EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Agustí Dalmau publica un llibre amb 900 fotos històriques de Ripoll

Molts ripollesos han col·laborat a l’hora de cedir les seves fotos, dels arxius personals, per poder editar l’obra. Hi han intervingut 180 particulars, famílies i entitats locals. Dalmau comenta que “la majoria de gent ha cedit les fotografies i ara formaran part del fons del museu etnogràfic”.

El 9 Nou
22/05/2010

Ripoll ja compta amb un llibre que recull al voltant de 900 fotografies antigues de la població, tirades entre els anys 1878 i 1972. L’autor ha estat l’historiador local Agustí Dalmau i el volum l’ha publicat l’editorial Efadós, dins la col·lecció ‘L’Abans’. Pel març es va fer la presentació oficial, tot i que 1.200 persones ja van col·leccionar el llibre en fascicles de l’octubre del 2008 al mateix mes del 2009. Del llibre se n’ha realitzat una tirada total de 1.600 exemplars –inclosos els 1.200 col·leccionables.

Les fotografies s’han digitalitzat i les originals s’han retornat als propietaris. També cal dir que en el fons s’hi han inclòs imatges que no s’han pogut publicar en el llibre, però que es van recollir. En total hi ha unes 1.500 fotografies.

‘L’Abans’ l’ha coordinat Agustí Dalmau, però ha comptat amb un consell assessor format per Xavier Anton, Ramon Masdeu, Rosalia Casas, Florenci Crivillé, Pere Gayolà, Santi Maideu, Enric Colomer, Eudald Maideu, Ramon Prat i Carme Font. El llibre també compta amb un pròleg del filòleg i historiador local Jordi Mascarella. A més, cal assenyalar que el treball preliminar de recollida de fotografies va anar a càrrec de Roser Vilardell, Jeroni Marin i Jordi Colomer.

Al llarg de les 824 pàgines que hi ha, a cada fotografia s’hi ha fet constar el nom de l’autor –en cas que no es conegués l’origen, com a autor desconegut– i la persona o família que ha realitzat la cessió.

Agustí Dalmau deixa clar que l’objectiu de l’obra ha estat “el de reflectir l’àmbit quotidià”. De fet, no es troben fotografies de l’àmbit polític, ni sindical. L’obra està dividida en onze blocs temàtics, com carrers i places, el transport, serveis i comerç, el món del treball, les festes i tradicions, o les escoles. Això suposa un canvi en aquesta col·lecció, perquè en altres volums editats anteriorment, com el de Vic, Manlleu o Torelló, les fotografies estaven ordenades en funció del calendari de l’any, és a dir, la col·lecció començava per Reis i acabava per Nadal.

Entre les 900 fotografies que es poden trobar en el llibre de Ripoll, Dalmau considera que una de les més curioses és una imatge del 1943 on es poden veure tres dones enfilades al carener del monestir. “Avui en dia seria impossible, perquè no es pot accedir al campanar”, diu l’historiador.

Agustí Dalmau també en destaca una altra, com és una fotografia de principis del segle XX “que deixa constància que a Ripoll s’havia fet el ball d’en Serrallonga, cosa que no se sabia”. I és que Dalmau sobretot recalca que en el volum es poden trobar fotografies “molt interessants”, que formen part de la història, i el curiós i sorprenent és que “la gent em deia que les seves imatges no tenien gaire valor”.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 113 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't