EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Un únic gerent dirigirà el Consorci Hospitalari i la Santa Creu de Vic

L’objectiu és evitar duplicitats i maximitzar recursos i, per tant, oferir una millor atenció als pacients


19/02/2022
Vic

A Osona hi ha tres hospitals: el de Vic, el Sant Jaume de Manlleu i el de la Santa Creu. Els dos primers formen part del Consorci Hospitalari, que també gestiona la Residència Aura o, entre d’altres, Osona Salut Mental. L’Hospital de la Santa Creu, per la seva banda, el regeix una fundació que porta el mateix nom i que també s’encarrega de la residència i el centre de dia de Sant Hipòlit o El Nadal de Vic. A efectes pràctics, la ciutadania es mou per aquests serveis sense necessitat de saber res de tot això. Els centres sanitaris ja fa anys que treballen en xarxa, amb trasllats de pacients si fa falta i professionals que presten la seva expertesa a més d’un hospital. Ara, però, s’ha decidit fer un pas més i el Consorci Hospitalari de Vic i la Fundació Hospital de la Santa Creu passaran a compartir gerent. L’objectiu d’aquesta maniobra és gestionar-los amb una mateixa mirada, optimitzar recursos i, al final, millorar l’atenció sanitària que reben els pacients.

Per aterrar els canvis que comporta aquesta aliança caldrà esperar al pla estratègic que es redactarà a partir d’ara, però se’n poden posar exemples. Un de clar: actualment, l’Hospital Universitari de Vic i l’Hospital Universitari de la Santa Creu treballen amb historials clínics i programes informàtics compartits, però podia passar que a un malalt se li repetissin proves o tingués la sensació que als diferents sanitaris els faltava una visió global del problema. Un altre exemple: amb la gerència compartida, quedaran sota un mateix paraigua dos sociosanitaris (l’Hospital Sant Jaume de Manlleu i l’Hospital Universitari de la Santa Creu) que atenen perfils similars, de manera que es podrà estudiar com evitar duplicitats i potenciar encara més l’especialització.

La persona que estarà al capdavant d’aquesta aliança estratègica és Sara Manjón, que a finals d’estiu va agafar el relleu a Pere Soley a la gerència del Consorci Hospitalari de Vic. Pel que fa a Jordi Roca, el seu homòleg a la Fundació Hospital de la Santa Creu, assumirà dins d’aquest mateix conglomerat una nova direcció, la d’Estratègia i Innovació. Tant l’un com l’altre coincideixen a explicar que l’acord no és una fusió d’empreses –totes dues mantindran la independència econòmica i la plantilla–, però que hi ha la voluntat de gestionar els centres amb una mateixa mirada per ser més eficients. Això ha d’acabar millorant l’atenció que rep la ciutadania, però també fer excel·lir els equips professionals i assegurar la sostenibilitat dels serveis. A efectes pràctics, la suma es traduirà en 12 centres i prop de 2.000 treballadors sota un únic comandament.

No repetir proves o homogeneïtzar protocols, exemples de per què ha de servir

Malgrat que la integració s’anirà fent de forma progressiva, polítics i autoritats sanitàries llegeixen l’aliança entre hospitals com un moment històric que marcarà un abans i un després a Osona. I justament per escenificar aquesta transcendència, l’acord es va signar dimecres en un acte a la Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic. El va presidir el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que va definir la suma com “un pas important per seguir cap a la integració assistencial, molt important per a la salut i el benestar de les persones”. També va destacar que el Consorci i la Santa Creu són institucions fortes, i que amb la universitat com a tercera pota creen un model potent en l’àmbit assistencial, però també en docència i recerca, la qual cosa ha de “permetre atreure talent”.

El van acompanyar en els parlaments l’alcaldessa de Vic i el president del CHV, Antoni Molas, que va fer referència al context actual: “Hem passat una situació molt difícil i esperem coordinar recursos, professionals i estratègia per guanyar qualitat, eficiència i resultats, però sense perdre l’essència i els valors que aporten cadascuna de les institucions.” Anna Erra va dir, per la seva banda, que amb la gerència compartida hi haurà una “única porta d’entrada” i això implica, en definitiva, continuïtat en l’atenció: “La suma multiplica i serem capaços de planificar molt millor per atendre les persones.”

En conversa amb els mitjans després de la signatura de l’acord, Sara Manjón i Jordi Roca insistien en la base que funcionar com una sola organització evitarà que el pacient percebi una assistència fragmentada, a més a més d’afavorir el diagnòstic per part d’equips multidisciplinaris, homogeneïtzar protocols o no haver d’obrir un cas nou quan es traslladi una persona entre hospitals.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 386 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't