La passada cimera mundial pel clima, finalitzada el 13 de novembre, ha deixat a molts activistes decebuts per la falta de compromisos ambiciosos i per la “hipocresia” que segons aquests suposa haver viatjat a la COP26 amb jets i vehicles privats, com és el cas de molts dels assistents. Hi ha, però, una sèrie de mesures que tant individus com empreses poden posar en pràctica per contribuir a la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, també en aquest àmbit en particular.
Els viatges, de fet, tenen un paper important en la petjada de carboni de tota empresa. No obstant això, fins ara la sostenibilitat no ha estat una consideració important a l’hora de planificar els viatges de negocis (que es fan principalment amb avió o cotxe), que són precisament un dels majors contribuents en les emissions de carboni del món empresarial. A més, la petjada de carboni dels seients de la classe ‘business’ és quatre vegades major que la de la classe econòmica. Tanmateix, els treballadors solen agafar un nombre de vols molt més elevat que el turista mitjà.
Durant la pandèmia, les emissions totals de CO₂ a escala mundial es van reduir en un 7%. Amb la reobertura de les fronteres, és important preguntar-se quines lliçons de sostenibilitat poden emportar-se les empreses tant en l’actualitat com de cara al futur.
Optar per trobades digitals i menys viatges de negocis en un mateix període
Avui dia hi ha tantes eines digitals per a treballar a distància que tota empresa hauria de poder fomentar-ne un ús més freqüent i eficient. Per això, és crucial invertir en programes informàtics i altres eines que possibilitin a les organitzacions fer reunions virtuals perquè els treballadors i els equips puguin treballar junts independentment del lloc del planeta on es trobin i que els directius puguin mantenir-se en contacte amb els clients entre reunions presencials importants. Si, així i tot, les visites personals són imprescindibles, es recomana combinar diverses cites en un sol viatge en lloc de fer diversos viatges en un període curt de temps.
Escollir mètodes de transport més ecològics
Segons un estudi de l’Agència Europea de Medi Ambient, un viatge amb tren emet menys d’una vintena part de les emissions d’un vol i només una setena part de les d’un viatge amb cotxe. Així doncs, passar d’agafar diversos vols curts a viatjar amb tren pot suposar una gran diferència en l’empremta de CO₂ que deixa una empesa.
Els viatgers de negocis són cada vegada més conscients de l’impacte mediambiental dels viatges de negocis i volen aprofitar al màxim el seu temps. Encara que molts pensin que viatjar amb tren es tarda més, aquest temps es pot aprofitar al màxim posant-se al dia amb alguns correus electrònics, trucades o altres tasques importants que es poden fer a distància. Per als viatges de negocis que requereixin volar, es recomana triar companyies que comptin amb avions més moderns (Boeing 787, Airbus 321 NEO o Airbus 350) i intentar agafar vols directes en lloc de vols amb escala.
Compensar les emissions de CO₂ de vols i visats
Les empreses no poden evitar eliminar la necessitat de viatjar per complet; sempre hi haurà ocasions en les quals els treballadors hagin de desplaçar-se per motius de treball a una destinació llunyana i per les quals el tren no sigui una opció. En aquests casos, hi ha moltes iniciatives sense ànim de lucre que ajuden les empreses a compensar les seves emissions de CO₂ i convertir el seu efecte negatiu en un impacte positiu en el medi ambient a través de causes que s’adaptin a cada organització, com ara projectes de reforestació o d’energies renovables. A més, quan es reserva un vol o fins i tot quan se sol·licita un visat per a un viatge de negocis a un destí llunyà, sovint s’ofereix automàticament l’opció de compensar les emissions de CO₂. A l’hora de sol·licitar un visat per internet, per exemple, es pot marcar que aquesta opció al mateix formulari de sol·licitud. Un cop es paga el visat o l’autorització de viatge corresponent, es cobra una petita quantitat extra que beneficiarà íntegrament a una organització que vetlla pel medi ambient com Greenseat, amb projectes d’energia renovable a l’Índia i diversos països d’Àfrica. D’aquesta manera, les empreses poden aportar el seu granet de sorra amb petites accions que tenen un gran impacte.
Un cop a destí, també s’ha d’intentar reduir l’efecte en el medi ambient a través d’opcions com l’ús del transport públic o de cotxes compartits en comptes de llogar un cotxe i, en cas que aquesta última alternativa sigui imprescindible, optar només per vehicles híbrids o elèctrics.
{{ comment.text }}