El museu La Tela de Granollers ensenya el seu coneixement sobre ratpenats en una exposició

El Museu de Ciències Naturals La Tela, de Granollers, ha recollit el treball de recerca sobre els ratpenats que s’ha fet en els darrers 15 anys en una exposició monogràfica que va adreçada al públic familiar i que s’inaugurarà aquest divendres al vespre.

El 9 Nou
23/01/2014

Serà una mostra permanent que es podrà veure a la sala petita de la primera planta de l’ampliat museu. Amb aquesta estrena, l’equipament ja té en marxa tots els nous espais.

“Descobreix els ratpenats” ha estat creada per Oriol Massana Valeriano i Adrià López Baucells, dos biòlegs de Barcelona i col·laboradors de l’equip de recerca en quiròpters de La Tela.

L’exposició, que és l’única monogràfica dedicada a quiròpters que hi ha a Catalunya, parteix de les fotografies de ratpenats que han fet en els darrers tres anys aquests dos biòlegs. A partir d’aquest material explicat en plafons informatius, els visitants poden conèixer com és un ratpenat, quin és el seu cicle vital al llarg de l’any, quina és la recerca que es fa a La Tela i com són les caixes niu que els serveixen de refugi. “La gent podrà veure com són per dins”, explica Adrià López. Entre les caixes que s’exposen, hi ha la que van desenvolupar els investigadors de La Tela per als camps d’arrossos del Delta de l’Ebre, on, a través de la creació de poblacions estables de quiròpters, s’han pogut combatre els insectes que causaven danys a les collites d’arròs.

A banda, la nova exposició de La Tela permet als visitants aproximar-se a les diverses espècies i hàbitats: ratpenats de coves i mines, forestals, alpins, de ciutat i aquàtics. A més, Massana i López han buscat la interacció amb els visitants. L’element més singular és una recreació virtual en tres dimensions que permet observar molt de prop un ratpenat –tant externament com interiorment– i descobrir les diverses parts del seu cos o com es diuen tots els seus ossos com si fos un videojoc. També hi ha una impressió en tres dimensions d’un esquelet i diversos racons més lúdics per conèixer els sons que fan les espècies que viuen a Catalunya, a quins llocs d’un tronc o un maó poden amagar-se o per descobrir, a partir del tacte, diverses parts d’aquests animals. “Està pensada per al públic familiar i escolar però si ve algú que ja té un certs coneixements també li pot resultar interessant”, comenta Massana. Tots els elements de la mostra estan en català, castellà i anglès.

RECERCA DES DE 1999

La recerca sobre quiròpters és una de les línies de treball del museu La Tela, que va encetar-se l’any 1999. Des d’aleshores, la tasca del museu ha permès descobrir diverses espècies de ratpenats a Catalunya. També s’han organitzat congressos internacionals amb experts i s’han fet projectes que han rebut premis internacionals.

LA PREGUNTA

El Barça eliminarà el PSG a la Champions?

En aquesta enquesta han votat 283 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't