EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

L’Hospital Universitari de Vic redueix la mortalitat en insuficiència cardíaca

Les malalties cardiovasculars són la causa de mort més freqüent en dones i la segona en homes a Catalunya

El 9 Nou
28/09/2024
Vic

L’Hospital Universitari de Vic ha aconseguit reduir en un 34% la mortalitat per insuficiència cardíaca respecte la mitjana esperada, als cinc anys del diagnòstic. Si la mitjana mundial se situa la voltant del 50% als cinc anys del diagnòstic, a Osona és del 16%. Segons dades de l’informe d’indicadors del Catsalut, l’hospital vigatà és el centre que més ha reduït la mortalitat en insuficiència cardíaca de tots el que formen l’Aliança de la C-17, entre els anys 2018-2021. A Osona hi ha actualment 1.900 persones amb aquesta malaltia i 700 estan en seguiment els últims cinc anys. La insuficiència cardíaca és una síndrome produïda per la incapacitat del cor a bombejar la sang de forma adequada a la resta d’òrgans i és una de les principals causes d’hospitalització. Cada any suposa 600 ingressos als hospitals osonencs. Actualment es col·loquen el doble de marcapassos que abans de la pandèmia.

Segons el CHV, l’èxit d’aquesta tendència és l’abordatge multidisciplinari dels pacients atesos a la Unitat d’Insuficiència Cardíaca del CHV. A més dels especialistes en cardiologia, n’hi ha en Geriatria, Endocrinologia, Medicina Interna, Urgències, Nefrologia, Nutrició, Psicologia i Treball Social. També té un paper important la infermera experta, que fa el seguiment dels pacients per valorar la seva evolució i derivacions. L’Hospital Clínic també treballa estretament amb la unitat així com els equips d’Atenció Primària

Al Consorci Hospitalari de Vic ingressen cada any unes 80 persones amb infart (l’obstrucció d’una artèria de forma lenta s’anomena angina de pit i si és de forma ràpida es tracta d’un infart). Els tractaments més freqüents per aquesta malaltia, que és la principal causa de mort en adults en països desenvolupats, són l’angioplàstia (un procediment per col·locar una malla dins l’artèrica per descongestionar-la) o  la cirurgia de revascularitzaió coronària o bypass (realització d’un pont per saltar l’obstrucció de l’artèria coronària i millorar el flux sanguini).

En els últims anys s’han batut xifres rècord en la col·locació de marcapassos al CHV: abans de la pandèmia es col·locaven entre 60 i 70 marcapassos l’any, mentre que l’any 2023 se’n van fer 148.

Les dades del servei

A l’Hospital Universitari de Vic ingressen cada any entre 500 i 600 persones a Cardiologia, la majoria de les quals han requerit atenció urgent. En l’àmbit ambulatori, es realitzen anualment 10.300 visites a pacients amb patologia cardíaca (inclou primeres visites i successives); i prop de 6.200 proves diagnòstiques i de seguiment anuals: 350 proves d’esforç; 4.350 ecocardiogrames; 1.200 holters; 165 TAC cardíacs. En quant a les ressonàncies magnètiques, que es realitzen només des de fa 5 mesos al CHV, se n’han realitzat 55 en aquest període.

LA PREGUNTA

Creu que la taxa d’alcoholèmia per poder conduir s’hauria de rebaixar?

En aquesta enquesta han votat 747 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't