EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

L’enoturisme segueix estant de moda a Catalunya

La Mostra de Vins i Caves de Catalunya ha rebut una acollida impactant tot i les dificultats que ha posat l’Ajuntament de Barcelona i la inestabilitat econòmica del sector.

UVic
03/11/2017

Laia Zúñiga i Verónica Mur. Vic

Aquest cap de setmana s’ha celebrat la 37ª edició de la Mostra de Vins i Caves de Catalunya. Tot i que en les 36 edicions anteriors sempre s’havia fet coincidir amb la patrona de Barcelona, l’oferta d’aquesta fira s’ha mantingut i ha comptat amb una gran afluència dels amants de la cultura del vi en l’emplaçament del Passeig Lluís Companys de Barcelona. La Mostra és una de les fires populars més consolidades a Catalunya i la col·laboració d’engany entre l’organització de la Mostra i Turisme de Catalunya ha permès que els visitants descobreixin la pràctica de l’enoturisme. Catalunya té un llarguíssim recorregut en el mercat interior d’elaboració de vins i a nivell global, al 2016 emprat sota una DO van figurar el 60% de les vendes principalment a Bèlgica, Alemanya i el Regne Unit. Segons, el director INCAVI, Salvador Puig “el sector cada vegada entén més que el seu mercat és el món”. L’enoturisme ha estat clau en l’estratègia turística de Catalunya en els darrers anys amb l’objectiu de posar en valor la identitat de les DO que hi ha a Catalunya (Alella, Catalunya, Conca de Barberà, Costers del Segre, Empordà, Montsant, Penedès, Pla de Bages, Priorat, Tarragona, Terra Alta i Cava).

En aquesta edició, la Mostra, organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i la Promotora d’Exportacions Agroalimentàries (PRODECA), ha comptat amb el compromís i la professionalitat de 68 cellers de les 12 denominacions d’origen (DO) catalanes amb més de 500 referències. Aquesta nombrosa participació històrica ha permès aprofundir el potencial vinícola català gràcies a  diversos programes de presentacions en les diferents parades dels cellers i també  tastes guiats que han tingut lloc a les dues sales habilitades que ha ofert la Mostra.

A banda de la presència dels cellers, aquest any com a novetat s’hi ha afegit un tastet gastronòmic amb degustacions d’embotits, formatges crestes i coques. Tanmateix, també hi han hagut espais de degustació on els cellers partícips mantenien els seus vins en la temperatura adequada per a que després els més curiosos poguessin tastar-los. Per sisè any consecutiu, 24 hotels emblemàtics i amb història a Barcelona com ara l’ Hotel W, Vincci Mae, Majestic, el Hilton i el Gallery van oferir tastes de vins amb denominació d’origen catalana. Tots els participants van ser obsequiats amb una invitació a la Mostra.

 

Tastet gastronòmic de coques

Tastet gastronòmic de coques.

El públic que va freqüentar la festa major del vi català es va inclinar en major part per tres de les vuit ofertes que es podien adquirir a les guixetes de la Mostra. Les tres que van apostar els visitants són: els 5 tiquets/tast degustació per valor de 6€, el lloguer d’una copa per 5€ i la compra solidària de 1€”. La solidaritat ha estat molt present durant l’edició, per mitja de la compra d’un barret solidari per protegir-se del sol, els beneficis totals recaptats al llarg de la programació contribuiran al projecte Verema Solidària i seran destinats als països necessitats del Tercer Món.

Aquest any es presentava diferent a causa de la negativa de l’Ajuntament de Barcelona de tornar a celebrar la Mostra durant les festes de la Mercè per la necessitat del passeig Lluís Companys durant aquelles dates. Tot i això va tenir una gran afluència de visitants de diverses edats i el cap de setmana va acompanyar amb una temperatura de dies estiuencs. “El meu pla no era acudir a aquesta mostra de vins, no sabia ni que hi era, però al passar per l’Arc de Triomf i veure l’ambient m’he unit sense pensar-m’ho. És una activitat diferent que recomano fer tant en parella com amb amics fins i tot a les persones que no els hi agraden els vins o el cava. No solament hi han estands de vins i caves, també n’hi ha de menjar de productes de proximitat” afirma Irene Sánchez, assistent a la Mostra. Durant tot el cap de setmana es va poder veure famílies tastant els nous productes que cada celler oferia, informant-se i gaudint d’una jornada totalment diferent i enriquidora.

Tastet de vins.

Tastet de vins.

Celler participant de la Mostra exposant una nova gama de vins.

Celler participant de la Mostra exposant una nova gama de vins.

L’ambient va ser en tot moment de gresca per part dels visitants, les copes brindant i les rialles van ser la banda sonora que va tenir la Mostra. Els cellers adoptaven una actitud més seria i professional. Davant de les dificultats econòmiques del sector enològic no van desistir d’oferir les novetats per les quals havien treballat durant tot l’any. “Tot i que la mostra es va reduir a causa del canvi de data, vam tenir l’oportunitat de mostrar una nova gama de vins que hem creat aquest any, la Mostra de Vins i Caves de Catalunya per a nosaltres és una bona estratègia publicitària, després de sis anys assistint estem segurs que l’any que ve tornarem”, afirma Nino Valiente, responsable de vendes d’Empordàlia, celler participant de la Mostra. Alguns cellers es diferenciaven d’aquesta opinió, segons afirma el departament de comunicació de les caves Llopart: “Aquest any es va viure un clima diferent. La competència va ser igual que la d’altres anys, tot i això molts cellers que eren habituals de la Mostra van ser substituïts per d’altres més novells”. Aquesta és la situació en la que es troben els cellers de Catalunya, tot i que segueix havent-hi molta demanda vinícola s’enfronten a dificultats imperioses per seguir amb la seva activitat i és per això que encara molts estudiaran si la Mostra els hi dona la publicitat que busquen. “Respecte als resultats que es facin aquest any valorarem si el proper hi assistirem de nou o no”, informà el departament de premsa de Llopart.

Ambient de la Mostra

Ambient de la Mostra de Vins i Caves de Catalunya.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't