EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El judici del procés des d’Escòcia

Un país que va voler la independència i els seus ciutadans van declinar-ho amb un referèndum pacífic. Una nació que busca el mateix però estan rebent una resposta més dura. Dos intents d’independència i dues maneres de viure-ho. Que opinen els escocesos del judici?


09/03/2019

Iván Beas i Arnau Valverde. Barcelona

El judici als presos polítics està copant moltes de les pàgines dels diaris espanyols en les últimes setmanes però, com es viu el judici fora d’Espanya? Els principals diaris europeus tenen corresponsals a la península seguint tota l’actualitat política i per tant el judici. Però des del Sense Boira hem volgut saber com viuen el judici des d’un país que ha viscut un referèndum d’independència el 2014 i tot apunta a que en viurà un altre, Escòcia.

Greg Russell, corresponsal del TheNational a Espanya ens ha atès per donar la seva visió com a periodista i ens ha donat una idea de com viuen els ciutadans escocesos el procés independentista català i el judici als seus líders, un procés que a Escòcia “hagués estat poc probable que ocorregués”.

Molts escocesos es veuen identificats davant les pretensions del procés català (molts ho viuen d’una manera similar al referèndum que van fer el 2014) i veuen injusta la situació dels presos polítics. “No poden entendre per què aquestes persones han estat empresonades durant més d’un any quan s’han ofert a renunciar als seus passaports i han acceptat totes les restriccions que els permetrien estar amb les seves famílies”, reclama Greg Russell.

Al igual que molts catalans, la majoria dels escocesos pensen que aquest judici és una “farsa irrellevant”. “Crec que la majoria de la gent considera que el judici només té com a objectiu silenciar qualsevol conversa sobre l’autodeterminació”, diu. “He escoltat a moltes persones que comparen el que està passant a Catalunya ara amb els foscos dies de Franco, cosa que es totalment diferent”, etziba el corresponsal.

“Hi ha certa impaciència dels escocesos, com a Catalunya, per aconseguir la independència”

Un dels punts en el que, segons Greg Russell, divergeixen catalans i escocesos són les ganes i les presses en aconseguir la independència. “Estem entrant en una fase actual on el govern escocès pot convocar un segon referèndum”, remarca. Russell dona aquest motiu per què considera que el govern de Londres amb Theresa May “és poc probable que dificulti als líders escocesos, perquè són aliats al parlament”. Creu que si May no accepta alguna de les exigències d’Escòcia haurien de decidir si seguir endavant amb el Regne Unit o emprendre un plebiscit consultiu”.

“L’estat d’ànim del poble escocès ara està més inclinat cap a la autodeterminació que el 2014 i hi ha certa impaciència dels escocesos, com a Catalunya, per aconseguir la independència. El govern escocès té el mandat d’un segon referèndum i molta gent creu que hauria de cridar-ne un. Si ho fes -sense aprovació del govern del Regne Unit- podria donar lloc a un resultat similar a Catalunya, encara que no puc creure que May fos tan estúpida com per enviar agents de policia o tropes als carrers per aturar la votació”, matisa.

TheNational i el seguiment del procés català

En un primer moment, Russell va deixar clara la postura del diari del qual escriu: la autodeterminació és la solució i la situació dels presos polítics catalans és injusta. “The National és l’únic diari escocès que recolza la independència de Catalunya i hem donat suport al dret d’autodeterminació del poble català des que vam néixer fa gairebé cinc anys”, afirma el corresponsal.

“He escrit molts articles que critiquen la detenció prèvia al judici dels detinguts i hem seguit el procés diàriament”, recalca. Des del punt de vista del diari, pensen que “mai hi hauria d’haver hagut un judici”, i son “un dels mitjans més crítics del Regne Unit de la brutalitat de la Policia Nacional / Guàrdia Civil durant l’1-O”.

Recalcant sobre l’empresonament, des de The National creuen que el judici i l’empresonament “són un mecanisme brutalment injust” per mantenir els líders independentistes fora del punt de mira, quan en realitat “fan que prenguin encara més importància”.

Russell no té més que paraules d’admiració pels presos polítics. “Els líders de la Independència s’han comportat amb valentia, perseverança, pau i dignitat en les circumstàncies més difícils d’imaginar. Han mantingut la seva postura pacífica malgrat el seu empresonament en les declaracions que han donat durant el judici”, explicava.

El periodista escocès també crítica la inacció de la Unió Europea. “Quan la policia colpejava als votants amb porres antidisturbis i disparava bales de goma, Europa hauria d’haver-ho aturat i censurar a Espanya d’alguna manera” assegura Russell afegint que els líders dels diferents països europeus “han perdut el poc respecte que tenien de la majoria de les poblacions europees”.

Greg Russell conclou dient que desitja “que tots els líders independentistes siguin absolts” però destaca que tenint en compte com actua el poder judicial espanyol creu que “el resultat més probable és que els considerin culpables, tot i que sigui injust”.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 433 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't