L’acció, que es va presentar aquest dimecres a la seu del Consell Comarcal, a Granollers, arrenca amb la difusió de cinc postals i pòsters que volen cridar l’atenció sobre situacions de tracte positiu cap a la gent gran i que aporten informació sobre els serveis que els ajuntaments ofereixen per ajudar davant de situacions de tractes incorrectes. També recorden els telèfons de contacte dels Mossos per situacions d’emergència (112) i de les comissaries de Granollers i Sant Celoni. Una vintena d’avis de diverses poblacions han fet de models per a les imatges, que ha captat el fotògraf Argimiro Ferrero, de Sant Celoni. “És important que es facin aquestes campanyes. Entre tots podem aportar el nostre gra de sorra”, deia Jordi Espígol, de Sant Antoni de Vilamajor, que apareix en una postal que situa com a bon tracte el temps que les persones grans dediquen de forma voluntària als més petits. Paquita Villén, de Cànoves, apareix en una altra postal amb la seva néta, que li pinta les ungles en un exemple de bon tracte basat a cuidar l’aspecte de les persones grans. “De seguida que m’ho van dir, vaig dir que sí. És una bona causa”, deia.
A banda, “Tracta’m bé” posarà a disposició dels ajuntaments participants altres accions que s’aniran aplicant en funció de les prioritats fixades a cada municipi. Una de les vessants passa per implicar el petit comerç de cada municipi en la detecció de possibles problemes o casos de maltractaments a persones grans en una acció batejada com a Establiments amb tracte. La idea és generar un fil directe amb els serveis socials que permeti, per exemple, cridar l’atenció quan una clienta habitual fa dies que no passa pel forn de pa o deixa d’anar a la perruqueria. L’Ajuntament de Sant Celoni, per exemple, vol apostar per aquesta acció i ja n’està parlant amb els comerços que s’identificarien com a col·laboradors amb un distintiu visible a l’aparador. Però “Tracta’m bé” preveu altres iniciatives: Aules amb tracte és una activitat pensada per a les escoles de Primària per treballar la prevenció entre els infants a partir d’un material pedagògic desenvolupat pel Consell Comarcal del Solsonès. Està previst que es posi en marxa a partir del curs vinent. Tracta’m de tu vol arribar als centres de Secundària a través d’un concurs de curtmetratges organitzat a escala municipal on els joves puguin fer petits vídeos per explicar situacions on hi ha un contacte intergeneracional. Relats amb tracte se centra en la difusió d’una sèrie de petites històries escrites que difonen les diverses tipologies d’abusos que poden patir les persones més grans. També s’està parlant amb grups de teatre amateur de gent gran perquè puguin representar damunt dels escenaris alguna d’aquestes històries.
Maria Lluïsa Berdala, alcaldessa de Sant Antoni i consellera comarcal de Polítiques Socials i Igualtat, va destacar que la campanya vol visualitzar “un fenomen que encara és poc visible” i ajudar “un col·lectiu que, de vegades, ho pateix en silenci”. La campanya està oberta a altres ajuntaments del Vallès Oriental que s’hi vulguin afegir a partir d’ara.
{{ comment.text }}