Una guia segueix les rutes del món novel·lesc d’‘Els sots feréstecs’

El geògraf Ramon Closas, estiuejant a Figaró, és l’autor del llibre de l’editorial Alpina

Els paratges dels sots feréstecs són ben coneguts pels excursionistes i pels lectors de la primera novel·la modernista catalana, Els sots feréstecs, de Raimon Casellas, publicada l’any 1901. El llibre va tenir un gran èxit de vendes i va popularitzar la contrada i els seus personatges. Dècades després, l’editorial Alpina, de Granollers, fundada pel geògraf Salvador Llobet, va fer un pas més en la divulgació de la contrada. L’any 1946 va oficialitzar la toponímia d’aquest territori –que en gran part pertany al terme municipal de Figaró– amb el seu primer mapa dels cingles de Bertí. Des de la primera edició –fa 123 anys– fins ara se n’han fet una trentena de reedicions i quatre traduccions: a l’alemany, a l’anglès, al castellà i al gallec.

Ara, Ramon Closas, geògraf i estiuejant a Figaró, aporta un nou treball que relliga realitat i ficció. Impulsat per l’associació Figaró Memorial i editat per l’Alpina, Els sots feréstecs. Guia de la ruta literària ajuda a seguir el territori amb els seus personatges i, al mateix temps, a llegir la novel·la de Casellas. Es tracta d’una guia que, de forma col·lateral, complementa els grans estudis existents, liderats sempre per Jordi Castellanos Vila (1946-2012), el més gran investigador i divulgador de la novel·la de Casellas, catedràtic de literatura catalana contemporània a la UAB i veí de Tagamanent.

Però a més dels grans estudis sobre la novel·la i el modernisme literari que va fer Castellanos, de la geografia dels sots també s’han publicat treballs més senzills i populars com mapes, rutes, itineraris i aproximacions a la toponímia d’aquells paratges que geogràficament es localitzen, essencialment, en l’anomenat grau de Montmany i la vall que crea el torrent de Maries des dels cingles de Bertí fins a Figaró.

El manual que acaba de publicar Ramon Closas no vol substituir cap publicació anterior: “La guia sintetitza el millor del que s’ha fet per construir un nou instrument àgil i útil, afegint al mateix temps vivències, experiències i records que antics pobladors de la vall ens han fet arribar”, assegura l’autor.

El geògraf Ramon Closas amb un exemplar del llibre de Ramon Casellas

La publicació, que ja es pot trobar a les llibreries, comença amb una introducció a la novel·la modernista i a l’entorn ideològic i filosòfic de l’època, i el pròleg “Els sots feréstecs o la contrada dels morts-vius”, de la professora de literatura de la UAB Maria Campillo, recentment jubilada. També es parla de la geografia literària dels sots i es fan fitxes d’una dotzena de topònims, on es relaciona el nom de lloc o de casa amb els personatges i els continguts citats al llibre: l’església de Montmany, la rectoria, l’Ullar, la Rovira, el castell de Montmany o dels Moros, el Romaní, Can Pere Mestre, Ca n’Oliveres, l’hostalet de Puiggraciós, Can Carbassot, els masos del sot de Bellovir i el Puigllonell, la masia que queda més allunyada de l’epicentre de la novel·la. De cadascun d’aquests llocs, se’n detalla la situació, se’n fa una síntesi històrica i s’especifica què se’n diu a la novel·la i quins són els personatges associats. A la segona part, es reconstrueixen camins i llocs que segueixen els personatges de la novel·la, amb rutes ben marcades en mapes.

Per a Closas, la Guia també hauria de servir per fer del topònim Sots Feréstecs l’identificador distintiu de l’entorn entre la gent: “És de gran importància que Figaró es faci ressò actiu d’aquest territori amb les seves cingleres i mostri amb orgull els paratges i personatges que Casellas va descriure.”

Aquesta guia servirà per tornar a parlar de la novel·la i d’aquells sots però, sobretot, per aventurar quin futur els espera. Perquè si la situació no es capgira, aquest paratge que ara mateix és “memòria de país” serà aviat “el regne de la mort”, com afirmava el professor Castellanos en aquest article publicat a EL 9 NOU de març de 2011.

Ramon Closas Mestre (1960), l’autor, és de Barcelona i estiueja des de fa 60 anys a Can Mestre, al barri de Dalt de Figaró. És geògraf, historiador, excursionista i membre de l’associació Figaró Memorial.
La pràctica totalitat de les fotografies que il·lustren la guia les ha fet en el darrer any el granollerí Pere Cornellas, la persona que, darrere la càmera, coneix millor els paisatges de la comarca i, molt particularment, els paratges dels sots feréstecs.

Els sots feréstecs. Guia de la ruta literària, que ha impulsat l’associació Figaró Memorial amb l’ajut de l’Ajuntament, es presentarà el proper diumenge 2 de juny a la sala polivalent de Figaró a 2/4 de 12 del migdia amb la presència de l’autor i de la prologuista, la professora Maria Campillo.

LA PREGUNTA

Té previst celebrar el Cap d’Any a fora de casa?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't