EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Zyrcular Foods obre una fàbrica d’aliments amb proteïna alternativa a Seva

La tendència a produir menys emissions de CO2 ha portat, entre altres raons, els mateixos socis del grup carni Vall […]


22/02/2021
Seva

La tendència a produir menys emissions de CO2 ha portat, entre altres raons, els mateixos socis del grup carni Vall Companys a crear l’empresa Zyrcular Foods, formada per Zyrcular Lab, Zyrcular Plant i Zycular Brands. Des de fa un any i mig comercialitza productes fets amb proteïnes alternatives a l’animal i en unes setmanes engega una planta de fabricació de productes propis a Seva, on ha fet una inversió de 3,5 milions d’euros.

Zyrcular Foods va començar les seves operacions el juliol de l’any 2019 important marques com la Beyond Burger americana o la Next a Espanya. Però aquesta és només una ínfima part del seu objectiu. Per això ha creat tres divisions: Zyrcular Proteits Lab, amb una joint venture amb l’empresa Activa Food Tech i un laboratori a Banyoles; Zyrcular Plant, amb una planta de producció a Seva que és l’única del sud d’Europa dedicada únicament a produir proteïna alternativa, i Zyrcular Brand, que és la comercialitzadora i que compta, com explica el CEO del grup, Santi Aliaga, amb un magatzem a Guadalajara i té “una seu virtual”.
L’any 2020, el primer sencer de la companyia, va superar els 1,2 milions d’euros de facturació, tot i que bona part dels canals com Horeca i Foodservice han estat tancats per la pandèmia. Per aquest 2021 preveu, ja amb la fabricació, superar els 3 milions d’euros. I és que d’aquesta manera “tenim tota la cadena de valor”, diu Aliaga, que explica que “nosaltres serem assessors dels nostres clients i farem el que necessitin. Des de distribuir, fabricar, fins a ser partners en start-ups”. No fabricaran una marca pròpia, tot i que ja tenen a punt entre 20 i 25 productes propis d’anàlegs carnis amb sabor de pollastre, vedella o peix, i està dissenyant productes amb microproteïna, amb base de bolets.

“Sí que comptem”, diu Aliaga, amb “marques registrades per a qui la vulgui fer servir i al nivell que sigui”. Tot plegat, amb l’objectiu de ser un proveïdor de referència de serveis d’innovació i desenvolupament d’aliments, d’escalabilitat productiva i de comercialització. Aquest projecte ha estat considerat per la Generalitat en les opcions per al fons Next Generation en l’àmbit de la proposta en la línia tractora de proteïna alternativa i de forma conjunta amb diferents centres de recerca. “I és que ens cal trobar un sabor que s’assembli al que estem acostumats aquí, al Mediterrani, i no és fàcil”, afegeix, mentre recorda tenir en la cadena la part científica “que permet tenir flexibilitat i ser més competitiu”.
Aliaga explica que ara en aquest sector “encara importem moltes idees” i que hauria de canviar cap a formar un hub alimentari d’innovació, “tenint en compte que hi ha el precedent del coneixement i l’eficiència en el sector alimentari general”. Per això veu igual d’important promoure el conreu de les matèries primeres per aquesta proteïna com la soja i el pèsol “a Catalunya, al nord de l’Estat espanyol o al sud d’Europa per reduir la petjada de carboni i generar valor afegit a l’entorn rural”.

La reducció de CO2 és una de les raons del projecte en un moment en què el canvi climàtic és molt present. “Aconseguir proteïna animal té un cost important en petjada de carboni, amb aquests productes hi ha una bona part d’estalvi”, diu Aliaga, que afegeix que la planta de Seva s’ha projectat per tenir un impacte pràcticament neutre amb el medi ambient, ja que el 20% del consum energètic prové de les plaques solars d’autoconsum instal·lades i la resta de la comercialitzadora Peusa, d’energia renovable, a través de salts d’aigua del Pirineu. També el finançament, tot i que d’una banda queda cobert pels accionistes, prové “d’una línia de finançament verd del BBVA i la pòlissa de crèdit és de CESCE, 100% verda”, expliquen. L’entorn de la planta, a Seva i al costat del bosc, té a veure amb la mateixa filosofia. “Potser per comunicacions hauria anat millor en una altra zona, però l’entorn compta”, diu.

Una planta de 1.500 metres quadrats ampliables en 8.000 més

La planta de producció de Zyrcular Foods té 1.500 metres quadrats i està integrada en un edifici on també hi ha en una altra ala la planta d’Erre de Vic. En una primera fase, fabricarà fins a un milió de quilos a l’any en un torn laboral al dia de productes basats en proteïna vegetal per a la gran distribució i industrials que necessiten aquest producte per als seus elaborats. Ara bé, l’empresa ja té comprat un terreny adjacent de 8.000 metres quadrats per ampliar “probablement en un any”. Tot plegat ha suposat una inversió de 3,5 milions d’euros. L’empresa té una quinzena de treballadors i se’n llogaran cinc més per a la planta, ja molt automatitzada. “Anirem a poc a poc”, diu Aliaga, però afegeix que “ens caldrà talent” i per això han contactat amb la UVic-UCC per col·laborar.

Almenys cinc tipus de proteïna que ajuden a evitar emissions de CO2

De proteïna alternativa n’hi ha almenys de cinc tipus: la vegetal, “que ja és al mercat”; la que es fa a base de fongs i bolets, “un element molt versemblant a la carn”; les fermentacions o ús de residus d’altres aliments que aplicant bacteris pot generar proteïna; l’ús d’insectes o farines d’insectes tant per a aliment per animals o humans, i la carn cel·lular, “que de moment no farem”, diu Aliaga, perquè cal una inversió que per ara “poden fer els israelites”. El consumidor sabrà quins ingredients porta cada aliment com la soja –en un 95%– i el pèsol, “que són els més usats”, o l’extracte de suc de poma, concentrat de remolatxa, oli de coco… entre d’altres. En el cas d’aquests productes cal texturitzats de soja “i per algun producte n’hem arribat a testar més de 60”, diu. Cal comptar també en com cuinar-los.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't