EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

“S’ha utilitzat un procés penal per una cosa per la qual no està pensat”

La sessió s’ha reprès a la tarda amb les intervencions dels advocats de Jordi Cuixart i Carme Forcadell. També han intervingut les defenses de Meritxell Borràs, Carles Mundó, Dolors Bassa i Santi Vila

El judici als líders polítics i socials que van promoure la celebració del referèndum d’autodeterminació de Catalunya l’1 d’octubre de 2017 s’ha reprès aquest dimarts a la tarda amb les intervencions de Francesc Homs, que forma part de l’equip de la defensa de Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez; de Benet Salellas, advocat de Jordi Cuixart, i d’Olga Arderiu, advocada de Carme Forcadell. Tots ells han anat exposant les qüestions prèvies dels seus defensats i els elements de vulneració de drets fonamentals que entenen que s’han produït durant la instrucció d’aquesta causa.

Salellas ha recordat que Cuixart no ha estat mai aforat i, per tant, “que sigui jutjat pel Tribunal Suprem és difícil d’entendre i de justificar”. “S’ha utilitzat un procés penal per una cosa per la qual no està pensat”, ha afegit Salellas que ha defensat que el judici “no havia de conençar o, en tot cas, no ho havia de fer de la forma com està ara plantejat”. També ha denunciat que la Guàrdia Civil va escorcollar tota la seu d’Economia el 20 de setembre de 2017 quan només tenia autorització per fer-ho a quatre despatxos. “Podem pensar que això no té incidència però ens podem preguntar si és diferent un escorcoll de dues hores o un de 22. Des del nostre punt de vista, sí que ho és”. I que la fiscalia dedica 50 pàgines per descriure unes manifestacions on no hi va haver violència i que són la base de l’acusació contra Cuixart.

L’advocat ha apuntat que, segons el seu criteri, l’acusació per part de la fiscalia encobreix la tortura. Ho entén així perquè relata amb “un detall extraordinani” totes les lesions que van patir els policies nacionals i guàrdies civils que van intervenir en el referèndum de l’1-O. En canvi, no dona detalls de les lesions que van patir les persones que anaven a votar. De fet, “es parla d’una xifra magnificada”, ha denunciat Salellas.

Per la seva banda, l’advocada Olga Arderiu, ha posat de manifest que la causa hauria de ser jutjada al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i ha recordat que això és especialment evident en el cas de Carme Forcadell, expresidenta del Parlament, perquè la resta de membres de la mesa del Parlament seran jutjats al TSJC. “La mesa serà jutjada a Barcelona i la presidenta del Parlament és jutjada aquí. No volem pensar que s’ha fet per evitar que es vegi que als membres de la mesa se’ls demanen mesos d’inhabilitació i a la presidenta una pena de presó molt elevada”, ha dit Arderiu que ha recordat que la mesa és un òrgan col·legiat i que el vot de Forcadell mai va ser decisió en les votacions preses. “Sembla que se la jutja perquè qui és i qui pensa i això vulnera els seus drets”.

Forcadell amb Cuixart / EFE

Arderiu s’ha centrat en la vulneració a la llibertat perquè “Forcadell va ser posada injustament en presó provisional perquè portava cinc mesos signant setmanalment, havia pagat una fiança i havia lliurat el seu passaport… Havia complert absolutament per tot”. També en la vulneració del dret a la inviolabilitat de Forcadell com a representant política. “Se la jutge per actes propis de l’activitat parlamentària i haurien d’estar protegits per la seva tasca parlamentària”. Per això, entén que la inviolabilitat hauria de fer que no estigués en aquesta causa ni en cap d’altra.

I la vulneració a la presumpció d’innocència en relació a unes declaracions com les de Rafel Catalá, exministre de Justícia del govern del PP, i de l’actual vicepresidenta actual, Carmen Calvo. O a la campanya España global que “vol fer un judici paral·lel”.

“La majoria de les proves de la càrrega provatòria s’han aconseguit d’esquena a les defenses”

L’advocat Mariano Bergés, que representa a Dolors Bassa, ha apuntat que “la majoria de les proves de la càrrega provatòria s’han aconseguit d’esquena als advocats de les defenses i això vulnera el dret de defensa perquè en no ser part no s’ha pogut intervenir en aquesta prova” en relació amb la instrucció del jutjat 13 de Barcelona.

La sala de vistes aquest dimarts en la primera sessió / EFE

Bergés també ha insistit en la vulneració del dret de la llibertat de Dolors Bassa i la resta dels acusats. En aquest sentit, ha recordat que va complir amb tots els requeriments i no li van canviar les circumstàncies personals. “Quan la van cridar per primera vegada, Dolors Bassa era a Bèlgica i va tornar tot i el suposat suport internacional que podia tenir. I, quan torna a ser cridada, torna a comparèixer quan el suport internacional també existia tot i saber el risc que tenia de tornar a entrar a presó”. “Va ingressar a presó només per sospites sense tenir en compte les dades objectives que hauria calgut”.

Meritxell Borràs, només apareix per la signatura del decret de convocatòria de l’1-O

L’advocada Judit Gené ha recordat que en la causa “no hi ha res que faci referència a Meritxell Borràs més enllà de la signatura del decret de convocatòria del referèndum” on va participar amb la resta de membres del govern i defensa que això no és suficient perquè l’acusació particular formuli una acusació d’organització crininal contra l’exconsellera.

Gené també ha exposat que, en el cas de Borràs, que només està acusada per un delicte de malversació, el 100% del a causa contra ella prové del jutjat d’instrucció número 13 on no són part. És un element que també ha tornat a posar sobre la taula l’advocat de Carles Mundó, Josep Riba. “No és coneix la globalitat del què s’ha instruït allà i no s’hi ha pogut intervenir”, ha anotat.

Pau Molins, advocat de Santi Vila, ha presentat dues qüestions prèvies sobre la vulneració del dret de la doble instància pel fet que el judici es faci al Tribunal Suprem. “En el cas de Santi Vila, que se’l privi del dret de la doble instància encara és més incomprensible perquè quan passen els fets Sant Vila ja no es diputat i que quan es vota la DUI el 27 d’octubre al Parlament Santi Vila havia dimitit com a conseller perquè no estava d’acord amb aquella votació”. A més, ha dit, no està acusat ni de rebel·lió ni de sedició. També ha proposat aplicar el mateix criteri que es va fer amb el judici del 9-N on una part es va jutjar al TSJC i l’altra al Tribunal Suprem.

Molins també ha recordat la indefensió que genera el fet de no haver estat present en la instrucció del jutjat número 13 de Barcelona.

El judici s’ha suspès fins dimecres a les 10 del matí amb les consideracions que la fiscalia, l’advocacia de l’Estat i l’acusació particular puguin fer.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 860 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't