EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Creacció impulsa una taula d’experts per analitzar l’impacte econòmic i social de la crisi de la Covid-19

Ja va fer una reunió virtual dimecres


09/04/2020
Vic

L’Agència d’Emprenedoria Innovació i Coneixement d’Osona, Creacció, ha creat una taula d’experts per analitzar l’impacte a la comarca de la crisi de la Covid-19 i proposar mesures per reactivar l’economia i competititvitat del territori a més de definir les mesures de seguretat i salut que s’hauran d’aplicar en l’àmbit laboral. La taula està formada per: Xavier Ferràs, professor del Departament de Direcció d’Operacions, Innovació i Data Sciences d’ESADE; Oriol Amat, catedràtic d’Economia Financera i Comptabilitat de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i Vicepresident d’ACCID; Alfred Vernis, professor d’Estratègia i Management a l’Escola de Negocis d’ESADE;  Xavier Forcadell, coordinador de l’Àrea d’Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial de la Diputació de Barcelona; Ma. Carme Noguer, coordinadora de Planificació Estratègica, Transformació Digital i Govern Obert de l’Ajuntament de Manlleu;  Mariona Sanz, directora de GirbauLab (Open Innovation); i Marta Colomer, experta en orientació laboral i consultora social i empresarial.

Aquesta taula ja va fer una primera sessió de treball el passat dimecres en format virtual i està previst fer-ne dues més per aportar solucions concretes després d’una primera pluja d’idees. El grup parteix de la idea que tot i que la situació no és fàcil, la sortida és viable a mig termini i veuen com un avantatge, a diferència de l’anterior crisi, que “disposem d’un diagnòstic clar on es poden fer prediccions de futurs escenaris de propagació del virus, fet que facilitarà la tornada a la normalitat de l’economia”. Partint d’un escenari amb el virus controlat, l’economia es tornarà activar, calculen.

Per ara, Creacció ha detectat que aproximadament un 50% de les empreses tenen caixa per aguantar la falta de liquiditat que s’ha generat amb la crisi, i consideren que caldrà dedicar els esforços a l’altre 50% “d’empreses que no tenen liquiditat”. A Osona, hi ha 15 empreses grans que representen el 49% dela facturació i viuen la situació de forma molt diferent a les pimes, microempreses i autònoms. Les oportunitats, segons el grup, que donarà una crisi que “reestructurarà les cadenes de valor i aproparà la producció més als centres de coneixement” passen per canviar algunes maneres de funcionar. En aquest sentit, es va parlar d’empoderar nous lideratges, de tenir una visió d’un ecosistema públic-privat i mecanismes de cooperació, per més coneixement i ciència, per un treball per missions, per la desburocratització de l’administració i per trobar noves oportunitats de negoci en l’àmbit de la seguretat i salut i la sostenibilitat.

Declaració institucional per reforçar les mesures davant l’emergència de la Covid-19

La taula d’experts és un dels punts de la declaració institucional que ha fet Creacció sobre recomanacions i reforç de les mesures davant la situació d’emergència per al Covid-19. A més de demanar a les administracions competents que hi hagi mesures per donar seguretat jurídica a les empreses i als seus treballadors i suport econòmic, reclamen que es prioritzi un protocol d’actuació laboral per reforçar la seguretat i la salut. També demanen que es busquin mesures alternatives a l’ERTO i s’ofereixen per donar-les a conèixer a les empreses així com per flexibilitzar el cost dels lloguers dels locals. Igualment, des de Creacció es continua donant assessorament tant a autònoms i pimes com a treballadors.

Destaquen que el sector agroindustrial té un pes important a Osona ja que representa el 51% de la facturació comarcal i el 28% dels treballadors. Aquest fet pot ajudar a “esmorteïr el fort impacte d’aquesta crisi”.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 885 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't