funcionarà. El més important és que s’ofereixi aquesta opció de llar d’infants i es pugui fer servir l’escola.

Ha costat molt que els donin aquests cursos de la llar d’infants?
Quan va sortir la nova llei que permetia demanar-ho ens hi vam agafar de seguida. Ens vam reunir amb Gemma Boix, dels Serveis Territorials d’Educació, i ens ho van posar bastant fàcil. Ara faltarà que ens ajudin a pagar-ho. Perquè fins ara tot ho hem hagut de costejar des de l’Ajuntament. I són molts diners que crec que haurien de pagar des d’Educació.

I què representa per Besora tenir aquest servei?
Doncs que els veïns amb criatures no s’hagin de desplaçar a altres municipis per tenir aquest servei.

La família que es desplaça a un altre poble per portar el nen a la llar d’infants costa que torni al poble quan entra a l’escola?
Crec que ara hi haurà gent que tornarà, perquè a més a més serà un servei gratuït. També hi veuran el fet d’estalviar-se una despesa.

Guanyen un servei en l’àmbit educatiu, però en el sanitari com estan?
És un tema que hem de resoldre, ja que ens van comunicar que a partir de l’1 de gener deixaria de venir el metge. Ens van dir que els faltaven efectius. La infermera continuarà venint, però el metge ens van dir que de moment deixava de fer-ho.

Aquesta manca de metge ha de ser provisional?
Segons ens van dir, sí. Però amb la sanitat és un tema que hi hem d’estar molt a sobre i hi ha coses a millorar.

Abans de la pandèmia ja es parlava de la massificació en espais com els Bufadors de Beví, el Salt del Mir o el castell de Besora. Com ho han gestionat?
Se n’ha intensificat el control, perquè ve molta gent. Ara bé, aplicar mesures és molt complicat. En llocs com els Bufadors, que és on potser hi arriben més cotxes i més gent, s’intentarà regular amb uns aparcaments i que només hi pugui haver un determinat nombre de visitants per dia.

El comportament dels visitants és l’adequat?
Molt respecte per l’entorn i pels animals que pasturen no el tenen. Caldria més consciència. Nosaltres tenim la nostra vida, i no és normal que perquè vingui gent a gaudir d’un espai els problemes els tinguem els que hi vivim sempre.

Al castell de Besora s’hi ha fet molta feina des del 2005. Què suposa tota la recerca que s’hi fa?
Com més coses sobre el castell puguem saber, millor. Hi ha molta història allà enterrada que s’ha d’anar descobrint. I això és el que anem fent. Es va actuar a la zona de l’església i ara es vol mirar la part del castell on no s’hi ha remenat mai. El que falten són diners per anar sabent més coses.

Una de les coses que donava a conèixer el poble era la Fira Medieval, que es va deixar de fer amb la pandèmia. La recuperaran?
Sí, si tot va bé aquest any la volem tornar a fer. Intentarem recuperar tot allò que agradava. Indiscutiblement era el dia que venia més gent al poble.

A principi de mandat es van marcar l’objectiu d’apostar per les energies renovables. S’ha avançat en aquest àmbit?
Hem rebut una subvenció de 240.000 euros i la intenció és posar plaques solars a la teulada del poliesportiu perquè ens ajudin a estalviar el màxim possible.

Després de 20 anys com a alcalde, què és el que li ha costat més d’aconseguir?
El poliesportiu. Les encavallades no passaven per la carretera, es van haver de canviar els materials i es va doblar el pressupost. Ens vam haver d’espavilar per trobar el finançament. I ens en vam sortir.

I la situació més difícil que li ha tocat gestionar?
N’hi ha diverses: per exemple, dues o tres persones desaparegudes i que ens va tocar buscar-les de nit. O atendre algun part a peu de carretera. Són situacions que no et pots imaginar. I que m’ha tocat viure-les més d’una vegada.

Què recordarà del seu pas per l’alcaldia?
Que hi ha molta gent que m’ha ajudat. Recordaré a tothom que ha col·laborat a fer un poble millor durant tots aquests anys.

I què farà ara en les hores que dedicava a l’Ajuntament?
Passejaré el meu net.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 63 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't