EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El sector lleter d’Osona, obligat a acceptar els termes de Mercadona

Les associacions lleteres d’Osona lamenten que no es compleixi el decret reial on estipula que el preu mínim ha de cobrir el cost de producció.


01/10/2021
Vic

Roger Cañellas, Carlos Ruano i Pol Forcada. Vic

El preu de la llet de les ramaderies d’Osona continua en lluita amb Mercadona. Des que el febrer de 2020, el govern aprovés un reial decret on s’establia que les indústries havien de pagar als ramaders el cost mínim de producció, aquests asseguren que això no ha arribat a passar perquè les indústries tenen més poder. Les negociacions entre Mercadona i les ramaderies d’Osona porten sobre la taula des de finals de juliol, quan van començar les protestes de les cooperatives d’Osona. En un inici, les associacions Plana de Vic i Vaquers d’Osona, van arribar a un acord amb Làctia, empresa distribuïdora de Mercadona, per seguir-les-hi venent llet fins al setembre. El preu va ser fixat en 0,35 euros el litre. Un preu que no arribava a cobrir les despeses dels ramaders.

A finals d’agost es va fer un intent de millora per part de Mercadona, apujant entre 2 i 3 cèntims el preu establert anteriorment. Però seguia sent insuficient, ja que la producció d’un litre de llet els costa als ramaders 40 cèntims. Daniel Bassas, president general de la Cooperativa Plana de Vic va mostrar la seva insatisfacció amb la situació actual amb Mercadona perquè provoca un degoteig constant de les explotacions que pleguen. Fa vint anys hi havia a Catalunya unes 1633 vaques, ja que actualment només en queden 430.

Tot i això, els ramaders continuen amb la seva lluita. Fa uns dies es va organitzar una jornada, organitzada per la Llotja de Vic, la Cooperativa Plana de Vic i Vaquers d’Osona, sota el nom d’“Un preu just per la llet, de la utopia a la realitat?” per trobar una estratègia per resoldre aquesta crisi. El més destacat ha estat la intervenció de Teresa Jordà, consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, demanant un front comú i unir esforços entre el sector lleter i l’administració. Jordà ha admès que convé la implicació de tothom. No serà fàcil, però aquest camí no el pot fer sol l’administració ni el sector. Ho hem de fer junts. La consellera va remarcar la importància que les cooperatives i les organitzacions agràries estiguin juntes per anar totes a una i defensar l’interès del sector.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 135 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't