EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Granollers preveu estalviar 800.000 euros cada any en consums energètics

L’Ajuntament ha elaborat un Pla d’Estalvi i Eficiència Energètica en clau d’Agenda 2030

Granollers ha fet un pas més per accelerar la transició energètica, amb l’objectiu de transformar un sistema depenent dels combustibles fòssils en un basat en les energies renovables, apostar per mesures que ajudin a reduir la despesa i evitar emissions nocives per al planeta. La situació d’emergència climàtica i la vulnerabilitat energètica, amb l’augment de preus de l’energia, han portat l’Ajuntament de Granollers a elaborar un Pla d’Estalvi i Eficiència Energètica, en clau d’Agenda 2030, amb el compromís de dirigir la ciutat cap a un nou model de gestió més eficient i sostenible.
El Pla és de caràcter transversal, amb quatre eixos d’actuació: reducció dels consums energètics; promoció de la producció d’energia renovable i promoció del seu ús; millora de la gestió de l’energia; coordinació dels àmbits de la ciutadania: domèstic, industrial, comercial i municipal. I inclou 12 mesures amb 53 accions que estan dirigides a qualsevol dels agents implicats. Amb la implantació d’aquest Pla, es preveu un estalvi energètic anual de 7.890.905,84 kWh, una reducció anual de 3.215,56 tones d’emissions de CO2 a l’atmosfera –l’equivalent a 19.293 arbres quant a absorció de CO2– i suposarà un estalvi econòmic anual de 809.995,21 euros.

El Pla ja ha començat a posar en marxa alguna de les seves accions, com substituir gran part de l’enllumenat públic per LED i ajustar dels seus consums, prescindir de la il·luminació ornamental d’alguns edificis públics, la instal·lació de plaques fotovoltaiques per a l’autoconsum del Palau d’Esports o la creació de l’Oficina Ciutadana de Rehabilitació i Eficiència Energètica. En total són nou les accions que ja s’han implantat, amb les quals s’ha aconseguit un estalvi de més de 500 mil kWh/any, prop de 130 tones de C02 menys a l’atmosfera cada any i una reducció de costos de més de 120 mil euros.
En curs n’hi ha 22, que permetran seguir avançant cap a una ciutat amb menys contaminació i amb més recursos verds. Algunes de les accions que s’estan impulsant són les millores energètiques a l’Institut Escola Municipal del Treball, la modernització de les estructures de gestió del Teatre Auditori de Granollers, la instal·lació de plaques fotovoltaiques a l’escola Salvador Llobet i Policia Local, la implantació de l’activitat econòmica per a la venda d’energia renovable a tercers per part de l’Ajuntament, la creació de comunitats energètiques a la ciutat… a més d’accions de sensibilització i conscienciació ciutadana.
Durant aquest 2023, es portaran a terme cinc accions, que han estat dotades amb 1 milió d’euros, i estan relacionades amb models més eficients per a l’enllumenat públic en diferents punts de la ciutat i per a diferents equipaments municipals, com és el cas dels camps de futbol, pavelló de bàsquet i pistes d’atletisme, que faran el canvi a llum LED.
10 accions estan projectades per ser implantades en un futur immediat, entre les quals destaca la promoció de l’ús d’energia renovable que permetrà un canvi de model de subministrament energètic a les piscines municipals o la rehabilitació energètica del Mercat de Sant Carles, així com seguir certificant energèticament els edificis municipals com el Centre Cívic Nord, la Biblioteca Roca Umbert i l’Escola Salvador Espriu. I 7 accions més estan pendents dels fons europeus Next Generation i permetran millorar energèticament instal·lacions com el Centre Vallès, el Centre d’Educació Especial Montserrat Montero, la pista esportiva exterior Can Bassa, la biblioteca Roca Umbert…
Aquest Pla d’Estalvi i Eficiència Energètica és viu i evolucionarà al llarg dels mesos, per incorporar noves mesures impulsades per iniciativa del mateix Ajuntament o altres agents del territori, i també per alinear-se amb la normativa europea, espanyola i catalana vigent en cada moment.

Mapes de consums energètics

Treballar amb eines que permetin conèixer dades de consums energètics a la ciutat és clau per a les polítiques de gestió ambiental i sostenibilitat. Granollers en disposa ara d’una que és puntera al país, que proporciona dades reals anuals de consums elèctrics i de gas per illes de la ciutat i, com a element innovador, afegeix mapes de consums d’aigua de xarxa, a més de diferenciar-ne la tipologia de consum per usuari –activitats econòmiques, llars, equipaments públics–. Permet la visualització en mapes interactius, d’indicadors i de quadres de comandament els consums d’energia i aigua de la ciutat, amb consultes que es poden realitzar en diferents nivells d’agregació i escala de detall, des de tot el terme municipal fins al detall de parcel·la o edificis.

Gràcies a aquesta eina, que també recull el Pla, es poden identificar gestions energètiques eficients, definir futures actuacions d’estalvi, donar suport a la presa de decisions en diferents competències locals (habitatge, urbanisme, promoció econòmica, protecció civil, benestar social, transició energètica i adaptació al canvi climàtic o les competències digitals), així com fer el seguiment de l’evolució del municipi cap als objectius estratègics de desenvolupament sostenible (ODS).

Les dades que proporciona l’eina són fruit de la integració de la informació externa de les companyies distribuïdores (Enel, Endesa, Nedgia SA, Estabanell Distribució i Sorea-Agbar) i a la informació municipal disponible. Dades que s’actualitzen de forma periòdica i que es mostren en una aplicació web, amb una part pública, la qual cosa permetrà sensibilitzar la ciutadania i el teix

LA PREGUNTA

Veu bé que Pedro Sánchez hagi convocat eleccions pel 23 de juliol?

En aquesta enquesta han votat 740 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't