EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Can Cabanyes, pol d’energia neta i verda

En aquest espai s’hi ubicarà una planta solar fotovoltaica i una que transformarà residu orgànic en biometà

El pol ambiental Can Cabanyes de Granollers es convertirà en un dels epicentres més importants de les energies renovables i el reaprofitament energètic del territori, essent un punt clau per a la reducció dels gasos d’efecte hivernacle i millora del planeta. I és que s’hi projecten dues infraestructures modèliques quant a generació d’energia neta i verda a Catalunya.

Parc solar per al consum compartit

En un espai de 40.000 metres quadrats de superfície sobre terra del pol ambiental de Can Cabanyes es projecta la planta solar fotovoltaica més important de Granollers i comarca. S’ubica a l’antic abocador, vorejant el riu Congost, i serà font d’energia neta compartida per dues instal·lacions comarcals a tocar del parc fotovoltaic, que autoconsumiran fins a la meitat de l’electricitat renovable generada, mentre que el veïnat es beneficiarà de l’excedent d’aquesta producció elèctrica verda. Es tracta d’una instal·lació que permet a la ciutat de Granollers avançar cap a un model energètic més eficient, que contribueix a un estalvi econòmic i d’emissions nocives per l’atmosfera.

La futura infraestructura tindrà una potència de 2,6 MW pic (potència màxima) amb una producció anual estimada de 4.139 MWh, que, connectada a la xarxa, permetrà destinar el 54% al subministrament elèctric verd a la planta de compostatge del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental i a l’estació depuradora d’aigües residuals, titularitat del Consorci Besòs-Tordera. El 46% restant serà per a altres consumidors de l’entorn.

La implantació d’aquest projecte municipal suposarà, a més a més, un estalvi d’emissions de 1.990 tones de CO2 l’any. Un nou pas per combatre el canvi climàtic i contribuir a l’objectiu proposat pel nou Pacte de les Alcaldies al qual s’estan comprometent els municipis de la província, que demana una reducció de com a mínim un 55% de les emissions de CO2 per a l’any 2030 i assolir la neutralitat climàtica l’any 2050.
La planta solar, que té una inversió prevista de 2,7 milions d’euros –la més important del pressupost municipal–, ha obtingut un ajut d’1,5 milions d’euros de la Diputació de Barcelona, en el marc del programa sectorial Renovables 2030 de suport a les inversions locals pel clima per impulsar actuacions de caràcter emblemàtic, de gran escala i amb un impacte significatiu en la reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i dels costos energètics locals, com plantes fotovoltaiques, calderes de biomassa o enllumenat públic.

Biometà per a la xarxa de gas natural i combustible verd

El pol ambiental de Can Cabanyes també acollirà un dels projectes més singulars i innovadors per a rehabilitació energètica i energies renovables, Bioenergia Circular Vallès Oriental (BioVO), impulsat pel Consorci Besòs Tordera i el Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental, finançat a través del cànon de l’Agència de Residus de Catalunya. Es tracta d’una planta que produirà biometà, que servirà com a combustible verd per a vehicles de recollida de residus, i autobusos urbans i interurbans, a més d’injectar-ne a la xarxa de gas natural.

L’obtenció del biometà es realitzarà a partir del biogàs que procedeix de les instal·lacions dels dos consorcis ubicades a Granollers, i que es genera del tractament dels fangs de la depuradora d’aigües residuals de Granollers i de la matèria orgànica del residu municipal que es diposita al contenidor marró, unes 52.000 tones que anualment tracta el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental procedents de les comarques del Maresme, el Vallès Oriental i part del Moianès, és a dir, d’una pobla­ció d’uns 900.000 habitants.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 491 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't