EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Ripoll es posa ‘guapa’

Milestone Project injecta vitalitat artística internacional a tres façanes d’edificis, amb voluntat de continuïtat


06/10/2021
Ripoll

L’urbanisme, l’arquitectura i sobretot la precarietat econòmica que dècades enrere van marcar l’esdevenir de les nostres ciutats i pobles han deixat empremta en alguns edificis que no serien precisament exemples de bellesa extrema. L’art urbà ajuda a compensar alguns espais, injectant-los creativitat, talent i una nova vida. Grans ciutats de tot el món, sigui Berlín, Nova York o Georgetown, han vist com barris marginals, conflictius o degradats, regeneraven l’interès que algun dia haguessin pogut tenir, gràcies a murals en façanes sobre les quals s’hi reprodueix una obra pictòrica.

Els edificis de la carretera de Barcelona i del barri dels Ferroviaris on Millo i Axel Void han estat treballant respectivament aquestes últimes setmanes dins del Milestone Project no serien exactament residuals, però tampoc estarien entre els més cobejats de Ripoll. Després de la plasmació de la seva obra el preu dels pisos encara no ha tingut temps de revalorar-se, però el que és segur és que el municipi ha millorat substancialment dos punts d’entrada amb molta visualització, sobretot pel que fa a les dues façanes paral·leles que es contemplen tant des del ferrocarril com pels vehicles que completen la ronda de Castelladral, en tots dos casos en direcció nord.
Milestone Project ha arribat a Ripoll com una benedicció artística, gràcies a una “concatenació de casualitats”, reconeix un dels seus codirectors, Xavier Masó, que amb Nacho Moltó en són responsables. Durant vuit anys han deixat empremta a Girona amb més de quatre desenes de murals, però aquest últim mes de juliol l’alcaldessa Marta Madrenas els va retirar la subvenció al·legant motius econòmics. Per això quan van rebre la trucada del regidor de l’àrea de Serveis al Territori de Ripoll, Joaquim Colomer, que els obria les portes de la vila, no van dubtar-ho, malgrat la reducció pressupostària a la meitat que fins ara tenien, uns 24.000 euros dels quals l’Ajuntament n’aporta 15.000 i la resta, la Diputació de Girona.

La façana pintada per Millo, àlies utilitzat per Francesco Camillo Giorgino, es va completar fa deu dies, i mostra una noia amb un vestit vermell sobre un fons en blanc i negre, habitual en la seva obra. Les dues que encara ara està pintant Axel Void després d’haver-se ampliat el termini reflecteix una munió de gent mirant un punt concret, com si estiguessin en una sala de cinema, i unes inscripcions en castellà advertint de l’excepcionalitat del que veuen. Aquest treball respon a una visió conceptual de l’autor, que es completarà amb altres accions en marquesines i altres espais del poble. Masó destaca que “apostem per la llibertat artística”. Per això no hi ha interferències lingüístiques ni de cap altre tipus, i no s’ha plantejat vincular-ho a un altre muralisme aplicat sobre les façanes a través de la cal·ligrafia i l’Scriptorium que fa anys es va reflectir sobretot al centre històric. En tot cas destaca que Milestone “són duros a quatre pessetes, perquè portem primeres espases de l’art urbà”. I per sort, el Milestone ha arribat amb voluntat transversal perquè tothom qui hi passa pel davant en pugui gaudir, i de perpetuar-s’hi: “Tant de bo cada any puguin materialitzar-se dues o tres façanes més”, desitja Masó, que alhora destaca la predisposició de tècnics, polítics i veïns a l’hora d’encaixar-hi el projecte.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 866 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't