La venda de loteria de Nadal a Osona, el Ripollès, el Moianès i el Lluçanès continua a l’alça. Les administracions de Vic han notat un augment amb un origen molt concret: la quantitat de gent que va visitar el Mercat Medieval i que no va marxar sense dècim
“Està sent un any de rècords.” Així descrivia la campanya de vendes de loteria de Nadal la Montse, de l’administració número 1 de Vic, situada a l’inici de la rambla del Carme. Recorda les llargues cues formades durant els dies de Mercat Medieval, especialment el dijous i el divendres, i que encara es repeteixen a certes hores del dia.
De fet, l’encarregada assegura que al llarg de la primera setmana de desembre, i donades les xifres rècord de visitants al Mercat, s’hi van acostar a comprar números “gairebé 900 persones al dia”.
També apunta que les visites han estat molt variades: “Ha vingut gent des de Cantàbria, Almeria, Andalusia… de tot arreu. Hi havia dies que aquí no coneixíem a ningú”, diu. Els números més demanats en aquesta administració i que ja estan pràcticament esgotats, segons expliquen, han estat aquells acabats en 69, 13, 23 i 24 –donat el canvi d’any– o el 15.
Això sí, les terminacions més clàssiques no perden protagonisme: els més venuts continuen sent el 3, el 5 i, especialment, el 7, tot i que aquest any també “han marxat ràpid el 6 i el 8”. Els que també tenen èxit any rere any són aquells dècims amb números repetits, “com ara el 44440, pel fet de portar quatre quatres”.
De fet, sembla que enguany torna a ser cosa de nombres imparells. En altres sucursals de la sort, com a l’administració número 2 de Vic, al capdamunt del carrer Jacint Verdaguer, també en constaten la preferència: “Els que més han sortit han set el 15, el 13, el 17, el 23 i el 69”.
Miquel Colina, del Cau del Drac, assegura que aquest any les vendes segueixen la seva tendència a l’alça i que, de fet, ha estat “un dels millors anys” que recorden: “Ha vingut moltíssima gent, ha set una de les millors campanyes dels últims anys”, sentenciava. En aquest punt de venda confirmen algunes de les terminacions esgotades, com ara el 13, el 15, el 69 i el 23.
En aquesta administració en concret sol ser habitual vendre els dècims que porten el mateix nombre amb el qual va tocar la loteria a la capital osonenca l’any 2005: el 20085. Colina afirma que “encara hi ha gent que recorda que li va tocar aquell any i venen a comprar sempre des de llavors”.
En l’última de les administracions visitades per EL 9 NOU que hi ha al centre de Vic, al carrer Nou, s’han trobat una mica de tot. Des de persones que demanen els números baixos als més alts, passant per aquells que, precisament, “eviten els dècims amb números repetits”.
Més enllà d’aquesta excepció, també han esgotat les terminacions amb el 5, el 7, el 13, el 15 o el 69. En el seu cas, un dels més exitosos ha estat el 31818, que, tal com diuen, forma part de les combinacions que se solen comprar pel fet de coincidir amb dates de naixement o casament. Per aquest tipus de nombres arriben a tenir reserves i llistes d’espera, i sempre els exhaureixen.
En el seu cas, han notat l’augment de gent, però no un augment de vendes: “Ve més gent, però no compren tants dècims”, consideren.
Totes elles han notat una curiositat en comú aquestes setmanes. I és que a moltes de les administracions s’hi ha presentat gent preguntant per números sencers molt concrets per veure si el venien, normalment motivats per “prediccions de pitonisses per la televisió”.
Tot recorrent les cues de gent d’aquest dissabte a les administracions vigatanes, la periodista que escriu la peça ha trobat tot tipus d’anècdotes i tradicions, tot i que els entrevistats han preferit mantenir l’anonimat. En alguns casos, es tracta de persones grans que continuen una tradició heretada i segueixen comprant el mateix número que adquirien els avantpassats.
En altres ocasions, la superstició els fa pensar que és millor no apostar per cap número en concret i emportar-se aquell escollit pel venedor de manera aleatòria, o bé quedar-se el que més els crida l’atenció un cop entren a l’administració de loteria.
Altres, acompanyats de la família, deixen que siguin els infants de casa els qui escullen el dècim. Tot i que la majoria de jugadors ja tenen experiència, a les cues de les administracions també s’hi veien joves que, tal com explicaven al diari, compraven el dècim de Nadal per primera vegada.
Quant a Ripoll, a l’administració número 2 també es troben gairebé “sense dècims”. Carles de Martín, l’encarregat, explica que tots aquells que estaven reservats ja s’han venut, i fins i tot més. Els números estrella, els mateixos que a la resta de sucursals. Allò que més destaca, diu, és l’elevada presència de vidents “tant a la televisió com a TikTok o a la ràdio”, que fan que els números que la gent ha trobat en el seu punt de venda hagin “volat”. Ell també assenyala que aquest ha estat un any especialment marcat per aquest tipus de prediccions.
A l’administració número 1 de Prats de Lluçanès hi ha “un empat” entre els números parells i imparells pel que fa a vendes. Segons el responsable, Albert Masramon, els més reclamats en el seu cas són el 7, el 8 o el 2.
Moià dona continuïtat a un clàssic. Laia Soler, responsable de l’administració de loteria del municipi, explica que el dècim més venut és el del codi postal, el 08180. Més enllà del 5 i el 7, també remarquen nombres com el 86 i el 52. En el seu cas hi ha una tradició arrelada a la mateixa administració. Compten amb una cabreta d’or feta a mà exposada, i quan la gent compra els dècims els passa per sobre de l’objecte en senyal de bona sort.
{{ comment.text }}