Vicenç Devesa: “Els arbres tombats per la ventada poden ser un risc a l’estiu”

Vicenç Devesa és el nou cap dels Bombers al parc de Granollers. Té 54 anys i ja havia estat bomber a Granollers durant 17 anys. També ha passat pels parcs de Mollet i Sant Celoni i, fins ara, era cap a Sabadell. Va viure molts anys a Caldes, tot i que ara ho fa a les Franqueses.

El 9 Nou
22/02/2015

Satisfet amb la nova cuina?
Ha quedat molt bé i és un canvi important respecte a la què teníem.

I encara tenen més obres pendents al parc…
La planificació és fer, durant aquest any, un repàs dels vestidors. Se’ns han quedat petits i hi ha molts problemes de males olors. Ho solucionarem amb l’espai de l’aula, que ampliarà el vestidor, i renovant els desaigües. També es farà un vestidor femení amb dutxes i lavabo. Ara no en tenim i cal perquè, tot i que aquí no hi ha cap bombera, sí que pot ser que en vingui alguna d’un parc proper com a reforç. A banda, es recondicionarà la zona del cos de guàrdia i de despatxos. També es millorarà l’aïllament de la teulada.

I a la cotxera?
S’hi farà una cinquena porta perquè ens trobem que hi ha dos vehicles que entren i surten pel mateix lloc i el garatge queda molt atapeït. L’ampliació de la cotxera comporta renovar tota la teulada i afecta la zona on hi ha el taller, el gimnàs i el magatzem. Aquests espais s’hauran de recuperar amb una ampliació on hi haurà tot això i una nova aula. També s’hi farà un assecador per als equips d’intervenció, que ara no en tenim.

Tenen data?
Encara no perquè cal fer el projecte. Hi ha uns diners adjudicats per a les obres. En funció del cost veurem si es pot fer tot aquest any o una part s’ha de fer el 2016.

Amb la millora del parc de Granollers, es descarta el trasllat a la Roca. Els agrada quedar-se a Granollers?
L’important és tenir unes instal·lacions en condicions. Si és a Granollers, molt millor. Des de sempre hem estat a Granollers i creiem que està bé que seguim aquí. No és que no vulguem anar a la Roca o a qualsevol altre lloc. L’equipament que es volia fer incloïa els serveis centrals logístics i, amb la crisi, tot va quedar parat.

Com estan de mitjans tècnics?
En un cos tan tecnològic com el de Bombers sempre hi ha mancances. Sempre hi ha nous aparells que voldries tenir. Per exemple, l’any passat vam renovar el material d’excarceració per a accidents de trànsit. Tenim vehicles que tenen molts quilòmetres. El de primera sortida en té 148.000 i ara estem mirant si es pot fer un canvi amb un camió d’un altre parc que no en tingui tants. Són vehicles de rènting i es poden fer aquests canvis per optimitzar els quilometratges previstos. Sempre podem demanar més coses però estem coberts.

Quins projectes té?
Volem obrir el parc cap a l’exterior i conèixer elements de risc que enriquiran els bombers en el moment de fer una intervenció i donaran una major seguretat. És important conèixer els riscos que tenim per donar millor resposta. Treballarem riscos específics i elaborarem unes fitxes d’intervenció.

Per a quins serveis?
Incendis en habitatges o establiments comercials en l’àmbit dels mercats de Granollers i Canovelles, actuacions en equipaments singulars com els nous jutjats de Granollers o aparcaments soterrats d’El Sot i Can Comas… Establirem quins recursos necessitem, com hi podem arribar, on podem situar els camions… No és el mateix arribar a un lloc que coneixes que fer-ho a un lloc on no has estat mai. També tenim previst fer pràctiques conjuntes amb les agrupacions de defensa forestal, Protecció Civil…

Les ventades del 9 de desembre van afectar moltes zones. Si a l’estiu no s’han retirat…
Pot ser un risc important. Sabem que hi ha municipis que ho estan gestionant. Estem parlant d’una extensió de terreny molt gran de massa forestal en llocs on potser no hi ha ni camins per arribar. A l’estiu, els arbres caiguts seran llenya seca. Si hi un estiu sec amb factors d’humitat o temperatura que facilitin els incendis forestals, podríem estar parlant d’incendis importants. Hi haurà més càrrega de foc i als Bombers ens costarà més extingir-los.

I l’estat dels camins per accedir-hi, els preocupa?
Cada any els ajuntaments van repassant els camins principals perquè els Bombers hi puguem accedir. Tenim els camins cartografiats amb categories i coneixem quina amplada tenen i si hi passa un camió o dos.

Com és la col·laboració amb policies locals, Mossos o serveis sanitaris?
És molt bona. Fa un temps, es van fer xerrades per valorar els riscos que ens trobem on treballem plegats: incendis d’habitatge i d’indústria, accidents de trànsit, fuites de gas o intents de suïcidi. Normalment, qui arriba primer és la policia del poble. Fa anys, era habitual que ens trobéssim amb cotxes de policia o ambulàncies que ens impedien posicionar els camions al lloc correcte. Ara ho tenen en compte. Això ara no passa. S’ha treballat la coordinació i es treballa molt millor que abans.

I amb les ADF o els grups de Protecció Civil?
També és bona. Els trobem, sobretot, a l’estiu en incendis forestals. Ells han de tenir una autorització per treballar a la zona calenta i sempre ho han de fer a les ordres dels bombers. Si no la tenen, han de fer feines de suport fora. Fan una bona tasca. Hem de treballar la coordinació en les emergències perquè tothom sàpiga el lloc on ha d’estar.

Amb les retallades, s’han aturat les noves promocions de bombers. Com els afecta?
Els bombers cada cop som més grans. És una feina física i, tot i que et cuidis, amb l’edat tens més lesions per cansament. Sembla que hi pot haver una nova promoció per aquest any. És important perquè quan convoques cal un procés de formació de dos anys fins que els bombers arriben al parc de destí.

Mantenen els efectius?
Som 53. Més o menys el mateix. Fa anys, érem 13 per torn, ara som 12.

Hi ha aspectes de la crisi econòmica que es noten en el seu dia a dia de feina?
Es nota, sí. Especialment, amb els incendis d’habitatge. Tenim moltes més víctimes mortals ara que fa uns anys.

Quin és el motiu?
Diversos. L’economia: les famílies tenen un poder adquisitiu menor i, potser, no es fan les reparacions que caldria fer. Però també el fet de viure més persones que abans en un sol habitatge. Si dues famílies viuen juntes, hi ha els mobles o la roba de dues famílies. Si hi ha un incendi hi haurà més càrrega de foc i es comportarà de manera més violenta.

I la gent sap prou què ha de fer?
Des de l’any passat, estem treballant aquest tema amb la campanya “Tu ho pots fer”, on expliquem a la gent com ha d’actuar. Un incendi és una emergència que a la vida d’una persona es dóna molt poques vegades. Encara que la gent sàpiga què ha de fer, en una situació d’emergència et poses nerviós i costa actuar, i més si hi ha situacions que compliquen el foc.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 892 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't