EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Comforsa es reactiva i porta cinc mesos consecutius amb guanys

L’any 2018 va reduir les pèrdues en un 69,8% abans d’impostos i va créixer un 12,4% en facturació

Comforsa, de Campdevànol i Ripoll, va tancar l’any 2018 amb una reducció de les pèrdues abans d’impostos del 69,8%. En concret, va passar de perdre 5,4 milions d’euros l’any 2017 a perdre’n 1,6. “Evidentment”, explica el director general, Reca Vidiella, que ara compleix el primer any al càrrec, “hauria preferit tenir beneficis encara que fossin 1.000 euros”, però creu que aquest objectiu es podrà complir aquest 2019, perquè “portem cinc mesos consecutius amb guanys, des del setembre fins al gener, i aquest període és el que acostuma a ser el més dolent de l’any”, diu.

L’empresa, de capital públic de la Generalitat a través de l’empresa Avançsa, ha hagut de fer en el darrer any i mig un canvi de timó amb l’objectiu de recuperar vendes i beneficis. La inversió a la planta de Comforsa 7 va ser molt gran i els problemes de vibracions, ara solucionats, van impedir que pogués treballar a temps complet. Un cop solucionat això, Vidiella espera rebre en pocs dies ,“tot i que amb una comunicació ho podríem fer”, la resolució oficial del Consell Comarcal que donarà ales a incrementar la producció en un tercer, quart i cinquè torn en aquesta fàbrica. “Confiem a poder encetar el tercer torn per l’abril per poder assumir un nou client dels Estats Units”, explica Vidiella. De forma gradual es volen activar tots aquest any. Això representa cinc persones més per torn: nit, cap de setmana i les nits de cap de setmana.

Pel que fa a tirar endavant més inversions, Vidiella explica que està inclòs en el pla estratègic previst fins a l’any 2022 renovar la maquinària de les plantes 2 i 3, on es fa la forja lleugera i la forja per extrusió. És conscient, però, que és complicat tenint en compte “que encara cal reduir l’endeutament de l’empresa”. Tot i així, explica que durant el darrer any s’ha invertit, gràcies a la darrera ampliació de capital de 10 milions feta per Avançsa, un total d’un milió d’euros –400.000 en temes de salut laboral i 600.000 en aspectes mediambientals–. El benefici continuat dels darrers cinc mesos és una bona notícia, pel responsable de Comforsa, que afegeix que a més de reduir pèrdues, l’empresa va facturar l’any passat un 12,4% més, arribant als 70,6 milions. Explica també que probablement aquest 2019 la facturació baixarà per una qüestió relativa al preu de l’acer, però en canvi creu que augmentaran els beneficis. Hi té a veure, també, la renovació de preus que han fet comptant el valor afegit que realment tenen els seus productes.

D’altra banda, l’empresa ha tancat un nou conveni laboral que afecta els més de 300 treballadors que té. Pel que fa a l’opció de canvi de mans de l’empresa, Vidiella explica que “el meu objectiu és que sigui rendible i s’autofinanci. D’interessats n’hi ha hagut sempre”, mentre recorda que el que fa Avançsa ara és només un informe per valorar l’empresa.

Amortidors de fil d’acer inoxidable per solucionar les vibracions

La solució a les vibracions de la premsa instal·lada a Comforsa 7 s’ha aconseguit amb uns amortidors de fil d’acer inoxidable (foto) que s’han posat en línia i un sobre l’altre fins a fer un mur que envolta la premsa per baix i els costats. Ha estat una solució més assequible econòmicament que la prevista inicialment, que suposava aturar l’empresa durant tres mesos. Amb aquesta, “importada dels Estats Units”, segons explica Vidiella, s’ha aconseguit aturar les altes vibracions i es va poder instal·lar durant el mes d’agost, sense prejudici per la producció.
“És un sistema revolucionari que té uns eixos situats en el forat de la peça per evitar que es desplaci un cop muntat”, diu Vidiella, que afegeix que es tracta d’un disseny exclusiu “tant pels amortidors com per la manera que es va instal·lar, amb un sistema d’elevació per una premsa de 800 tones”.
Els resultats “han estat els esperats i corroborats per dues mesures oficials, lECA d’AV Ingenieros i la del Departament de Medi Ambient”, explica. Els valors obtinguts han estat de 65 decibels, 5 punts per sota dels 70, que són els permesos per la normativa.
“Es van fer les medicions a la casa de l’Amo (edifici que està al costat), a tocar dels habitatges i on ha d’anar l’escola”, diu Vidiella, perquè com va explicar en el darrer ple l’alcalde de Campdevànol, alguns veïns no van “permetre que entressin els tècnics a fer les medicions”. La seva prioritat, diu, “és el respecte pel territori”.Campdevànol

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 416 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't