EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Roser Silva: “Vic ha crescut a l’estil de moltes ciutats universitàries europees”

Entrevista a Roser Silva, tècnica de l’Oficina de Gestió Cultural de la UVic


28/10/2022

Rubén Ruiz i Enric Serra

L’Oficina de Gestió Cultural (OGC) de la UVic és un departament de la Universitat creat l’any 2007 per treballar la gestió de la cultura de la universitat. Teixint les diferents activitats que s’hi fan divulguen la cultura de la ciutat i de la mateixa institució a la comunitat universitària. Roser Silva és tècnica de l’Oficina que treballa dins de l’UHub.

Quines funcions es fan des de l’oficina de gestió cultural de la UVic?

L’OGC coordina les activitats culturals i de lleure de caràcter institucional. Dona suport i assessorament a la comunitat universitària per organitzar exposicions, jornades i actes de caràcter cultural, lúdic o festiu, i canalitza les peticions i propostes externes culturals o de lleure.

Quines activitats tenen previstes des de la universitat per als estudiants en aquest primer semestre?

Ara mateix hem programat unes activitats transversals relacionades amb la Pau i la Guerra on totes les facultats, la biblioteca i l’Oficina hi estan involucrades on hi ha programades pel·lícules, exposicions i conferències relacionades amb aquest tema. A més a més, donem suport als col·lectius culturals que estan a punt d’engegar el curs i estan buscant alumnes interessats com ara la Coral, l’Orquestra, l’Aula de Teatre i la Lliga de debat.  En col·laboració amb cineclub Vic oferim als estudiants la possibilitat d’anar al cinema cada dimarts per tan sols 1 €. També en col·laboració amb l’Atlàntida, oferim unes sessions totalment gratuïtes els dijous d’octubre i estem a punt d’oferir a tot l’alumnat un ‘Escenari secret’, al mateix teatre, del qual no en podem revelar encara més detalls. A més a més, durant tot l’any hi ha exposicions als diversos espais que hi ha a la Universitat. Col·laborem amb la Setmana de la Ciència, participem de la programació de l’Ateneu de Vic i amb les activitats de les Aules d’Extensió Universitària per a la Gent Gran.

Com es relaciona la universitat amb la ciutat en l’àmbit cultural i com s’aplica la idea de “campus ciutat”?

El campus Vic està format pels diferents edificis i espais dedicats a la docència, a la recerca i, també, a la vida universitària. D’uns anys ençà, la UVic-UCC ha anat creixent i ha guanyat presència a diferents indrets de Vic fins a convertir-se en un veritable campus ciutat, a l’estil de moltes ciutats universitàries europees. En l’àmbit cultural tenim presència en les reunions dels agents culturals de la ciutat per treballar de manera conjunta en la planificació dels espais i les exposicions i amb accions culturals. I és important conèixer que anem més enllà fins i tot del Campus Ciutat, ja que tenim un programa anomenat Fem UVic-UCC Territori amb l’objectiu d’establir tota mena de sinergies i de difondre l’activitat formativa, cultural i investigadora tant de la Universitat cap als municipis, com dels municipis cap al conjunt del territori.

Per nombre d’estudiants i treballadors es tracta d’una universitat petita, això aporta beneficis a l’hora de promoure la cultura a les diferents persones que en formen part?

Està clar que és un benefici per tota la comunitat universitària que pot gaudir d’una programació cultural de qualitat i molt propera, això fa que puguem atendre les peticions que ens arriben i exposar Treballs Finals de Graus, fer una mostra d’arts amb les creacions de la Comunitat i permetre acostar la cultura a l’abast de tothom. Alhora podem negociar convenis i descomptes amb institucions de l’àmbit. Aquest curs, com a novetat, desplegarem el Passaport Cultural (l’oportunitat de sumar crèdits participant en les activitats culturals de la UVic i de la ciutat).

Hi ha una presència important d’estudiants d’altres països, com se’ls introdueix a la cultura local?

La ciutat se’ls la presenta a través d’una visita al Vicpuntzero i els col·lectius de la UVic i l’activitat cultural se’ls dona a conèixer a través de les xarxes socials. La millor manera d’introduir-los però, és que segueixin de primera mà les activitats pròpies de la vida universitària i en participin activament.

Com ha afectat la pandèmia a la gestió cultural de la universitat a l’hora d’organitzar els esdeveniments previstos?

Com tots, ens vam haver d’adaptar i vam oferir tant teatre, música, com exposicions, en el format virtual que es va haver de reconduir tot.

Què li diria a un estudiant que mai es presenta en aquestes activitats culturals, per tal que s’animi a participar-hi?

Que s’està perdent una part molt important de l’activitat no acadèmica, i que justament és aquella part que els pot enriquir com a persones. La vida universitària va molt més enllà de les aules. Una formació no és completa si s’ajusta als límits dels estudis i s’obliden de les possibilitats paral·leles de creixement personal i professional. Un creixement en valors, a més,  cada vegada més valorat en l’àmbit de les entrevistes i les competències laborals.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 354 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't