EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Vox no abandona la seva línia neoliberal

Vox presenta un programa electoral, econòmicament, insostenible per molts experts. Ells mateixos alerten dels problemes que això podria suposar al pais. Aquests problemes els hem explicat al ‘Sense Boira’ juntament amb els experts.


12/04/2019

Berta Arumí i Olga Gili. Vic

Ens acostem a la data del 28 d’abril, el dia de les eleccions generals. La propaganda política que es rebrà a casa de cada un dels partits que es presenten serà massiva. Enguany Vox també estarà present dins d’aquesta propaganda. Vox és la força política que brota de l’ala dreta del Partit Popular, fundada el 2013 i presidida des del 2014 per Santiago Abascal. En aquests moments el debat sobre el seu caràcter polític és enorme, perquè no es té clara la seva postura: d’ultradreta, feixista, populista o nacionalista? Deixant de banda la seva disposició ideològica, ens centrarem en el seu programa econòmic.

Segons un article de El Confidencial tots els partits menys Vox volen mantenir el poder adquisitiu de les pensions, baixar els impostos a les PIMEs i a les classes mitjanes i populars, i millorar els serveis públics, sobretot el militar. Vox per la seva banda promet retallades en els serveis públics. La seva representant, Rocío Monestir, ha demandat “que els polítics es limitin a gestionar el mínim”, prometent retallades en la despesa pública d’Espanya, per tal d’estalviar en el funcionament de l’Estat fins a 24.000 milions d’euros, segons afirma el diari Expansion. Creuen que si és necessari s’haurà de treure recursos de les comunitats autònomes i que la presència de l’Estat en l’economia s’hauria de limitar. Per la seva banda, la ministra d’Hisenda creu que el que vol Vox és que no existeixi ni un Estat ni els seus serveis públics.

Vox reclama una forta baixada de les cotitzacions socials que és la principal via de finançament de la Seguretat Social. Volen baixar els impostos, fonamentalment l’IRPF i el de Societats, reduir les cotitzacions, fomentar la natalitat i deixar d’intervenir en l’economia.

L’economista José Carlos Díez, segons ha afirmat a El Plural, creu que Vox proposa un sistema fiscal desastrós i insostenible. Segons Díez, la reforma del sistema fiscal que proposen posaria en perill al conjunt de l’economia espanyola i ens abocaria a una “massiva” fugida de capitals davant el temor d’un impagament del deute, i en poques setmanes el govern d’Espanya estaria negociant un altre rescat financer com va fer Rajoy al juliol al 2012.

Segons eldiario.es varis economistes consideren que els posicionaments de la formació de Santiago Abascal estan enfocats cap a un apuntalament dels privilegis dels que posseeixen majors rendes i patrimoni, i dels grans grups empresarials. Avisen també de la poca informació que té el partit de les polítiques que realment funcionen als països més avançats. Segons la professora d’Economia de la Universitat d’Alcalá d’Henares, Olga Cantó, la rebaixa de l’IRPF suposaria un augment de la desigualtat i una baixada de la recaptació que es notarà en les transferències i la despesa pública, obligant així a fer retallades en determinats serveis. Cantó creu que és incompatible la posada en marxa d’ajudes i beneficis a famílies no lligades a la riquesa que proposava Vox a l’octubre, amb la baixada d’impostos.

Vox també pretén reduir al 20% l’impost que s’aplica sobre els beneficis empresarials. L’economista de la Colin Powell School i professora a la City University of New York i la Universitat de Johannesburg, Marta Bengoa, creu que aquesta baixada pot incrementar la competitivitat a través de l’alliberament de recursos.

Que n’opinen més experts?

Des del Sense Boira hem pogut parlar amb més economistes perquè ens donin i expliquin el seu punt de vista i saber, de primera mà, en què consisteix l’economia de Vox.

Per una banda, l’economista i advocat Eduard Tremp, assegura que “si Vox apliqués aquesta economia al país es podria arribar a crear un efecte rebot massa devastador”. El fet d’aplicar aquesta economia seria el principi “d’una gran crisi econòmica, ja que seria impossible sostenir un país amb la reducció dels impostos tan gran, ja que els serveis públics es veurien molt afectats i la gent hauria de recórrer al sector privat i no tothom es pot permetre aquest luxe”.

Per altra banda, la llicenciada en economia a la universitat de la UAB, Elisenda Grau, deixa clar que “l’economia que es plantegen des del partit és un efecte placebo molt greu. Al cap i a la fi Vox explica el què la gent vol saber i això fa que molts indecisos acabin votant un partit que governaria durant quatre anys d’una manera que la pròxima legislatura li costarà molt de remuntar”. Per altra banda també deixa clar que “amb aquest programa electoral en dos mesos l’economia d’Espanya i Catalunya es veuria greument afectada i els impostos s’haurien d’augmentar el doble per tornar a l’estabilitat”.  Finalment també va deixar clar al Sense Boira que “els economistes poden opinar sobre moltes coses i ens podem equivocar perquè tots pensem diferent però quan gairebé tots els economistes, menys els de Vox ens podem d’acord, alguna cosa bona estem fent”.

Finalment tan Tremp com Grau, deixant de banda l’àmbit econòmic, han animat a tothom a anar votar el dia 28 d’abril per la importància que té en l’àmbit local i global.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't