Josep Maria Aparicio posa música a les llegendes del Montseny

Josep Maria Aparicio, músic i pedagog de Sant Esteve, ha recollit les partitures de la peça en un llibre publicat per Capapublisher

El músic i pedagog Josep Maria Aparicio, resident a Sant Esteve, però molt vinculat, sobretot, a Sant Celoni i Mollet, és una màquina de barrinar idees. L’última és d’aquelles extraordinàries, a priori difícil d’imaginar, però l’ha convertida en una realiat. És un llibre –un llibre de composicions– i es diu Llegendes del Montseny (Capapublisher, 2023). És ben bé això: una obra per a orquestra inspirada en les llegendes del massís, amb pàgines farcides de pentagrames.

“He fet aquest llibre a base d’imaginació. He convertit les llegendes en música a partir de la musicalitat que em transmetien”, admet Aparicio. Per això, l’obra té una narrativa pròpia, amb moments més frenètics i d’altres de més tranquils.

“És com si fos uns novel·la.” Les històries que componen la peça –hi ha cinc llegendes– s’entrellacen una darrere l’altra per fer una gran obra, de 12 minuts, pensada perquè puguin tocar orquestres de diferents nivells. La poden interpretar des d’escoles a orquestres amateurs o professionals. “La idea era que no fos una peça gaire complicada perquè la pogués tocar el màxim nombre de persones possible.”

Llegendes del Montseny està composta de cinc històries arrelades al massís: “Les veus de Gualba”, “El Gorg Negre”, “El gegant Esmè”, “Les dones d’aigua” i la “Llegenda de Soler de Vilardell”. Aquesta última, Aparicio ja l’havia musicat a l’obra Llegenda d’una espasa, interpretada diverses vegades amb participació d’entitats culturals i actors i actrius de Sant Celoni.

La gran pregunta que un es fa és en quins elements s’ha inspirat per convertir narracions en notes musicals. En té la resposta. “Al fragment de la llegenda del gegant Esmè he fet servir sons molt greus i molt pesants. Aquests són molt clars, perquè aquí intento reproduir el moviment d’un gegant”, diu Aparicio, a tall d’exemple. La iniciativa de fer el llibre va sorgir a partir d’una proposta de l’editorial.

“Em van demanar si tenia alguna cosa i els vaig presentar això.” Per elaborar les peces, el músic diu que va haver de fer una “immersió” en les llegendes del Montseny. “Sobretot, la vaig fer a partir dels llibres de Martí Boada o Apel·les Mestres”, diu. La peça ja s’està interpretant a l’Escola Municipal de Música de Mollet, on Josep Maria Aparicio és professor, i no es descarta que es faci en altres àmbits.

El músic i pedagog –més que compondre, diu que “escriu” música– és un gran actiu cultural a Sant Celoni. És director de l’Orquestra Baix Montseny (OBM) i també de la banda del Ball de Gitanes del municipi, la Principal del Ferro, per a la qual ha escrit algunes peces.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 105 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't